Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
Да још дуго славимо заједно
ГРАДОНАЧЕЛНИК ЧЕСТИТАО РОЂЕНДАН НАЈСТАРИЈОЈ ШАПЧАНКИ

Да још дуго славимо заједно

Стоја Бижић, која поносно на својим плећима носи цео један век, каже да јој живот није био нимало лак. Имала је пет година када је остала без мајке, а са петнаест и без оца. Уз помоћ браће и сестара успела је да преброди све недаће које су им се дешавале током живота
Градоначелник Шапца др Александар Пајић посетио је најстарију Шапчанку, Стоју Бижић, која живи на Триангли и која је 15. Децембра прославила 101. рођендан.
Градоначелник је овом приликом честитао баки Стоји њен дан, уручио торту и цвеће и пожелео да још дуго година славе заједно.

- Бака Стоја је наша најстарија суграђанка. Наша обавеза је да нашим старијим суграђанима обезбедимо квалитетан живот, а истовремено приоритет и жеља да млади остану у нашем граду. Пошто бака Стоја каже да је за дуговечан живот добро да се свако јутро попије по једна ракијица, ја сам дошао да је заједно попијемо. Наравно и да јој честитам рођендан – рекао је градоначелник Александар Пајић.



Градоначелника су дочекали унуци и праунуци Стоје Бижић. Разговарао је са баком Стојом о тешким ратним моментима кроз које је прошла, о њеном здрављу и другим темама.

Стоја Бижић, која поносно на својим плећима носи цео један век, каже да јој живот није био нимало лак. Имала је пет година када је остала без мајке, а са петнаест и без оца.

- Уз помоћ браће и сестара успела сам да пребродим све недаће које су ми се дешавале током живота. Живели смо сиротињски, много смо се напатили. Радили смо и дан и ноћ, орали и копали да бисмо имали основне услове за живот. Нисмо се либили ниједног посла – каже бака Стоја.

У Другом светском рату приликом бежања из Хрватске за Босну, Стоја је остала без једног сина. Други који је био са свекрвом успео је да се спасе.

- Супруг ми је погинуо 1943. године у Црној Гори као припадник Седме банијске бригаде. Све што смо имали, у рату је изгорело. У Шапцу сам пронашла свој мир и овде ми је најлепше – истиче наша најстарија суграђанка.
Бака Стоја Бижић рођена је 15. децембра 1919. године у Горњој Бачини, надомак Петриња у Хрватској. Пет година живела је у Раткову код Оџака. У Шапцу живи од 2000. године. Поред сина са којим је у заједничком домаћинству, има два унука и четворо праунучади. Поручила је младима да живе живот паметно и да поштују своје родитеље.
SABAC.RS

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa