17. decembar 2020.17. dec 2020.
Nužan timski rad
Jelena Vikić, magistar farmacije, članica gradskog
Veća Šapca, zadužena za zdravstvo

Nužan timski rad

Magistar farmacije, subspecijalista laboratorijske endokrinologije, načelnica biohemijske laboratorije Opšte bolnice u Šapcu, sasvim kompetentna ličnost sa 30 godina rada u zdravstvu, dosta iskustva i volje da da svoj doprinos da se mnoge stvari promene na bolje
Kako vidite svoju ulogu kao člana Gradskog veća za zdravstvo u Gradu Šapcu?
Moja uloga, prvensveno, treba da se zasniva na profesionalnom, odgovornom i kolegijalnom odnosu sa ostalim članovima veća, da damo sve od sebe da funkcionišemo kao dobar tim. Ja sam 30 godina u zdravstvu i mislim da imam dovoljno iskustva i volje da dam svoj doprinos da se neke stvari pomere na bolje. Svaki član veća treba da da svoj maksimum u oblasti za koju je zadužen, kao i na međusobnoj komunikaciji i rešavanju zajedničkih zadataka i problema, kao i na unapređenju stanja u mnogim segmentima društva, na nivou našeg okruženja. I smatram da, kao žena, nisam hendikepirana.

Zašta ćete se posebno zalagati i na čemu insistirati?
Kao zdravstveni radnik, prvenstveno mi je cilj da budem dobro obaveštena o stanju zdravstvene zaštite na svim nivoima, realnim potrebama građana kao pacijenata, da budem dostupna za nove ideje koje bi mogle da unaprede status pacijenata, da saslušam probleme i da zajednički, u komunikaciji sa odgovornim licima zdravstvenih ustanova pokušamo da olakšamo sugrađanima ostvarivanje prava u ovoj oblasti, u skladu sa mogućnostima i zakonskim odredbama. Takođe da nastavimo i unapredimo organizovanje preventivnih pregleda, akcije dobrovoljnog davanja krvi i sl.

Izabrani ste u Skupštinu na listi SNS. Koliko Vam to može biti ograničavajući faktor, a koliko “vetar u leđa”?
Kada ste pojedinac, ma koliko bili kvalitetni i imali dobre ideje, energiju, želju, ambiciju, za ostvarenje ciljeva je potrebno da to što posedujete neko prepozna, da imate mogućnost i mesto gde to možete da prezentujete. Stalno insistiram na timskom radu, jer su retke aktivnosti koje mogu da se obavljaju potpuno samostalno. Tako da, najveća i najmoćnija stranka je sigurno dodatna snaga, koja samo može da pomogne u ostvarivanju veoma važnih ciljeva, posebno onih za čije ostvarenje je potreban i određeni kapital. S druge strane, može da Vam smeta odnos pojedinaca, koji nisu Vaši politički istomišljenici i koji vide samo taj deo ličnosti, izblokirani da iza stranačkog grba, vide onaj drugi, osnovni deo Vas. Iskreno, ranije me to pogađalo, ali naučite da se na to ne osvrćete, jer nema ni svrhu, ni efekat.

Smatrate li da ste dorasli tom izazovu, i u čemu vidite vaše prednosti, a eventualno mane?
Smatram da sam dorasla izazovu, inače ne bih prihvatila da se bavim time. Moja prednost je što sam zadužena za oblast kojom se profesionalno bavim 30 godina, a sreća što su moje stranačke kolege prepoznale moju posvećenost struci i omogućili mi da na taj način dam svoj doprinos, u zajedničkom timu, unapređenju statusa našeg grada i poboljšanju života sugrađana, kao i svih stanovnika na teritoriji naše opštine. Na drugi deo pitanja ne mogu da dam jasan odgovor, osim da će uvek postojati neki pojedinac, koji će naći načina da osporava i kritikuje to što radite, ma koliko se zalažete i to nikad nije prijatno.
Žene u politici grada, obaveza i odgovornost.

Sve više žena u politici
U našoj državi se dugo raspravlja na temu rodne ravnopravnosti i učešća žena u političkom životu. Iako je sve veći broj pripadnica lepšeg pola u politici, pitanje je njihovog stvarnog uticaja i moći. Svakako se situacija kod nas sa vremenom menja. Za razliku od devedesetih godina prošlog veka, kada je učešće žena u parlamentu bilo ispod 2%, zahvaljujući zakonu iz 2011. godine, koji obavezuje da taj procenat bude30%, to se promenilo. Tako da od izbora 2016. godine, u poređenju 190 zemalja, Srbija je zauzela 27. mesto. Ali i pored toga što se povećao broj poslanica, realna moć žene u politici je manja nego muškaraca.. U manjem procentu vode poslaničke grupe i manje su na čelu ministarstava, obično je njihovo delovanje tematski usmereno na bavljenje pitanjima socijalne zaštite, kulture, komunikacije, a manje ekonomije, bezbednosti i sl. Ali se stvari pomeraju u korist žena, tako da je 2017. godine izabrana prva žena Premijer, a u isto vreme je bila i žena na mestu Predsednice parlamenta. Srbija sada prednjači po učešću žena u politici u odnosu na mnoge druge zemlje Evrope, na mestima Ambasadora i u Parlamentu, konstatuje naša sagovornica u uvodu razgovora za “Glas Podrinja” o temi učešća žena u politici koju nameravamo dalje da eksploatišemo.


Pre svega bih napomenula da je u našoj zemlji lošija zastupljenost žena u politici na lokalnom nivou nego na saveznom. Veoma malo žena je na visokim funkcijama, na mestu gradonačelnika i predsednika opštine, dok su na mestu opštinskih sekretara, najčešće žene. U velikom broju gradova nema nijedne žene u Gradskom veću, što u našem gradu nije slučaj. Meni je ukazana čast da obavljam tu funkciju, tako da i obavezu i veliku odgovornost da i kao zdravstveni radnik, član gradske vlasti, a i žena, aktivno učestvujem u raznim zadacima ka postizanju ciljeva. Kao žena, da učestvujem u unapređenju statusa žene tako što ću da pokažem da su razlike između muškaraca i žena, u obavljanju raznih funkcija, sve manje. Istina, žene imaju veći problem sa usklađivanjem porodičnih i profesionalnih obaveza, tako da je i ministarka Zorana Mihajlović, predložila uvođenje novog zakona, koji bi olakšao ambicioznoj ženi da da doprinos i porodici i društvu, nakon čega je usledio i jedan od predloga da se u sklopu firmi, koje za to imaju uslove, organizuju vrtići za čuvanje dece zaposlenih .



Kako na Vašu novu ulogu gleda okruženje ?
Zavisi na koje okruženje mislite, uže ili šire. Porodica, prijatelji, mnogi saradnici me podržavaju. Imate i šire okruženje onih koji Vas poznaju, ali ne podržavaju politički stav, što sam već pomenula, pa i ne pozdrave na ulici, a i jedan broj onih koji još uvek misle da ženama nije mesto u politici. Zato smo tu da se borimo da smanjimo razlike i lične animozitete.

Da li Vas podržava porodica?
Već sam delimično dala odgovor na to pitanje. Apsolutno da, jer znaju da sve što radim je iz najbolje namere i sa mnogo radoholičnosti i empatije prema drugima.

Kada ste pojedinac, ma koliko bili kvalitetni i imali dobre ideje, energiju, želju, ambiciju, za ostvarenje ciljeva je potrebno da to što posedujete neko prepozna, da imate mogućnost i mesto gde to možete da prezentujete


Kakvi su planovi?
Na samom početku smo. Planovi su većinom zajednički sa ostalim članovima veća, na čelu sa Gradonačelnikom, da uradimo sve što je u našoj moći da podignemo naš grad na viši nivo, a ja kao pojedinac da dam lični doprinos u onome što najbolje umem, da smanjimo nezadovoljstvo sugrađana, da budemo otvoreni za konstruktivne predloge i kao jedna od žena pokažem da možemo mnogo. Tako da se nadam da će uticaj žena na lokalnom nivou pratiti onaj na saveznom u smanjivanju razlika između dva pola što je jedan od ključnih preduslova ostvarivanja demokratije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa