17. decembar 2020.17. dec 2020.
Da još dugo slavimo zajedno
GRADONAČELNIK ČESTITAO ROĐENDAN NAJSTARIJOJ ŠAPČANKI

Da još dugo slavimo zajedno

Stoja Bižić, koja ponosno na svojim plećima nosi ceo jedan vek, kaže da joj život nije bio nimalo lak. Imala je pet godina kada je ostala bez majke, a sa petnaest i bez oca. Uz pomoć braće i sestara uspela je da prebrodi sve nedaće koje su im se dešavale tokom života
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posetio je najstariju Šapčanku, Stoju Bižić, koja živi na Triangli i koja je 15. Decembra proslavila 101. rođendan.
Gradonačelnik je ovom prilikom čestitao baki Stoji njen dan, uručio tortu i cveće i poželeo da još dugo godina slave zajedno.

- Baka Stoja je naša najstarija sugrađanka. Naša obaveza je da našim starijim sugrađanima obezbedimo kvalitetan život, a istovremeno prioritet i želja da mladi ostanu u našem gradu. Pošto baka Stoja kaže da je za dugovečan život dobro da se svako jutro popije po jedna rakijica, ja sam došao da je zajedno popijemo. Naravno i da joj čestitam rođendan – rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.



Gradonačelnika su dočekali unuci i praunuci Stoje Bižić. Razgovarao je sa bakom Stojom o teškim ratnim momentima kroz koje je prošla, o njenom zdravlju i drugim temama.

Stoja Bižić, koja ponosno na svojim plećima nosi ceo jedan vek, kaže da joj život nije bio nimalo lak. Imala je pet godina kada je ostala bez majke, a sa petnaest i bez oca.

- Uz pomoć braće i sestara uspela sam da prebrodim sve nedaće koje su mi se dešavale tokom života. Živeli smo sirotinjski, mnogo smo se napatili. Radili smo i dan i noć, orali i kopali da bismo imali osnovne uslove za život. Nismo se libili nijednog posla – kaže baka Stoja.

U Drugom svetskom ratu prilikom bežanja iz Hrvatske za Bosnu, Stoja je ostala bez jednog sina. Drugi koji je bio sa svekrvom uspeo je da se spase.

- Suprug mi je poginuo 1943. godine u Crnoj Gori kao pripadnik Sedme banijske brigade. Sve što smo imali, u ratu je izgorelo. U Šapcu sam pronašla svoj mir i ovde mi je najlepše – ističe naša najstarija sugrađanka.
Baka Stoja Bižić rođena je 15. decembra 1919. godine u Gornjoj Bačini, nadomak Petrinja u Hrvatskoj. Pet godina živela je u Ratkovu kod Odžaka. U Šapcu živi od 2000. godine. Pored sina sa kojim je u zajedničkom domaćinstvu, ima dva unuka i četvoro praunučadi. Poručila je mladima da žive život pametno i da poštuju svoje roditelje.
SABAC.RS

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa