Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
ЛИСТА “ШАБАЦ ЈЕ НАШ” НИЈЕ ПРИСУСТВОВАЛА НИ ЧЕТВРТОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА

Смена директора без иједног разлога

Одборници опозиције нису присуствовали ни четвртој седници Скупштине Града Шапца. Представници листе “Шабац је наш – Небојша Зеленовић” одржали су пре почетка седнице конференцију за медије, на којој су говорили о тренутној политичкој ситуацији, као и о одлукама које су биле на дневном реду четврте седнице.

Председник Градског одбора Заједно за Србију Велимир Кузмановић рекао је том приликом да нису постојали разлози за смену директорке Шабачког позоришта Милене Богавац и директорке Народног музеја у Шапцу Неле Тонковић.

-У образложењу овакве одлуке пише “Чланом 39. Закона о култури прописано је да директору установе културе може престати дужност пре истека мандата на који је именован”. То је једина реченица која даје образложење за овакву смену. За разлику од Србије у којој на стотине директора има в.д. статус, ми смо имали два директора који су легитимно и легално изабрани на конкурсима и којима мандат траје четири године, а налазе се негде на половини мандата. По том члану 39, о престанку дужности директора, постоји неколико ставки због којих директор може да буде смењен. Прво је на лични захтев. Лични захтев није постојао. Други разлог је ако обавља дужност супротно одредбама Закона. Да је постојало овако нешто стајало би у образложењу. Трећи разлог је ако нестручним, неправилним и несавесним радом проузрокује већу штету установи или тако занемарује или несавесно извршава своје обавезе или је против њега покренут кривични поступак. По овом члану 39. ми немамо ниједан разлог за овакву одлуку Скупштине, рекао је Велимир Кузмановић

На конференцији је говорио и Живојин Вулетић, председник Градског одбора Српског покрета обнове који је говорио о ситуацији у ЈКП “Стари град”. Према Вулетићевим речима, тамо се дешава “и физичко и правно насиље”.

-Пре само пар дана је смењено 11 људи, под изговором да је смањен обим посла. Ти људи су били или чланови СПО или активисти, или нису били чланови ниједне странке, али нису били ни активисти СНС. Они су добили отказе иако су ту радили годинама. Само два дана после тога на њихова места је примљено нових 11 људи испред Српске напредне странке, због повећаног обима посла, навео је Живојин Вулетић.

Потпредседница ГО ЗЗС, Вера Марђокић Симић говорила је о томе да је претходна власт на рачуну града оставила два милиона евра.

-То је био старт који је дочекао нову, нелегитимну градску власт. Међутим, они и поред тог позитивног пословања, од државе траже 2,5 милиона евра помоћи. Објашњење које смо ми као грађани добили је то да Град Шабац послује у минусу и да они морају да покрију тај минус, што је апсолутно нетачно. За ових месец и по дана власти СНС на рачун Града Шапца, на основу пословања Града у претходној години, је легло још 1,5 милиона евра. Значи, остало је 2 милиона, стигло још 1,5 милион, то је 3,5 милиона. До нас допиру гласови да је СНС тражио ту помоћ да би покрио нека дуговања. Ако је то тачно, ја се, као грађанин, питам чија су то дуговања. Градска нису, рекла је Вера Марђокић Симић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa