Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
ОДРЖАНА ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА
ПОТОМАКА РАТНИКА ОД 1912-1920

ЗА НЕЗАБОРАВ И ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ

Замислите један столетни храст на Церу. Тад је био жир и пао, као она војникова бресква. Данас нам требају деца, младост, да они ово понесу кроз наредне векове, да се преноси са колена на колено, јер природа неумитно чини свој след
Након вишегодишње иницијативе у Коцељеви је прошле среде одржана оснивачка скупштина општинског удружења потомака српских ратника од 1912-1920 под називом “Војвода Степа Степановић” чији је циљ очување и развијање традиције славне прошлости. На челу ове организације биће Драган Ђермановић а чланови Управног одбора су Славица Ранковић, Верољуб Бабић, Ранисав Буљубашић, Милош Антонић, Аца Матић и Милован Павловић.
–Сто година прође од завршетка Првог светског рата, а Коцељева није имала ово удружење. То је срамота, посебно ако се зна да је војвода Степа на почетку Церске битке командовао из наше општине- оценио је председник општинског удружења Драган Ђермановић.
Циљеви удружења су чување и развијање традиције славне прошлости са тежиштем на период од 1912-1920, кроз одавање поште погинулим и умрлим ратницима, обележавање годишњице значајних догађаја из историје српског народа, одржавање академија, предавања, посете местима и споменицима од историјског значаја у циљу развијања витештва, јунаштва и самопоштовања као узвишених особина и врлина које су красиле војнике, старешине српке војске и народ...
–Очекујем да наредну годину искористимо за прављење матичне евиденције учесника рата са подручја ове општине. Зато нам је важна помоћ свих да би пописали све они који су били у Балканским и Првом светском рату, јер је свака кућа имала некога ко је био учесник ових ратова. Скупштина удружења ће имати 31 члана и покушаћемо да обухватимо што више месних заједница. Посебан акценат ће бити на Драгињу јер је важно да се спомен биста војводи Степи уредено одржава. Важно је прикупити што више података и направити праву базу, записати, јер све што није забележено као да се није ни догодило- поручио је Ђермановић.
Међу гостима на оснивачкој скупштини био је председник окружног одбора овог удружења, пуковник у пензији Слободан Живановић који је подсетио да свако од нас има своју личну причу јер смо потомци ратника а да живих предака из славних ратова нема.
–И зато је било неопходно да ухватимо последње реслове и из друге, а ево и треће руке, чујемо те приче, да их забележимо, да задржимо тај континуитет. Замислите један столетни храст на Церу. Тад је био жир и пао, као она војникова бресква. Данас нам требају деца, младост, да они ово понесу кроз наредне векове, да се преноси са колена на колено, јер природа неумитно чини свој след и тако мора да буде- рекао је председник окружног одбора и додао да је ово нестраначка и непрофитабилна организација посвећена чувању традиције наших предака како би им се на неки начин одужили за све оно што су уградили у темеље наше отаџбине.
–Њихов завет је био “Немојте нас заборавити”. Ми не треба и не смемо да их заборавимо. Забележите причу, догађај. Има изванредно вредних докумената код породица које треба пронаћи, објавити. Ја сам имао срећу да сам наишао на ратни дневник командира чете из Првог светског рата. Ратних дневника има и од каплара и од мајора и од генерала али не и од командира чете. Сигуран сам да се и овде у овом крају налазе тако вредни бисери. Ваша средина, ваша општина је била пруга широког колосека где је јурнула српска војска са војводом Степом да брани, одбрани, извојује прву славну нашу победу на Церу- истакао је пуковник Живановић и изразио велико задовољство и понос због коначног оснивања удружења у Коцељеви изговарајући епитаф Крстивоја Илића:” Овај рат су добили сељаци и војводе, синови сељака, и каплари и студенти ђаци и несрећна свака српска мајка.”
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa