Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
Еколошка бомба поред пута
НАЗИРЕ СЕ РЕШЕЊЕ ЗА ДИВЉУ ДЕПОНИЈУ У МАЛОЈ ВРАЊСКОЈ

Еколошка бомба поред пута

Локални покрети “зелених” неколико пута до сада су са волонтерима чистили ово подручје, али проблем је наставио да се понавља. Идеја о видеонадзору овог места постоји одавно, али до сада није реализована, јер није могла да се обезбеди струја која би напајала камере
Када се крене из Поцерског Причиновића ка Малој Врањској један део пута окружују шуме и њиве. Поглед би био за уживање да несавесни грађани већ годинама не користе ситуацију што у близини нема кућа, да поред пута бацају смеће. Делови аутомобила, комади намештаја, угинуле животиње, отпад из домаћинстава, па и пси који су власницима досадили завршавају на обронку шуме.

Локални покрети “зелених” неколико пута до сада су са волонтерима чистили ово подручје, али проблем је наставио да се понавља.

-Ова депонија постоји сигурно десетак година. Мештани се окупе на иницијативу Европске зелене партије и неких других организација и почистимо то, мислећи да се такве ствари више неће дешавати. Нажалост, већ после неколико дана поново се направи депонија. Више пута смо тражили да се ту поставе камере. Постојао је знак да је бацање смећа забрањено, али нажалост, ништа није помогло. Сада се надамо и имамо обећање да ће се поставити соларне плоче чије напајање ће омогућити рад камера и надгледање 24 часа. Верујем да ће то спречити даље бацање смећа. Вероватно је проблем и што је ово приватна својина и што власник не живи овде. Претпостављам да не би дозволио ово да је ту, рекао је Жељко Димитрић, мештанин Мале Врањске и апеловао на људе који бацају отпад да то престану да раде.
Димитрић верује да смеће не бацају мештани овог села и каже да је могуће пронаћи починиоце на основу рачуна и делова аутомобила који су бачени.

Мина Мијаиловић, председник Градског одбора Европске зелене партије упозорила је да су дивље депоније еколошке бомбе.



-Овде се налази хемијски отпад, делови аутомобила, мртве животиње, гума, пластика и смеће из домаћинства. Депоније контаминирају земљу, ваздух и воду и производе загађење штетно по здравље људи. Веома је важно радити на едукацији грађана и развоју свести колико је овакво понашање штетно. Овде је неопходан бољи систем одношења смећа и максималне могуће казне за грађане који ово раде. Сматрам да је неопходно овде омогућити видео надзор који би помогао у томе да се открије ко ово ради. Људи који овде бацају отпад и сами ризикују да се заразе на овом месту. Међутим, најугроженији су мештани који живе у близини депоније и пољопривредници који обрађују околну земљу, истакла је Мина Мијаиловић.

Идеја о видеонадзору овог места постоји одавно, али до сада није реализована, јер није могла да се обезбеди струја која би напајала камере. Решење би могли да буду соларни панели.

Желим да апелујем на наше суграђане и мештане да избегавају бацање смећа и стварање оваквих депонија поред путева


-ЈКП “Стари град” постоји да би радило у интересу наших суграђана. Хтео бих да се захвалим грађанима који пријављују овакве врсте депонија и који активно учествују у отклањању истих. Желим да апелујем на наше суграђане и мештане да избегавају бацање смећа и стварање оваквих депонија поред путева. Имамо неколико дивљих депонија на територији Шапца и то најчешће на сеоским подручјима. Трудићемо се да то решимо заједно са мештанима који то пријављују и излазе да чисте отпад. На овом месту немамо могућност да доведемо струјни кабал, покушаћемо да обезбедимо соларно напајање видео надзора.

Веома је важно радити на едукацији грађана и развоју свести колико је овакво понашање штетно. Овде је неопходан бољи систем одношења смећа и максималне могуће казне за грађане који ово раде


Камера би радила 24 часа, рекао је директор ЈКП “Стари град” Никола Беговић и најавио да ће заједно са Комуналном инспекцијом и Комуналном полицијом извршити чишћење ове депоније.

Очекује се да ће овог пролећа бити комплетно решен проблем дивље депоније у Малој Врањској.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa