11. februar 2021.11. feb 2021.
Sticanje praktičnih znanja
Unapređivanje plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini

Sticanje praktičnih znanja

Dualni model obrazovanja značajan za sticanje kvalitetnih, praktičnih znanja. Dostupnost kompanija za učenike. Mladi mogu da steknu veštine u stimulativnom okruženju. Dodatak diplomi o broju radnih sati i iskustvu u kompaniji
Reformom stručnog srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja, kao i donošenjem Zakona o dualnom obrazovanju, predviđeno je da u Srbiji počne primena novog sistema. Strategijom o obrazovanju, koju je donela Vlada RS započeta je priča o dualnom obrazovanju u Srbiji, jer kako ističu u resornom ministarstvu „postoji velika potreba za specijalizovanim obrazovanjem koje se mora primeniti u prosveti Srbije“.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Gabrijela Grujić ovim povodom prisustvovala je radnom sastanku direktora srednjih škola Mačvanskog upravnog okruga u Gradskoj kući u Šapcu.

Tema susreta bilo je dualno obrazovanje i njegova implementacija u školama, unapređivanje plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini, kao i podrška Grada Šapca učenicima u sticanju praktičnih veština, znanja u kompanijama koje posluju na području MUO.

-Veliko mi je zadovoljstvo što je sa nama pomoćnica ministra prosvete, gospođa Gabrijela Grujić i što prisustvuje radnom sastanku predstavnika svih škola MUO koje mogu u svoj obrazovni sistem da uključe dualno obrazovanje. Naš obrazovni sistem je zaista dobar, ali dualno obrazovanje daje jednu kvalitativnu i novu komponentu, te sve obrazovne ustanove koje imaju tu mogućnost to treba da ugrade u svoj sistem. U 21. veku nije dovoljno imati samo teorijsko znanje, već je važno da se steknu praktična znanja i veštine u kompanijama koje posluju u Republici Srbiji. Grad Šabac će dati podršku dualnom obrazovanju i nadam se da će čitav Okrug iskoristiti potencijal naših privrednika, te da će i oni biti zainteresovani kako bi učenici tokom svog školovanja stekli sva znanja i veštine koja su im neophodna da se uključe na tržište rada - rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.



Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Gabrijela Grujić ističe da je stub ekonomskog razvoja zemlje obrazovanje, te je od izuzetnog značaja da kompanije budu dostupne za učenike kako bi kroz dualni model obrazovanja stekli kvalitetna znanja.

-Ovo je vek kompetencija, ne samo teorijskih znanja i ogleda se u sublimaciji znanja, veština i stavova kako bi mladi ljudi doživeli ovaj model kao inspiraciju i izazov. Upravo od njih očekujemo da će činiti kompanije, ne samo održivim kada je poslovanje u pitanju, već i inovativnim. Po prvi put naši mladi mogu da steknu veštine u stimulativnom okruženju, te se nadam da će po završetku školovanja biti spremni za zaposlenje. Dualnim obrazovanjem Srbija prestaje da bude zemlja odložene karijere - pojasnila je prof. dr Gabrijela Grujić i dodala da je ovakav vid obrazovanja podsticajan za sve.

U 21. veku nije dovoljno imati samo teorijsko znanje, već je važno da se steknu praktična znanja i veštine u kompanijama koje posluju u Republici Srbiji. Grad Šabac će dati podršku dualnom obrazovanju i nadam se da će čitav Okrug iskoristiti potencijal naših privrednika, te da će i oni biti zainteresovani kako bi učenici tokom svog školovanja stekli sva znanja i veštine koja su im neophodna da se uključe na tržište rada


-Dualno obrazovanje je veliki potencijal za ceo okrug. Svi smo svesni da je strategija razvoja upravo njegovo unapređenje. Mi zato moramo da otvorimo vrata svih kompanija, kako bi omogućili učenicima da kroz moderan način nastave, koji se odnosi na proces učenja kroz praktičan rad stiču kvalitetno znanje i na pravi način sagledaju tehnološki razvoj. Predstavnici kompanija, kada budu hteli da zaposle nekog mladog neće ih pitati da li imaju radno iskustvo. U dodatku diplome će biti naveden broj sati, kao i podatak u kojoj kompaniji su sticali znanja kroz rad. Ovo je i jedan od uslova ozbiljnih kompanija u RS. Učenje na dva mesta je najkvalitetniji model nastave. Očekujem od svih direktora sa kojima sam razgovarala da će ovaj plan upisa za narednu školsku godinu unaprediti i da će se učenici opredeliti za najbolji model koji im nudi da grade karijeru- zaključila je prof. dr Gabrijela Grujić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa