Инфо

19. новембар 2020.19. нов 2020.
За почетнике у бизнису
Програм промоције предузетништва и самозапошљавања

За почетнике у бизнису

Подршка оснивању нових привредних субјеката, самозапошљавању и одрживом развоју, стварању нових радних места у Србији. Јавни позив отворен од 24. октобра
Јавни позив за учешће у националном Програму промоције предузетништва и самозапошљавања који спроводи Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој Републике Србије, уз стручну подршку Немачке развојне банке (КFW) и Привредне коморе Србије, као имплементационог партнера намењен микро, малим и средњим предузећима, предузетницима, носиоцима регистрованих пољопривредних газдинаства отворен је 24. октобра.

Циљ Програма је да подстакне развој предузетништва кроз обједињену подршку за оснивање нових привредних субјеката, самозапошљавање у одговарајућем сегменту и допринесе одрживом развоју, стварању нових радних места у Србији.

Циљна група Програма су почетници у пословању и привредни субјекти не старији од 24 месеца, али је фокус на младим предузетницима старости од 18 до 35 година, женама предузетницама, повратницима и онима који улажу у пољопривредни сектор.

Заинтересовани се могу пријавити на мејл адресу startup@pks.rs. док су детаљни услови доступни на сајту Министарства привреде https://privreda.gov.rs/startup/


-Основна подршка овог програма је у обезбеђењу повољних кредитних средстава за почетнике у бизнису, пре свега мислимо на новоосноване предузећа, пољопривредна газдинства, микро и мала привредна друштва, не старија од 24 месеца. Уз повољна кредитна средства почетници у пословању имају могућност да добију бесповратно 20 одсто од укупних улагања након отплате кредита. Ту је свакако и израда инвестиционог бизнис плана као основног елемента пословања. Предвиђено је да у оквиру обуке значајну улогу има Привредна комора у Шапцу, те ће кроз менторски рад усмеравати полазнике. Досадашње искуство је показало да одређени број полазника има предзнање о изради бизнис плана, али значајан број њих није сигуран на овом пољу, и сматрам да је подршка драгоцена за њих - појашњава Дијана Јеремић координатор Сектора за индустрију.

Одобрена средства могуће је искористити за финансирање инвестиционих улагања и оперативних трошкова. Укупан фонд за Програм је 300.000.000 динара.

-Од набавке машина и опреме за производњу у различитим областима индустрије, преко сеоског туризма до пољопривредних засада. Средства се ипак, не могу користити за осетљиве делатности као што су трговина дувана, нафтних деривата, оружја, али све остале идеје могу бити реализоване. Максималан предвиђен износ за старт ап је 3.600.000. Од тога 30 одсто могу бити оперативни трошкови који подразумевају набавку обртних средстава, а 70 одсто су инвестициона улагања. Најважније је да заинтересовани добро процене своје могућности кроз реалан бизнис план, као и отплату кредита. Банка када врши процену достављене документације све то узима у обзир приликом одобравања. Након позитивног одговора једне од партнерских банака (UniCredit, Поштанска штедионица и Raiffeisen) Канцеларија за управљање јавним улагањима даје коначну одлуку. Програм подразумева повољну каматну стопу од 5,99 одсто на годишњем нивоу - додаје координаторка Сектора за индустрију.

Програм обухвата: петодневне обуке за израду пословно-инвестиционог плана који организује Привредна комора Србије, гаранцију за кредите које ће одобрити изабране пословне банке који покрива 60% сваког индивидуалног кредита укључујући износ редовне камате, повољне банкарске кредите у максималном износу од 3.600.000,00 динара, бесповратна средстава (грант) корисницима кредита који испуне услове Програма у износу до 20% од укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма, док је максималан износ бесповратних средстава 360.000,00 динара и стручне, бесплатне саветодавне помоћи и подршке коју пружа Привредна комора Србије.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa