Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
Број хоспитализованих премашио 200
ПОСЛЕДЊИ ЕПИДЕМИОЛОШКИ ИЗВЕШТАЈИ

Број хоспитализованих премашио 200

На територији Шапца је активно оболело око 1.500 људи. Највише оболелих на 100.000 становника у Округу имају Љубовија и Богатић, а Шабац је на трећем месту
Према последњем изваштају Завода за јавно здравље Шабац, из узорака узетих у уторак, Ковид 19 је потврђен код још 127 Шапчана. Ово је нешто боље у односу на дан раније, када је на вирус било позитивно 157 грађана Шапца.
На хоспитализацији у шабачкој Општој болници у среду се налазио 201 пацијент. Дан раније у ову установу примљено је 12 нових пацијената, док је 5 отпуштено на кућно лечење. На респиратору се налазило 5 интубираних пацијената, а још 5 је на неинвазивној вентилацији. Нажалост, три ковид позитивна пацијента која су се налазила на болничком лечењу су преминула.

Хоспитализовано је и једно дете у “црвеној зони” педијатрије.

Током претходне седмице у Мачванском округу је број нових ковид позитивних случајева смањен за 11 одсто, али је епидемиолошка ситуација и даље нестабилна. На територији Шапца је у другој седмици децембра тестирано 1.958 особа, од чега је позитивно било 830, односно 43 одсто.

-На територији Шапца је активно оболело око 1.500 људи. Највише оболелих на 100.000 становника у Округу имају Љубовија и Богатић, а Шабац је на трећем месту. Велики проблем је обољевање здравствених радника и активно их је оболело 61 на подручју Округа. За седам дана у Општој болници је преминуло 16 пацијената, од тога је по три из Богатића и Коцељеве, два из Владимираца, а девет из Шапца. Међу децом која иду у школу за овај период оболело је још троје, рекла је у понедељак др Драгана Радојичић из Завода за јавно здравље и још једном поновила да грађани морају да помогну како би се спречило ширење заразе и да морају бити одговорни.

-Стигли су нам нови респиратори и сада их имамо 20. Пратимо ситуацију из сата у сат и реагујемо. Ишли смо у петак у ноћ у Београд по три респиратора. Надлежни из Министарства су одговорили на наш апел, како те ноћи не би дошли у проблем. Ситуација је била релативно контролисана, али нисмо хтели ништа да препустимо случају. Ипак, капацитети су лимитирани и опремом и постељама и здравственим радницима, рекао је директор Опште болнице др Слободан Поповић.

Пред Светог Николу, Нову годину и остале зимске празнике, др Поповић је све грађане позвао да важне датуме обележе у својим кућама, са својим најближима.

-Сваког дана радимо на проширењу капацитета. Постељни фонд нам није проблем, него здравствени радници. Општа болница је летос имала 320 пацијената. Пратићемо ситуацију и прилагођавати се, рекао је др Поповић о капацитетима Болнице.

Др Слободан Поповић похвалио је рад градског Штаба за ванредне ситуације, за који сматра да ради боље него многе друге локалне самоуправе.

Стигли су нам нови респиратори и сада их имамо 20. Пратимо ситуацију из сата у сат и реагујемо


-Сарадња Градске управе са здравственим установама је сваког дана све боља и ми смо им захвални на разумевању. Здравствени радници улажу огромне напоре већ десет месеци. Овакву ситуацију и оваква искушења никада нисмо имали, не само у Шапцу, него у читавом свету, рекао је др Поповић.
M.M.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa