Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
ПРОБЛЕМ НЕЧИСТОЋЕ ПИЈАЋЕ ВОДЕ У ЦРНОЈ БАРИ

Године гурања под тепих

Концентрација нитрата у води код домаћинстава, већа је од дозвољеног параметра, а постоје и трагови арсена. Мештанима се од 2014. године вода допрема цистерном
Мештани Црне Баре годинама се суочавају са недопустивим проблемом у 21.веку, а то је нечистоћа пијаће воде. Ако се осврнемо на чињеницу да се у Општини Богатић на канализацији ради већ 30 година, није ни чудо постојање поменутог проблема. На питање из ког разлога од 2014. се о овоме полемише а ништа конкретно не ради, нико нема одговор, а према мишљењу бившег председника МЗ „Црна Бара“ Бранислава Јуришића, у 21. век ће се у најбољем случају ући 2020. године.
- Након поплава које су се десиле 2014. године на иницијативу Општинског штаба за ванредне ситуације Завод за јавно здравље Шабац је вршио испитивања квалитета воде у 33 приватна домаћинства и артерском бунару који постоји у селу. Анализа је показала да је концентрација нитрата у води код домаћинстава већа од дозвољених параметара, сем у једном случају, а да се у води из артерског бунара појављују трагови арсена, те је исти затворен и забрањен за употребу. Од тада се исправна пијаћа вода у Црну Бару допрема цистерном – истиче Јуришић.
Током 2017. године након препорука проф. Милојка Лазића са Рударско-геолошког факултета који се хидрогеологијом на овом терену бави више од 30 година бушена је истражна бушотина у старом кориту реке Дрине на дубини од 25 метара где су се очекивали најбољи резултати.
-Нажалост, анализа је показали да су и на овој дубини нитрати на горњој граници и да би било ризично на овој локацији бушити бунар. Пре око 15 дана Општина у чијој је надлежност комунална делатност водоснабдевања, започела је бушење на новој локацији где ће се ићи у дубљи слој до 100 м, или док се не нађе исправна пијаћа вода. Нажалост, наша општина нема канализациону мрежу, већ свако домаћинство има најмање једну септичку јаму. С обзиром да су нам подземне воде на 5-6 метара дубине ни ми нисмо поштеђени постојања нитрата у пијаћој води – истиче Јуришић и додаје да је Месна заједница по питању решавање проблема пијаће воде немоћна,
- Сама Месна заједница била је немоћна, а није ни у њеној надлежност да решеава постојећи проблем. Могла је само да укаже на то шта су чинили сво ово време. Због чега се све одвија јако споро према мишљењу мештана, одоговор се може наћи обраћањем руководства Општине и ЈКП „Богатић“ у чијој је надлежности решавање овог проблема – закључује Јуришић.
Према речима Александра Фирауновића, председника општинског одбора Зелених Србије у Богатићу по пречишћавању вода Србија се налази на зачељу листе Европских држава, са свега око 6% загађених вода које се пречишћавају.
- Још поражавајући податак односи се на канализационе системе, где је без приступа канализацији око 65 % Републике Србије. Ту спадамо и ми као Општина. Ако се посматрају само урбане градске зоне, постоји још једна алармантна чињеница, а то је да чак 25 градова нема изграђену канализациону мрежу. Ово није упозорење, већ вапај да се проблематици водe у Црној Бари и целокупној оштини приступи на одговоран начин, јер већ сутра воде неће бити довољно ни за пиће, а камоли за друго коришћење и употребу - каже Фирауновић и додаје да проблем вода у Општини Богатић не сме да се гура под тепих, него да се са пуном озбиљношћу и одговорношћу ухвати у коштац са проблемом.
-Једини начин решавања овог проблема Зелени Србије виде у формули 3Е+О, а то је да решења морају бити Економична, Ефикасна и Ефективна, уз Очување и заштиту природе и природних ресурса. Само ова формула гарантује рационалност и брзо решавање проблема – закључује Фирауновић.
К.Ј.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa