Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
Електронски дневници ускоро у свим школама

Једноставнија и безбеднија евиденција

Електронски дневник доноси погодности, портабилност и једноставност. Часови и оцене се лакше бележе. Анализа успеха, праћење напредовања ученика се добијају на један "клик"
Пројекат еПросвета и електронски дневник је стратешки пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Након пилот-пројекта, који је представљен протекле школске године сервис ће поступно бити доступан и уведен у свим основним и средњим школама у Србији.
Како наводе из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, до краја године, спровешће обуке у свим школама у Србији. За реализацију пројекта издвојено је 1,6 милиона евра.
Када је реч о функционисању новог система бележења активности у школама, утисци су различити.. Електронски дневник је до сада уведен у 831 од 3.578 основних и средњих школа у Србији. У појединим образовним установама постоје технички недостаци у виду опреме и због тога још увек нису ушле у процес електронске евиденције или касне са реализацијом. Наиме, наставницима је доступан само један рачунар, те су многи користили сопствене рачунаре, или постоје проблеми са бежичном мрежом која је слаба. У Министарству, истичу да е-дневник добро функционише у свим школама у којима је уведен. Односно, систем се надограђује континурано, а пројекат је осмишљен тако да се у школама води само електронска евиденција. Уз употребу оваквог дневника, наставници воде свакодневну евиденцију о одржаним часовима и ваннаставним активностима, школске обавезе, бележење оцена, изостанака, тема за писмене обезбеђујући на тај начин себи више времена да се посвете раду са ученицима. Како би пројекат био успешан, потребно је опремити све школе адекватном ИКТ опремом, али и паралелно водити евиденцију “на папиру”.
-Електронски дневник је замена за постојећи "црвени" дневник у средњим школама и "плави" дневник у основним школама. Електронски дневник нам доноси мноштво погодности: портабилност - неке ствари могу да се ураде и од куће, часови и оцене се лакше бележе. Анализа успеха ученика, праћење напредовања као и многобројни извештаји се добијају на један "клик". Електронски дневник је урађен у форми WEB апликације, веома је лак за коришћење. Нису потребна никаква посебна предзнања, такође није потребна сложена обука, само упознавање професора са окружењем. Електронски дневник може у потпуности да замени стари стандардни дневник, тако да он полако одлази у пензију. У тренутку када школа осети да је сасвим спремна за електронику, стандардни дневник се напушта у потпуности. - навео је професор математике и информатике у Средњој појопривредној школи са домом ученика, Немања Томић.
Оно што је новина и предност је омогућен приступ родитељима, који би на овај начин имали увид у оцене и изостанке детета, без неопходног одласка у школу. Ипак ова новина је наишла на бројне замерке повереника за информације од јавног значаја. У Министарству просвете истичу, да је нови модул намењен родитељима, спреман за коришћење, иако још није активиран. Наиме, пре активације, морају се предузети сви потребни кораци како би се заштитили осетљиви подаци који се односе на децу. У току је и израда правилника којим би се решило питање надзора и контроле личних података.
-Што се тиче безбедности, електронском дневнику се може приступити само са српском IP адресом. Добили смо уверења од Министарства да је систем у потпуности безбедан и да је до сада једино људски фактор био пресудан за безбедност на шта ћемо обратити пажњу у даљој обуци професора - појашњава професор Томић.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa