Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
Нужан тимски рад
Јелена Викић, магистар фармације, чланица градског
Већа Шапца, задужена за здравство

Нужан тимски рад

Магистар фармације, субспецијалиста лабораторијске ендокринологије, начелница биохемијске лабораторије Опште болнице у Шапцу, сасвим компетентна личност са 30 година рада у здравству, доста искуства и воље да да свој допринос да се многе ствари промене на боље
Како видите своју улогу као члана Градског већа за здравство у Граду Шапцу?
Моја улога, првенсвено, треба да се заснива на професионалном, одговорном и колегијалном односу са осталим члановима већа, да дамо све од себе да функционишемо као добар тим. Ја сам 30 година у здравству и мислим да имам довољно искуства и воље да дам свој допринос да се неке ствари помере на боље. Сваки члан већа треба да да свој максимум у области за коју је задужен, као и на међусобној комуникацији и решавању заједничких задатака и проблема, као и на унапређењу стања у многим сегментима друштва, на нивоу нашег окружења. И сматрам да, као жена, нисам хендикепирана.

Зашта ћете се посебно залагати и на чему инсистирати?
Као здравствени радник, првенствено ми је циљ да будем добро обавештена о стању здравствене заштите на свим нивоима, реалним потребама грађана као пацијената, да будем доступна за нове идеје које би могле да унапреде статус пацијената, да саслушам проблеме и да заједнички, у комуникацији са одговорним лицима здравствених установа покушамо да олакшамо суграђанима остваривање права у овој области, у складу са могућностима и законским одредбама. Такође да наставимо и унапредимо организовање превентивних прегледа, акције добровољног давања крви и сл.

Изабрани сте у Скупштину на листи СНС. Колико Вам то може бити ограничавајући фактор, а колико “ветар у леђа”?
Када сте појединац, ма колико били квалитетни и имали добре идеје, енергију, жељу, амбицију, за остварење циљева је потребно да то што поседујете неко препозна, да имате могућност и место где то можете да презентујете. Стално инсистирам на тимском раду, јер су ретке активности које могу да се обављају потпуно самостално. Тако да, највећа и најмоћнија странка је сигурно додатна снага, која само може да помогне у остваривању веома важних циљева, посебно оних за чије остварење је потребан и одређени капитал. С друге стране, може да Вам смета однос појединаца, који нису Ваши политички истомишљеници и који виде само тај део личности, изблокирани да иза страначког грба, виде онај други, основни део Вас. Искрено, раније ме то погађало, али научите да се на то не осврћете, јер нема ни сврху, ни ефекат.

Сматрате ли да сте дорасли том изазову, и у чему видите ваше предности, а евентуално мане?
Сматрам да сам дорасла изазову, иначе не бих прихватила да се бавим тиме. Моја предност је што сам задужена за област којом се професионално бавим 30 година, а срећа што су моје страначке колеге препознале моју посвећеност струци и омогућили ми да на тај начин дам свој допринос, у заједничком тиму, унапређењу статуса нашег града и побољшању живота суграђана, као и свих становника на територији наше општине. На други део питања не могу да дам јасан одговор, осим да ће увек постојати неки појединац, који ће наћи начина да оспорава и критикује то што радите, ма колико се залажете и то никад није пријатно.
Жене у политици града, обавеза и одговорност.

Све више жена у политици
У нашој држави се дуго расправља на тему родне равноправности и учешћа жена у политичком животу. Иако је све већи број припадница лепшег пола у политици, питање је њиховог стварног утицаја и моћи. Свакако се ситуација код нас са временом мења. За разлику од деведесетих година прошлог века, када је учешће жена у парламенту било испод 2%, захваљујући закону из 2011. године, који обавезује да тај проценат буде30%, то се променило. Тако да од избора 2016. године, у поређењу 190 земаља, Србија је заузела 27. место. Али и поред тога што се повећао број посланица, реална моћ жене у политици је мања него мушкараца.. У мањем проценту воде посланичке групе и мање су на челу министарстава, обично је њихово деловање тематски усмерено на бављење питањима социјалне заштите, културе, комуникације, а мање економије, безбедности и сл. Али се ствари померају у корист жена, тако да је 2017. године изабрана прва жена Премијер, а у исто време је била и жена на месту Председнице парламента. Србија сада предњачи по учешћу жена у политици у односу на многе друге земље Европе, на местима Амбасадора и у Парламенту, констатује наша саговорница у уводу разговора за “Глас Подриња” о теми учешћа жена у политици коју намеравамо даље да експлоатишемо.


Пре свега бих напоменула да је у нашој земљи лошија заступљеност жена у политици на локалном нивоу него на савезном. Веома мало жена је на високим функцијама, на месту градоначелника и председника општине, док су на месту општинских секретара, најчешће жене. У великом броју градова нема ниједне жене у Градском већу, што у нашем граду није случај. Мени је указана част да обављам ту функцију, тако да и обавезу и велику одговорност да и као здравствени радник, члан градске власти, а и жена, активно учествујем у разним задацима ка постизању циљева. Као жена, да учествујем у унапређењу статуса жене тако што ћу да покажем да су разлике између мушкараца и жена, у обављању разних функција, све мање. Истина, жене имају већи проблем са усклађивањем породичних и професионалних обавеза, тако да је и министарка Зорана Михајловић, предложила увођење новог закона, који би олакшао амбициозној жени да да допринос и породици и друштву, након чега је уследио и један од предлога да се у склопу фирми, које за то имају услове, организују вртићи за чување деце запослених .



Како на Вашу нову улогу гледа окружење ?
Зависи на које окружење мислите, уже или шире. Породица, пријатељи, многи сарадници ме подржавају. Имате и шире окружење оних који Вас познају, али не подржавају политички став, што сам већ поменула, па и не поздраве на улици, а и један број оних који још увек мисле да женама није место у политици. Зато смо ту да се боримо да смањимо разлике и личне анимозитете.

Да ли Вас подржава породица?
Већ сам делимично дала одговор на то питање. Апсолутно да, јер знају да све што радим је из најбоље намере и са много радохоличности и емпатије према другима.

Када сте појединац, ма колико били квалитетни и имали добре идеје, енергију, жељу, амбицију, за остварење циљева је потребно да то што поседујете неко препозна, да имате могућност и место где то можете да презентујете


Какви су планови?
На самом почетку смо. Планови су већином заједнички са осталим члановима већа, на челу са Градоначелником, да урадимо све што је у нашој моћи да подигнемо наш град на виши ниво, а ја као појединац да дам лични допринос у ономе што најбоље умем, да смањимо незадовољство суграђана, да будемо отворени за конструктивне предлоге и као једна од жена покажем да можемо много. Тако да се надам да ће утицај жена на локалном нивоу пратити онај на савезном у смањивању разлика између два пола што је један од кључних предуслова остваривања демократије.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa