Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
Нови директори установа културе
ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Нови директори установа културе

Уместо досадање директорке Народног музеја у Шапцу, Неле Тонковић, именована је Јована Стојанац, дипломирани ликовни уметник из Шапца. На челу Шабачког позоришта Милену Богавац заменио је Владимир Василић, дипломирани глумац. Међуопштински историјски архив такође је добио новог в.д. директора. Уместо Давора Станојевића изабрана Јелена Мијаиловић, дипломирани правник из Шапца
Четврта седница Скупштине Града Шапца одржана је у петак и завршена је за мање од два и по сата. Одборници су се изјаснили о 39 тачака, међу којима су били извештаји о пословању јавних предузећа, нова кадровска решења у установама културе, избор градског правобраниоца и још једног градског већника, као и избори управних и надзорних одбора јавних предузећа и установа.

ЈОВАНА СТОЈАНАЦ


Уместо досадање директорке Народног музеја у Шапцу, Неле Тонковић, именована је Јована Стојанац, дипломирани ликовни уметник из Шапца

ВЛАДИМИР ВАСИЛИЋ


На челу Шабачког позоришта Милену Богавац заменио је Владимир Василић, дипломирани глумац.
Међуопштински историјски архив такође је добио новог в.д. директора. Уместо Давора Станојевића изабрана Јелена Мијаиловић, дипломирани правник из Шапца.

МАРИО МАКСИМОВИЋ


Промењен је и директор Дома културе у Прњавору. Марију Жакић заменио је Марио Максимовић, мастер професор разредне наставе.

Они су изабрани за вршиоце дужности директора на период не дужи од годину дана.
За градског правобраниоца на наредних пет година изабрана Гордана Дражић, дипломирани правник из Шапца. Нови члан Градског већа је Зоран Здравковић, дипломирани економиста из Шапца.
Градоначелник Шапца Александар Пајић оценио је вођење седнице као врло ефикасно, као и расположење одборника да што пре почнемо да радимо у најбољем интересу грађана.

Разлози смена
Као разлоге смене директора установа културе којима још није истекао мандат Александар Пајић је навео њихов лош рад у претходном периоду.
-Директорка Шабачког позоришта када је изабрана имала је шест месеци радног стажа. Сада има две године и једанаест месеци. Значи да апсолутно не испуњава услове да буде директор установе културе у нашем граду. На страну што су јој плаћени и путни трошкови и смештај и све остало. Та установа је у претходном периоду, у овој години, 260 до 270.000 динара трошила на обезбеђење, које установа културе никада није имала. Што се тиче других установа – нису одржане дугогодишње манифестације. Без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију, постојали су захтеви и могућности да рад тих установа у претходном периоду буде знатно бољи него што је био. Основ за њихово разрешење јесте лош рад у претходном периоду.


-На овој седници су донете врло важне одлуке. Пре свега, изабрали смо новог члана градског Већа и новог градског правобраниоца. Такође смо поставили и младе, амбициозне Шапчане за директоре културних установа у нашем граду. Оно што смо обећавали у изборној кампањи је да ћемо на чела установа и јавних предузећа поставити квалификоване, младе људе, жељне доказивања, али да нећемо доводити људе са стране. Ово је испуњење тих обећања. Ово су све млади Шапчани који желе да унапреде културни живот нашег града. Чули смо њихове визије како то треба да изгледа, а сигуран сам да ћемо врло брзо имати и адекватне резултате. Поставили смо и нове управне и надзорне одборе, јер је то битно за функционисање предузећа и законито деловање у њима. Ову седницу је окарактерисао и долазак Александре Павловић са листе “Шабац је наш - Небојша Зеленовић” која је у свом излагању рекла да ће подржавати политику Александра Вучића и Српске напредне странке, односно визије развоја Града Шапца које ми као странка имамо и да ће учествовати у реализацији истих. Ја јој желим добродошлицу. То говори о ширини политике СНС и о давању могућности свима онима који желе добробит грађанима Шапца да у томе учествују, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Прво “престројавање”
На почетку четврте седнице присутнима се обратила Александра Павловић одборница са листе “Небојша Зеленовић - Шабац је наш” рекавши да је њен мотив за бављење политиком био подстакнут бригом за културу у граду локалне самоуправе, али да сарадња није била продуктивна због различитих ставова, те ће учешће у градском парламенту наставити као одборник владајуће већине.
-Потпуно сам сигурна да напретка заједнице нема без културе и ентузијаста који су спремни да себе уграде у културу и да на то подстичу друге. То јесте била моја основна одредница која је определила да приђем листи коју је предводио бивши градоначелник Небојша Зеленовић. Некако од самог почетка нисмо се пронашли, нисмо се разумели. Нисам желела да будем статиста, нити реквизит за рекламу једног човека, зато сам дубоко захвална градоначелнику Александру Пајићу на препознавању, на одсуству потребе за реваншизмом, на спремности на једну пристојну понуду да учествујем у креирању културне политике града - појаснила је Александра Павловић.


Ни на четвртој седници Скупштине Града поново није учествовала опозиција, тако да је она завршена практично без расправе.



-Седнице су увек ефикасније када нема опозиције. Мени је жао што је опозиција донела такву одлуку, али има назнака да ће се они врло брзо у будућности појавити на седницама Скупштине, што може само да допринесе квалитетнијем раду Скупштине. Седнице које се одржавају на почетку формирања градске власти увек обилују кадровским решењима. На неки начин завршавамо и конституисање локалне самоуправе, зато су именована нека нова лица, што на места в.д. директора, што у управне и надзорне одборе. Све то повећава капацитет локалне самоуправе и даје стабилност да новим надзорним и управним одборима уђу у изазове који нас очекују у 2021. години. Скупштина је ту да прати захтеве извршне власти и да буде на располагању грађанима који су је бирали. Наша дужност јесте да радимо ефикасно, експедитивно и да у свему пратимо извршну власт како би наши суграђани живели боље, рекао је Немања Пајић и најавио да ће се до краја године одржати још једна седница на којој ће бити донет нови градски буџет.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa