17. decembar 2020.17. dec 2020.
Broj hospitalizovanih premašio 200
POSLEDNjI EPIDEMIOLOŠKI IZVEŠTAJI

Broj hospitalizovanih premašio 200

Na teritoriji Šapca je aktivno obolelo oko 1.500 ljudi. Najviše obolelih na 100.000 stanovnika u Okrugu imaju Ljubovija i Bogatić, a Šabac je na trećem mestu
Prema poslednjem izvaštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, iz uzoraka uzetih u utorak, Kovid 19 je potvrđen kod još 127 Šapčana. Ovo je nešto bolje u odnosu na dan ranije, kada je na virus bilo pozitivno 157 građana Šapca.
Na hospitalizaciji u šabačkoj Opštoj bolnici u sredu se nalazio 201 pacijent. Dan ranije u ovu ustanovu primljeno je 12 novih pacijenata, dok je 5 otpušteno na kućno lečenje. Na respiratoru se nalazilo 5 intubiranih pacijenata, a još 5 je na neinvazivnoj ventilaciji. Nažalost, tri kovid pozitivna pacijenta koja su se nalazila na bolničkom lečenju su preminula.

Hospitalizovano je i jedno dete u “crvenoj zoni” pedijatrije.

Tokom prethodne sedmice u Mačvanskom okrugu je broj novih kovid pozitivnih slučajeva smanjen za 11 odsto, ali je epidemiološka situacija i dalje nestabilna. Na teritoriji Šapca je u drugoj sedmici decembra testirano 1.958 osoba, od čega je pozitivno bilo 830, odnosno 43 odsto.

-Na teritoriji Šapca je aktivno obolelo oko 1.500 ljudi. Najviše obolelih na 100.000 stanovnika u Okrugu imaju Ljubovija i Bogatić, a Šabac je na trećem mestu. Veliki problem je oboljevanje zdravstvenih radnika i aktivno ih je obolelo 61 na području Okruga. Za sedam dana u Opštoj bolnici je preminulo 16 pacijenata, od toga je po tri iz Bogatića i Koceljeve, dva iz Vladimiraca, a devet iz Šapca. Među decom koja idu u školu za ovaj period obolelo je još troje, rekla je u ponedeljak dr Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje i još jednom ponovila da građani moraju da pomognu kako bi se sprečilo širenje zaraze i da moraju biti odgovorni.

-Stigli su nam novi respiratori i sada ih imamo 20. Pratimo situaciju iz sata u sat i reagujemo. Išli smo u petak u noć u Beograd po tri respiratora. Nadležni iz Ministarstva su odgovorili na naš apel, kako te noći ne bi došli u problem. Situacija je bila relativno kontrolisana, ali nismo hteli ništa da prepustimo slučaju. Ipak, kapaciteti su limitirani i opremom i posteljama i zdravstvenim radnicima, rekao je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović.

Pred Svetog Nikolu, Novu godinu i ostale zimske praznike, dr Popović je sve građane pozvao da važne datume obeleže u svojim kućama, sa svojim najbližima.

-Svakog dana radimo na proširenju kapaciteta. Posteljni fond nam nije problem, nego zdravstveni radnici. Opšta bolnica je letos imala 320 pacijenata. Pratićemo situaciju i prilagođavati se, rekao je dr Popović o kapacitetima Bolnice.

Dr Slobodan Popović pohvalio je rad gradskog Štaba za vanredne situacije, za koji smatra da radi bolje nego mnoge druge lokalne samouprave.

Stigli su nam novi respiratori i sada ih imamo 20. Pratimo situaciju iz sata u sat i reagujemo


-Saradnja Gradske uprave sa zdravstvenim ustanovama je svakog dana sve bolja i mi smo im zahvalni na razumevanju. Zdravstveni radnici ulažu ogromne napore već deset meseci. Ovakvu situaciju i ovakva iskušenja nikada nismo imali, ne samo u Šapcu, nego u čitavom svetu, rekao je dr Popović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa