17. decembar 2020.17. dec 2020.
Solidarnost nas spaja
Šapčanka dobitnica nagrade na konkursu programa EU PRO

Solidarnost nas spaja

Mladi u Srbiji su na likovnim radovima pokazali da je za njih solidarnost, koja je i suštinska evropska vrednost, lekovita, briše granice među ljudima, generacijama i državama, te da nije teško biti solidaran i pratiti jednostavne preventivne mere koje daju rezultate u prevazilaženju teške trenutne situacije
Olga Kijurina, učenica Tehničke škole iz Šapca dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2021. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Elmi Aguši, iz bujanovačke Srednje škole „Sezai Suroi“ i Ivi Aranđelović, učenici Srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Babušnice. Prema glasovima publike i stručnog žirija one su najbolje odgovorile na ovogodišnju temu „Solidarnost nas spaja“, koja je imala za cilj da podstakne mlade da prepoznaju značaj solidarnosti u doba pandemije.

Mladi u Srbiji su na likovnim radovima pokazali da je za njih solidarnost, koja je i suštinska evropska vrednost, lekovita, briše granice među ljudima, generacijama i državama, te da nije teško biti solidaran i pratiti jednostavne preventivne mere koje daju rezultate u prevazilaženju teške trenutne situacije. Srednjoškolci i srednjoškolke su pokazali i da brinu o najugroženijima kojima je potrebna pomoć – starima, deci, trudnicama, osobama sa invaliditetom ili nekom bolešću, a da su lekari heroji našeg doba.

Evropska unija (EU) u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije podržava ovo likovno takmičenje više od decenije i tako motiviše mlade da budu kreativni, ali i aktivni članovi svojih lokalnih zajednica.

Na stranicama kalendara EU PRO-a za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada će se naći i radovi Milice Čairović i Aleksandre Simić iz Kraljeva, Nikoline Marković iz Aleksandrovca, Teodore Matijaš i Katarine Stojanović iz Niša, Anastazije Stambolić iz Čačka, Milice Žujice iz Žagubice, Đule Hidanović iz Kragujevca i Ibrahima Čauševića iz Novog Pazara.

Škola sa domom za učenike oštećenog sluha iz Kragujevca proglašena je za najbolju na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja i nagrađena je kompjuterom i projektorom. Đaci ove škole poručili su svojim radovima da samo udruženim snagama i moćnim oružjem kao što su osmeh, ljubav i pružene ruke, možemo iz ove situacije da izađemo kao pobednici.

Srednjoškolci i srednjoškolke su pokazali i da brinu o najugroženijima kojima je potrebna pomoć


„Svi đaci koji su učestvovali na našim takmičenjima pomogli su nam da sagledamo, iz perspektive mladih, talentovanih ljudi, sa kakvim izazovima se susreću njihove zajednice, kako se rešavaju naizgled nerešivi problemi, koja vrsta podrške je urodila plodom, ali i dali nove ideje kako podrška EU može dodatno da pomogne razvoju lokalnih zajednica”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO, zahvaljujući se svima na učešću i posvećenosti.

Rezultati likovnog konkursa „Solidarnost nas spaja“ se mogu naći na internet stranici programa EU PRO.

Najnoviji broj

30. novembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa