11. februar 2021.11. feb 2021.
Ekološka bomba pored puta
NAZIRE SE REŠENjE ZA DIVLjU DEPONIJU U MALOJ VRANjSKOJ

Ekološka bomba pored puta

Lokalni pokreti “zelenih” nekoliko puta do sada su sa volonterima čistili ovo područje, ali problem je nastavio da se ponavlja. Ideja o videonadzoru ovog mesta postoji odavno, ali do sada nije realizovana, jer nije mogla da se obezbedi struja koja bi napajala kamere
Kada se krene iz Pocerskog Pričinovića ka Maloj Vranjskoj jedan deo puta okružuju šume i njive. Pogled bi bio za uživanje da nesavesni građani već godinama ne koriste situaciju što u blizini nema kuća, da pored puta bacaju smeće. Delovi automobila, komadi nameštaja, uginule životinje, otpad iz domaćinstava, pa i psi koji su vlasnicima dosadili završavaju na obronku šume.

Lokalni pokreti “zelenih” nekoliko puta do sada su sa volonterima čistili ovo područje, ali problem je nastavio da se ponavlja.

-Ova deponija postoji sigurno desetak godina. Meštani se okupe na inicijativu Evropske zelene partije i nekih drugih organizacija i počistimo to, misleći da se takve stvari više neće dešavati. Nažalost, već posle nekoliko dana ponovo se napravi deponija. Više puta smo tražili da se tu postave kamere. Postojao je znak da je bacanje smeća zabranjeno, ali nažalost, ništa nije pomoglo. Sada se nadamo i imamo obećanje da će se postaviti solarne ploče čije napajanje će omogućiti rad kamera i nadgledanje 24 časa. Verujem da će to sprečiti dalje bacanje smeća. Verovatno je problem i što je ovo privatna svojina i što vlasnik ne živi ovde. Pretpostavljam da ne bi dozvolio ovo da je tu, rekao je Željko Dimitrić, meštanin Male Vranjske i apelovao na ljude koji bacaju otpad da to prestanu da rade.
Dimitrić veruje da smeće ne bacaju meštani ovog sela i kaže da je moguće pronaći počinioce na osnovu računa i delova automobila koji su bačeni.

Mina Mijailović, predsednik Gradskog odbora Evropske zelene partije upozorila je da su divlje deponije ekološke bombe.



-Ovde se nalazi hemijski otpad, delovi automobila, mrtve životinje, guma, plastika i smeće iz domaćinstva. Deponije kontaminiraju zemlju, vazduh i vodu i proizvode zagađenje štetno po zdravlje ljudi. Veoma je važno raditi na edukaciji građana i razvoju svesti koliko je ovakvo ponašanje štetno. Ovde je neophodan bolji sistem odnošenja smeća i maksimalne moguće kazne za građane koji ovo rade. Smatram da je neophodno ovde omogućiti video nadzor koji bi pomogao u tome da se otkrije ko ovo radi. Ljudi koji ovde bacaju otpad i sami rizikuju da se zaraze na ovom mestu. Međutim, najugroženiji su meštani koji žive u blizini deponije i poljoprivrednici koji obrađuju okolnu zemlju, istakla je Mina Mijailović.

Ideja o videonadzoru ovog mesta postoji odavno, ali do sada nije realizovana, jer nije mogla da se obezbedi struja koja bi napajala kamere. Rešenje bi mogli da budu solarni paneli.

Želim da apelujem na naše sugrađane i meštane da izbegavaju bacanje smeća i stvaranje ovakvih deponija pored puteva


-JKP “Stari grad” postoji da bi radilo u interesu naših sugrađana. Hteo bih da se zahvalim građanima koji prijavljuju ovakve vrste deponija i koji aktivno učestvuju u otklanjanju istih. Želim da apelujem na naše sugrađane i meštane da izbegavaju bacanje smeća i stvaranje ovakvih deponija pored puteva. Imamo nekoliko divljih deponija na teritoriji Šapca i to najčešće na seoskim područjima. Trudićemo se da to rešimo zajedno sa meštanima koji to prijavljuju i izlaze da čiste otpad. Na ovom mestu nemamo mogućnost da dovedemo strujni kabal, pokušaćemo da obezbedimo solarno napajanje video nadzora.

Veoma je važno raditi na edukaciji građana i razvoju svesti koliko je ovakvo ponašanje štetno. Ovde je neophodan bolji sistem odnošenja smeća i maksimalne moguće kazne za građane koji ovo rade


Kamera bi radila 24 časa, rekao je direktor JKP “Stari grad” Nikola Begović i najavio da će zajedno sa Komunalnom inspekcijom i Komunalnom policijom izvršiti čišćenje ove deponije.

Očekuje se da će ovog proleća biti kompletno rešen problem divlje deponije u Maloj Vranjskoj.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa