17. decembar 2020.17. dec 2020.
Novi direktori ustanova kulture
ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Novi direktori ustanova kulture

Umesto dosadanje direktorke Narodnog muzeja u Šapcu, Nele Tonković, imenovana je Jovana Stojanac, diplomirani likovni umetnik iz Šapca. Na čelu Šabačkog pozorišta Milenu Bogavac zamenio je Vladimir Vasilić, diplomirani glumac. Međuopštinski istorijski arhiv takođe je dobio novog v.d. direktora. Umesto Davora Stanojevića izabrana Jelena Mijailović, diplomirani pravnik iz Šapca
Četvrta sednica Skupštine Grada Šapca održana je u petak i završena je za manje od dva i po sata. Odbornici su se izjasnili o 39 tačaka, među kojima su bili izveštaji o poslovanju javnih preduzeća, nova kadrovska rešenja u ustanovama kulture, izbor gradskog pravobranioca i još jednog gradskog većnika, kao i izbori upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova.

JOVANA STOJANAC


Umesto dosadanje direktorke Narodnog muzeja u Šapcu, Nele Tonković, imenovana je Jovana Stojanac, diplomirani likovni umetnik iz Šapca

VLADIMIR VASILIĆ


Na čelu Šabačkog pozorišta Milenu Bogavac zamenio je Vladimir Vasilić, diplomirani glumac.
Međuopštinski istorijski arhiv takođe je dobio novog v.d. direktora. Umesto Davora Stanojevića izabrana Jelena Mijailović, diplomirani pravnik iz Šapca.

MARIO MAKSIMOVIĆ


Promenjen je i direktor Doma kulture u Prnjavoru. Mariju Žakić zamenio je Mario Maksimović, master profesor razredne nastave.

Oni su izabrani za vršioce dužnosti direktora na period ne duži od godinu dana.
Za gradskog pravobranioca na narednih pet godina izabrana Gordana Dražić, diplomirani pravnik iz Šapca. Novi član Gradskog veća je Zoran Zdravković, diplomirani ekonomista iz Šapca.
Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić ocenio je vođenje sednice kao vrlo efikasno, kao i raspoloženje odbornika da što pre počnemo da radimo u najboljem interesu građana.

Razlozi smena
Kao razloge smene direktora ustanova kulture kojima još nije istekao mandat Aleksandar Pajić je naveo njihov loš rad u prethodnom periodu.
-Direktorka Šabačkog pozorišta kada je izabrana imala je šest meseci radnog staža. Sada ima dve godine i jedanaest meseci. Znači da apsolutno ne ispunjava uslove da bude direktor ustanove kulture u našem gradu. Na stranu što su joj plaćeni i putni troškovi i smeštaj i sve ostalo. Ta ustanova je u prethodnom periodu, u ovoj godini, 260 do 270.000 dinara trošila na obezbeđenje, koje ustanova kulture nikada nije imala. Što se tiče drugih ustanova – nisu održane dugogodišnje manifestacije. Bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, postojali su zahtevi i mogućnosti da rad tih ustanova u prethodnom periodu bude znatno bolji nego što je bio. Osnov za njihovo razrešenje jeste loš rad u prethodnom periodu.


-Na ovoj sednici su donete vrlo važne odluke. Pre svega, izabrali smo novog člana gradskog Veća i novog gradskog pravobranioca. Takođe smo postavili i mlade, ambiciozne Šapčane za direktore kulturnih ustanova u našem gradu. Ono što smo obećavali u izbornoj kampanji je da ćemo na čela ustanova i javnih preduzeća postaviti kvalifikovane, mlade ljude, željne dokazivanja, ali da nećemo dovoditi ljude sa strane. Ovo je ispunjenje tih obećanja. Ovo su sve mladi Šapčani koji žele da unaprede kulturni život našeg grada. Čuli smo njihove vizije kako to treba da izgleda, a siguran sam da ćemo vrlo brzo imati i adekvatne rezultate. Postavili smo i nove upravne i nadzorne odbore, jer je to bitno za funkcionisanje preduzeća i zakonito delovanje u njima. Ovu sednicu je okarakterisao i dolazak Aleksandre Pavlović sa liste “Šabac je naš - Nebojša Zelenović” koja je u svom izlaganju rekla da će podržavati politiku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, odnosno vizije razvoja Grada Šapca koje mi kao stranka imamo i da će učestvovati u realizaciji istih. Ja joj želim dobrodošlicu. To govori o širini politike SNS i o davanju mogućnosti svima onima koji žele dobrobit građanima Šapca da u tome učestvuju, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Prvo “prestrojavanje”
Na početku četvrte sednice prisutnima se obratila Aleksandra Pavlović odbornica sa liste “Nebojša Zelenović - Šabac je naš” rekavši da je njen motiv za bavljenje politikom bio podstaknut brigom za kulturu u gradu lokalne samouprave, ali da saradnja nije bila produktivna zbog različitih stavova, te će učešće u gradskom parlamentu nastaviti kao odbornik vladajuće većine.
-Potpuno sam sigurna da napretka zajednice nema bez kulture i entuzijasta koji su spremni da sebe ugrade u kulturu i da na to podstiču druge. To jeste bila moja osnovna odrednica koja je opredelila da priđem listi koju je predvodio bivši gradonačelnik Nebojša Zelenović. Nekako od samog početka nismo se pronašli, nismo se razumeli. Nisam želela da budem statista, niti rekvizit za reklamu jednog čoveka, zato sam duboko zahvalna gradonačelniku Aleksandru Pajiću na prepoznavanju, na odsustvu potrebe za revanšizmom, na spremnosti na jednu pristojnu ponudu da učestvujem u kreiranju kulturne politike grada - pojasnila je Aleksandra Pavlović.


Ni na četvrtoj sednici Skupštine Grada ponovo nije učestvovala opozicija, tako da je ona završena praktično bez rasprave.



-Sednice su uvek efikasnije kada nema opozicije. Meni je žao što je opozicija donela takvu odluku, ali ima naznaka da će se oni vrlo brzo u budućnosti pojaviti na sednicama Skupštine, što može samo da doprinese kvalitetnijem radu Skupštine. Sednice koje se održavaju na početku formiranja gradske vlasti uvek obiluju kadrovskim rešenjima. Na neki način završavamo i konstituisanje lokalne samouprave, zato su imenovana neka nova lica, što na mesta v.d. direktora, što u upravne i nadzorne odbore. Sve to povećava kapacitet lokalne samouprave i daje stabilnost da novim nadzornim i upravnim odborima uđu u izazove koji nas očekuju u 2021. godini. Skupština je tu da prati zahteve izvršne vlasti i da bude na raspolaganju građanima koji su je birali. Naša dužnost jeste da radimo efikasno, ekspeditivno i da u svemu pratimo izvršnu vlast kako bi naši sugrađani živeli bolje, rekao je Nemanja Pajić i najavio da će se do kraja godine održati još jedna sednica na kojoj će biti donet novi gradski budžet.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa