17. decembar 2020.17. dec 2020.
Kritike na račun prvih 50 dana
KONFERENCIJA INICIJATIVE “SELO – GRAD”

Kritike na račun prvih 50 dana

Predstavnici Inicijative “Selo - grad” danas su na konferenciji za medije govorili o aktuelnoj političkoj situaciji u Gradu Šapcu, kao i o trenutnom stanju u poljoprivredi u državi. Najavili su da na sednici Skupštine Grada i dalje neće ići, ali da će politički delovati na druge načine.

Salko Karadarević je naveo da su zadovoljni rezultatom ostvarenim na poslednjim izborima, gde su na listi “Šabac je naš” osvojili dva odbornička mandata. Međutim, nezadovoljni su načinom na koji su izbori održani.
-Bilo je nemoguće “igrati utakmicu” i pobediti Naprednjake u utakmici koju samo oni znaju da odigraju. Posle žalbi, ponavljanja izbora, ilegalna Gradska izborna komisija je donela odluku o proglašenju izbora i održana je konstitutivna sednica Skupštine. Zajedno sa našim koalicionim partnerima smo doneli odluku da ne učestvujemo u radu šabačkog parlamenta. Bez obzira na odbijanje naših žalbi i ako sud donese odluku da je sve validno, mi, kao Inicijativa “Selo - grad”, pre svega kao ljudi, ne želimo da ikada priznamo pobedu šabačkih Naprednjaka, jer da smo mi na takav način ostvarili pobedu ne bismo učestvovali u vlasti, rekao je Karadarević.

Za dosada održane sednice Skupštine Grada rekao je da su pretvorene u cirkus. Smatra da je za 50 dana od kada je Srpska napredna stranka na vlasti viđen “apsurd nad apsurdima”.

-Prethodnih godina, svaki put dok su bili u opoziciji, govorili su da smo mi lopovska vlast, kako direktori javnih preduzeća vrše razne mahinacije. Sada, gle čuda, sve finansijske i izveštaje o poslovanju Grada Šapca i javnih preduzeća usvojiše jednoglasno, naveo je Karadarević i najavio da će pokrenuti inicijativu da sa koalicionim partnerima podnesu tužbu za klevetu, jer je, kako je naveo, usvajanje tih izveštaja dokaz da su časno i pošteno radili svoj posao.

Salko Karadarević je u ime Inicijative, izrazio zabrinutost za to kako se gradska vlast ponaša za vreme pandemije.
-Ništa sem pukih cifara i izveštaja koje podnose putem medija nismo videli da neko brine o nama. Postoje ljudi koji nemaju novca za masku, pa istu nose danima. Organizacija Skupštine Grada je takođe rizična. Kada bi nas još 25-26 ušlo u skupštinsku salu, to bi verovatno prouzrokovalo još više širenje zaraze, rekao je Karadarević.
Istakao je da u budžetu nema stavke o besplatnom prevozu za penzionere, niti besplatnog vrtića za decu, novih kanalizacionih ni vodovodnih mreža što su članovi SNS tražili dok su bili opozicija.

Prepisan budžet
Na konferenciji je bilo reči i o predstojećoj sednici Skupštine, zakazanoj za petak, na kojoj treba da se usvoji budžet Grada Šapca. Predstavnici Inicijative izneli su stav da je budžet za 2021. godinu prepisan iz prethodnih godina.
-Pored odličnog učenika u školi uvek je sedeo ponavljač. Naprednjaci nam deluju kao ti ponavljači, jer su nakaradno prepisali u budžetu sve što smo mi radili prethodnih godina, sa vrlo malo izmena, koje apsolutno ništa neće uticati na to da život u Šapcu bude bolji. Kao Šapčanina me je zabolelo da gradonačelnik Aleksandar Pajić vapi i traži pomoć od države da mu pomogne. Nama država ne treba da pomogne, nego da vrati ono što nam duguje i svi Šapčani će osetiti boljitak, rekao je Karadarević.


Dragan Stanković je, govoreći o stanju u poljoprivredi, uporedio cene pre i posle izbora u stočarstvu. Naveo je da je cena bikova pre izbora bila veoma loša, do 1,9 evra, a sada je do 1,7 evra po kilogramu, da je cena svinja pre izbora bila od 150 do 170 dinara, a da je sada 120 do 130 dinara. Istakao je da su cene znatno manje i za jaganjce i prasiće.

-Masovno se uvozi zaleđeno meso iz Nemačke, pa čak i živi prasići. Sa druge strane, skočila je cena stočne hrane za oko 25 odsto i to najviše sojine i suncokretove sačme, jedine komponenete koje poljoprivredni proizvođač ne može da proizvede nego mora da kupi. Ministar poljoprivrede je na nacionalnoj televiziji rekao da će sve subvencije poljoprivrednicima u stočarskoj proizvodnji biti isplaćene do 15. decembra, a za biljnu proizvodnju do kraja godine. Ja ne znam nikoga ko je posle izbora dobio subvencije, rekao je Stanković.

Naveo je i da će u budžetu Grada izdvajanja za poljoprivredu biti veća za oko 120 miliona. Međutim, istakao je da to nije dovoljno.

-Ceo budžet Grada Šapca da se da mačvanskim, pocerskim i posavotamnavskim poljoprivrednicima, ne bi uspeo da nadoknadi gubitke koje smo pretrpeli od izbora do sada prodajući svoju stoku, rekao je Dragan Stanković.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa