11. februar 2021.11. feb 2021.
Spremni projekti za tekuću godinu
Jovan Vraneš - v. d. direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod - Šabac“

Spremni projekti za tekuću godinu

JKP „Vodovod - Šabac“ spremni projekti. Stručan i edukovan kadar. Širenje vodovodne i kanalizacione mreže. Nadogradnja sistema postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Realizacija planiranog uslovljena finansijskim sredstvima. Podrška Grada i Republike
Misija JKP “Vodovod-Šabac“ je da obezbedi i osigura korisnicima kontinuiranu uslugu vodosnabdevanja, odnosno dovoljne količine kvalitetne pitke vode na području grada i prigradskih naselja, kao i drugim isporučiocima vodnih usluga i taj segment našeg poslovanja se ne dovodi u pitanje, jer je svakako jedan od primarnih - ističe na početku razgovora za „Glas Podrinja“ v.d. direktor JKP „Vodovod-Šabac“ Jovan Vraneš.



Primarna delatnost ovog javnog preduzeća je svakako higijenski ispravna voda za Šapčane, ali i smanjenje gubitaka u postojećoj mreži za snabdevanje, razvoj vodno-komunalne infrastrukture, povećanje obima priključenosti građana na sistem vodovodne i kanalizacione mreže, efikasno odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, kao i smanjenje negativnog uticaja ispuštanja otpadnih voda na životnu sredinu i smanjenje utroška energije.

-Jedan od važnih, operativnih ciljeva je smanjenje gubitaka u mreži za vodo-snabdevanje, jer uticajem na ovaj segment smanjujemo i gubitak energije, te na taj način vodimo računa i o energetskoj efikasnosti. Kada je u pitanju kanalizaciona mreža, ukoliko dođe do povećanog priliva (infiltracije) vode primetan je pojačan rad pumpi, a samim tim i veći utrošak energije. U planu nam je da upravnu zgradu rekonstruišemo, kako bismo i tu ispoštovali mere energetske efikasnosti.



Detektovanjem problema uz pomoć modernih tehničko-tehnoloških rešenja prevazilazimo i probleme. Jedan od uzroka kvara na vodovodnoj mreži mogu biti i radovi u blizini cevi, jer su veoma osetljive i može doći do njihovog oštećenja. Plan je da rekonstruišemo mrežu u 28 ulica, odnosno zamenimo cevi. Ovaj projekat će biti realizovan uz podršku Kancelarije za javna ulaganja - ističe Vraneš kao značajan poduhvat tokom tekuće kalendarske godine i dodaje da je proizvodnja vode na nivou prethodnih godina što predstavlja standard.

Snabdevanje korisnika kvalitetnom vodom
-Poboljšanje usluge merenja i naplate je naredni korak. On podrazumeva kontinualno praćenje potrošnje vode. Trenutno to činimo jednom mesečno. Ako bismo potrošnju mogli da pratimo konstantno, lakše bismo detektovali i kvar na mreži, a samim tim i olakšali delovanje na terenu. U početnoj fazi po sektorima bismo pratili potrošnju, a kasnije i za individualna domaćinstva.
Redovne aktivnosti preduzeća usmerene su ka održavanju vodovodne mreže, popravkama kvarova i priključenju novih korisnika.

-Planirano je 300 novih priključaka na vodovodnu i oko 200 na kanalizacionu mrežu. Kada govorimo o proširenju mreže, ono je usmereno i na gradsko, kao i na seosko područje. Infrastrukturno je lakše snabdeti vodom, nego kanalizacionim sistemom seoska područja. Ovo se može rešiti individualnim postrojenjima, ali to zavisi od više faktora, jer je u pitanju značajan projekat koji zahteva zainteresovanost korisnika, mogućnosti i naravno finansijska izdvajanja. Kapaciteti izvorišta u Šapcu su odlični, i ne očekujemo probleme u ovom segmentu. Ipak, važno je da pratimo kvalitet i da ne dođe do zagađenja.

Fokus „Vodovoda“ prerada otpadnih voda
U Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda planirana je i naredna faza nadogradnje sistema kako bi se smanjio utrošak električne energije, iskoristile mogućnosti u domenu zelene energije, a samim tim i uticalo na očuvanje životne sredine.

-Fokus „Vodovoda“ u narednom periodu će biti kanalizaciona mreža i prerađivanje otpadnih voda. Jedan od problema današnjice su toplotne pumpe, jer se sve više koriste kao vid grejanja/hlađenja objekata. Zbog uštede korisnici često imaju samo jedan bunar iz kog crpe vodu, a drugi za ispuštanje iste ne poseduju, te voda odlazi u kanalizaciju za koju je to tehnološki problem. U kanalizaciji je povećan priliv vode iz pumpi, a zbog urbanizacije i smanjenja upijajućih (zelenih) površina, atmosferske vode se ulivaju u mrežu. Ovo je evidentno u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. U postrojenje nam stiže „čista“ voda, a sistem je koncipiran da drugačije funkcioniše. I u ovom delu imamo plan da u narednoj fazi povećamo kapacitete postrojenja kako bi bilo autonomno i da ostvarimo energetsku efikasnost (zelena energija).



Širenje kanalizacione mreže
U pojedinim delovima grada primetna su česta plavljenja za vreme intenzivnijih padavina i predviđeno je da nizom projekata problem bude saniran. Kako je reč o značajnim finansijskim izdvajanjima tako će i realizacija istih biti uslovljena raspoloživim sredstvima preduzeća.

-U gradskom jezgru kanalizaciona mreža je po kapacitetima prevaziđena i potrebno je pronaći odgovarajuća rešenja. U Šapcu je opšti sistem kanalizacije, što znači da se u nju ulivaju i fekalne i atmosferske vode, kao i vode pomenutih toplotnih pumpi. Ovo može da se reši na više načina, ali je infrastruktura u samom gradu takva da nije moguće razdvajanje, no za dalje širenje mreže predviđeno je razdvajanje u mreži. Što se tiče gradskog jezgra to može biti rešeno dodatnim kapacitetima, crpnim stanicama, kolektorima. Znanje i projekte imamo spremne, a potrebna su nam finansijska sredstva za realizaciju. Ove godine očekujemo značajna sredstva od Republike Srbije u okviru Investicionog plana „Srbija 2025“ za rešavanje za ovih problema. Sve ciljeve i misiju našeg preduzeća možemo realizovati uz edukaciju kadrova kako bismo što lakše prevazišli potencijalne probleme na koje možemo naići u procesu rada. Naravno, važna nam je i implementacija novih tehničko-tehnoloških rešenja kako bismo unapredili sistem poslovanja.

Na sednici Skupštine Grada u četvrtak, 11. februara, pred odbornicima će biti program poslovanja preduzeća za 2021. godinu. Program je četvrta tačka dnevnog reda.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa