Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
Шабац као лидер у  индустријској производњи
МИНИСТАР НЕНАД ПОПОВИЋ У ПОСЕТИ ШАПЦУ

Шабац као лидер у индустријској производњи

“Шабац има изузетан индустријски потенцијал. Сигуран сам да ће са мудром стратегијом индустријског развоја у следећих пет година Шабац поново постати једно од главних места где може да се искористи инжењерски потенцијал” рекао је министар Поповић. “Сигуран сам да ћемо уз квалитетне пројекте добити могућност да имамо мини технолошки парк у нашем граду” рекао је градоначелник Пајић
Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић данас је посетио Шабац. Министра је у Дуњића кући угостио градоначелник Шапца Александар Пајић и том приликом га упознао са актуелном политичко - економском ситуацијом у Шапцу. На састанку је представљен програм за подизање иновативних капацитета јединица локалне самоуправе које спроводи Кабинет министра.

Министар Поповић је након састанка изјавио да су планови за развој Шапца изузетно амбициозни и да градоначелник и његов тим имају пуну подршку Владе Републике Србије. Највио је да ће радити као један тим.
-Шабац има изузетан индустријски потенцијал. Деценијама је један од лидера у индустрији не само Србије него и целог овог региона. Мора да се развија брже и органски како не би заостајао за другим градовима у Србији. Обећавам да ће Влада Републике Србије у наредном периоду, са овим тимом на челу са градоначелником, учинити све да се Шабац врати на оно место које му и припада. Да буде лидер у индустријској производњи целе Србије и региона, рекао је Поповић.

Министар је истакао да су велики потенцијали у развоју високих технологија, дигитализације, иновација и свега што је вазано са информационим технологијама. Навео је да зна много изванредних студената Београдског универзитета, ФТН-а у Новом Саду, Нишког универзитета и факултета у Републици Српској, који долазе из Шапца.

-Шабац има потенцијал да сутра има и факултете који су везани са техничким наукама, али пре свега, Шабац има где да запосли паметне, младе инжењере. Инжењерски потенцијал Србије је најбоље што ова земља има. Неки инжењери се враћају у Шабац, неки не, али сигуран сам да ће са мудром стратегијом индустријског развоја у следећих пет година Шабац поново постати једно од главних места где може да се искористи инжењерски потенцијал, рекао је Поповић.
На састанку се разговарало и о томе да Шабац добије најмодернији иновациони старт ап центар, мини технопарк који има 20 градова у Србији. Ту би се користиле све погодности других иновационих старт ап центара и технолошких паркова из других градова.

Потенцијали аутопута и брзе саобраћајнице
-Радови на изградњи моста изванредно напредују. Изградња аутопута Рума – Шабац ће допринети фантастичној повезаности Шапца са Београдом и Новим Садом, али и целим регионом. Изградња брзе саобраћајнице до Лознице ће Шабац повезати и са Републиком Српском и Босном и Херцеговином. Овакви инфраструктурни пројекти и аутопутеви који ће бити изграђени дају изванредну основу за индустријски и технолошки развој Србије и региона, рекао је Ненад Поповић.


-Сви центри заједно са технолошким парковима су умрежени. Шабац са својим индустријским, научним и технолошким потенцијалом, заслужује да веома брзо има овакав иновациони старт ап центар и сигуран сам да ће амбициозно руководство Града у наредних неколико месеци конкурисати за овакав пројекат код Министарства. Потенцијал Шапца, у поређењу са Чачком, који имаиндустријско - технолошки парк, заслужује да у наредних пет година се размишља и о томе. Инжењерима и свима младима који се баве информационим технологијама, овакви старт ап центри и индустријско -технолошки паркови су основа за будући развој, рекао је министар Поповић.

Градоначелник Пајић је изразио задовољство што је угостио министра Поповића и рекао да је привилегија што су почели да остварују оно што су грађанима Шапца и обећали, а то је да ће Град Шабац бити партнер са државом и Владом.

-Разговарали смо о новим технологијама, новим инвестицијама, могућностима Града Шапца да за будуће пројекте конкурише код министарстава, а пре свега код Министарства којим руководи министар Поповић. Говорили смо о локацијама где ти пројекти могу да се остваре. Сигуран сам да ћемо уз квалитетне пројекте добити могућност да имамо мини технолошки парк у нашем граду и да покушамо да надокнадимо време изгубљено у претходном периоду. Шабац ће бити препознат по високошколским установама, иновационим технологијама и по људима који ће, са високом стручном спремом, радити у фирмама за домаће и страно тржиште из Шапца. Све ово ће утицати на квалитет привреде у Шапцу, али и на останак младих и овом граду, рекао је Пајић.

Градоначелник је најавио да је долазак министра Поповића је само први у низу долазака министара у Шабац.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa