Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
Солидарност нас спаја
Шапчанка добитница награде на конкурсу програма ЕУ ПРО

Солидарност нас спаја

Млади у Србији су на ликовним радовима показали да је за њих солидарност, која је и суштинска европска вредност, лековита, брише границе међу људима, генерацијама и државама, те да није тешко бити солидаран и пратити једноставне превентивне мере које дају резултате у превазилажењу тешке тренутне ситуације
Олга Кијурина, ученица Техничке школе из Шапца добитница је прве награде на конкурсу за календар развојног програма ЕУ ПРО за 2021. годину, док су друго и треће место припали Елми Агуши, из бујановачке Средње школе „Сезаи Сурои“ и Иви Аранђеловић, ученици Средње школе „Вук Караџић“ из Бабушнице. Према гласовима публике и стручног жирија оне су најбоље одговориле на овогодишњу тему „Солидарност нас спаја“, која је имала за циљ да подстакне младе да препознају значај солидарности у доба пандемије.

Млади у Србији су на ликовним радовима показали да је за њих солидарност, која је и суштинска европска вредност, лековита, брише границе међу људима, генерацијама и државама, те да није тешко бити солидаран и пратити једноставне превентивне мере које дају резултате у превазилажењу тешке тренутне ситуације. Средњошколци и средњошколке су показали и да брину о најугроженијима којима је потребна помоћ – старима, деци, трудницама, особама са инвалидитетом или неком болешћу, а да су лекари хероји нашег доба.

Европска унија (ЕУ) у партнерству са Министарством за европске интеграције подржава ово ликовно такмичење више од деценије и тако мотивише младе да буду креативни, али и активни чланови својих локалних заједница.

На страницама календара ЕУ ПРО-а за предстојећу годину поред прва три награђена рада ће се наћи и радови Милице Чаировић и Александре Симић из Краљева, Николине Марковић из Александровца, Теодоре Матијаш и Катарине Стојановић из Ниша, Анастазије Стамболић из Чачка, Милице Жујице из Жагубице, Ђуле Хидановић из Крагујевца и Ибрахима Чаушевића из Новог Пазара.

Школа са домом за ученике оштећеног слуха из Крагујевца проглашена је за најбољу на основу ангажовања и преданости приликом припрема школског такмичења и награђена је компјутером и пројектором. Ђаци ове школе поручили су својим радовима да само удруженим снагама и моћним оружјем као што су осмех, љубав и пружене руке, можемо из ове ситуације да изађемо као победници.

Средњошколци и средњошколке су показали и да брину о најугроженијима којима је потребна помоћ


„Сви ђаци који су учествовали на нашим такмичењима помогли су нам да сагледамо, из перспективе младих, талентованих људи, са каквим изазовима се сусрећу њихове заједнице, како се решавају наизглед нерешиви проблеми, која врста подршке је уродила плодом, али и дали нове идеје како подршка ЕУ може додатно да помогне развоју локалних заједница”, рекла је Оливера Костић, менаџерка програма ЕУ ПРО, захваљујући се свима на учешћу и посвећености.

Резултати ликовног конкурса „Солидарност нас спаја“ се могу наћи на интернет страници програма ЕУ ПРО.

Најновији број

22. фебруар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa