19. novembar 2020.19. nov 2020.
Za početnike u biznisu
Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja

Za početnike u biznisu

Podrška osnivanju novih privrednih subjekata, samozapošljavanju i održivom razvoju, stvaranju novih radnih mesta u Srbiji. Javni poziv otvoren od 24. oktobra
Javni poziv za učešće u nacionalnom Programu promocije preduzetništva i samozapošljavanja koji sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj Republike Srbije, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KFW) i Privredne komore Srbije, kao implementacionog partnera namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinastva otvoren je 24. oktobra.

Cilj Programa je da podstakne razvoj preduzetništva kroz objedinjenu podršku za osnivanje novih privrednih subjekata, samozapošljavanje u odgovarajućem segmentu i doprinese održivom razvoju, stvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

Ciljna grupa Programa su početnici u poslovanju i privredni subjekti ne stariji od 24 meseca, ali je fokus na mladim preduzetnicima starosti od 18 do 35 godina, ženama preduzetnicama, povratnicima i onima koji ulažu u poljoprivredni sektor.

Zainteresovani se mogu prijaviti na mejl adresu startup@pks.rs. dok su detaljni uslovi dostupni na sajtu Ministarstva privrede https://privreda.gov.rs/startup/


-Osnovna podrška ovog programa je u obezbeđenju povoljnih kreditnih sredstava za početnike u biznisu, pre svega mislimo na novoosnovane preduzeća, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala privredna društva, ne starija od 24 meseca. Uz povoljna kreditna sredstva početnici u poslovanju imaju mogućnost da dobiju bespovratno 20 odsto od ukupnih ulaganja nakon otplate kredita. Tu je svakako i izrada investicionog biznis plana kao osnovnog elementa poslovanja. Predviđeno je da u okviru obuke značajnu ulogu ima Privredna komora u Šapcu, te će kroz mentorski rad usmeravati polaznike. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da određeni broj polaznika ima predznanje o izradi biznis plana, ali značajan broj njih nije siguran na ovom polju, i smatram da je podrška dragocena za njih - pojašnjava Dijana Jeremić koordinator Sektora za industriju.

Odobrena sredstva moguće je iskoristiti za finansiranje investicionih ulaganja i operativnih troškova. Ukupan fond za Program je 300.000.000 dinara.

-Od nabavke mašina i opreme za proizvodnju u različitim oblastima industrije, preko seoskog turizma do poljoprivrednih zasada. Sredstva se ipak, ne mogu koristiti za osetljive delatnosti kao što su trgovina duvana, naftnih derivata, oružja, ali sve ostale ideje mogu biti realizovane. Maksimalan predviđen iznos za start ap je 3.600.000. Od toga 30 odsto mogu biti operativni troškovi koji podrazumevaju nabavku obrtnih sredstava, a 70 odsto su investiciona ulaganja. Najvažnije je da zainteresovani dobro procene svoje mogućnosti kroz realan biznis plan, kao i otplatu kredita. Banka kada vrši procenu dostavljene dokumentacije sve to uzima u obzir prilikom odobravanja. Nakon pozitivnog odgovora jedne od partnerskih banaka (UniCredit, Poštanska štedionica i Raiffeisen) Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima daje konačnu odluku. Program podrazumeva povoljnu kamatnu stopu od 5,99 odsto na godišnjem nivou - dodaje koordinatorka Sektora za industriju.

Program obuhvata: petodnevne obuke za izradu poslovno-investicionog plana koji organizuje Privredna komora Srbije, garanciju za kredite koje će odobriti izabrane poslovne banke koji pokriva 60% svakog individualnog kredita uključujući iznos redovne kamate, povoljne bankarske kredite u maksimalnom iznosu od 3.600.000,00 dinara, bespovratna sredstava (grant) korisnicima kredita koji ispune uslove Programa u iznosu do 20% od ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa, dok je maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000,00 dinara i stručne, besplatne savetodavne pomoći i podrške koju pruža Privredna komora Srbije.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa