Инфо

17. јануар 2019.17. јан 2019.
Карцином, болест нашег доба
ИНТЕРВЈУ СА ДР БРАНКОМ ИВАНКОВИЋ ИЗ ДОМА ЗДРАВЉА ШАБАЦ

Карцином, болест нашег доба

Мушкарци у Србији најчешће оболевају и умиру од карцинома плућа, дебелог црева и простате, док је код жена малигни процес локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце. Сваке године у нашој земљи оболи око 36.000, а умре око 20.000 пацијената. Према проценама СЗО, до 2032. од канцера ће оболети око 25.000 милиона људи. Кључ је у едукацији и развијању здравих стилова живота, као и у секундарној превенцији која подразумева скрининг прегледе
Светски дан борбе против рака, кампања покренута на глобалном нивоу, обележава се 4. Фебруара. Тим поводом, разговарали смо са др Бранком Иванковић из Дома здравља Шабац.
Како дефинишете канцер, болест која све више узима маха у свету и код нас?
- Канцер представља групу болести која укључује абнормалан раст ћелија са потенцијалном могућношћу да се прошири на остале делове тела. Постоји више од сто различитих врста рака од којих људи оболевају.
Од којих врста рака најчешће оболевају пацијенти у Србији?
- Званични подаци Институтта за јавно здравље Србије показују да мушкарци у Србији најчешће оболевају и умиру од карцинома плућа, дебелог црева и простате, док је код жена је малигни процес локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце. Сваке године у нашој земљи од рака оболи око 36.000 људи, а умре око 20.000 пацијената.
Да ли је у свету слична ситуација?
- Према проценама СЗО, оболевање од малигних болести у свету је у порасту, тако да се очекује да ће до 2032. од рака оболети око 25 милиона људи широм света. У неразвијеним земљама доминантан ће бити карцином грлића материце, као последица високе преваленције инфекције хуманим папилома вирусом (ХПВ), непостојања системске ХПВ имунизације и одговарајућих превентивних прегледа (скрининг). У средње развијеним земљама водећи карциноми биће они који се доводе у везу са начином живота - пушењем, конзумирањем алкохола, физичком неактивношћу, као и неправилном исхраном. Говоримо о карциному плућа, дојке и дебелог црева.
Подаци које наводите прилично су поражавајући. Шта можемо да учинимо?
- Чак 40 одсто карцинома може бити избегнуто једноставним мерама - престанком пушења, ограниченим козумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине, конзумирањем здраве хране, везбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак. На више од 80 одсто карцинома могуће је утицати модификовањем фактора ризика који су одговорни за појаву болести. Едукацију и његовање здравих стилова живота требало би започети још у обданишту. Када мало дете прими информацију да је пушење болест, као и гојазност, онда смо направили одличан темељ за изградњу и чување здравља нације. То знају Јапанци и сви одговорни народи, па њихова деца за ужину једу сендвич са салатом и сиром уместо хамбургера, пију воду уместо сока и једу јабуку уместо чоколаде и крофне. Уз рад, ред, хигијену и дисциплину све је лакше. Покушајмо. Онколози кажу да се примарном превенцијом број оболелих може смањити за 30 одсто.
Постоји и секундарна превенција која подразумева скрининг прегледе?
- Домови здравља у Србији од 2013. спроводе организоване скрининг прегледе за рано отркривање карцинома дебелог црева, дојке и грлића материце. Циљ тих прегледа је откривање болести у почетном стадијуму, када је рак стопостотно излечив. Због тога апелујемо на становништво да се обавезно одазову на позиве за скрининг прегледе, који су крајње једноставни, безболни, а врло учинковити.
Који симптоми указују на појаву болести?
- Могући знаци и симптоми због којих би требало обратити се лекару су нови чворић, неочекивано крварење, продужени кашаљ, губитак у телесној тежини, промене у пражњењу црева... Ови симптоми се могу јавити и код неких других стања, али лекар ће прегледом и дијагностичким методама утврдити о чему се ради.
Да ли су пацијентима у Србији доступне савремене методе лечења?
- Да, у онколошким центрима у Србији пацијенти се лече савременом хемиотерапијом, али и циљаном молекуларном и имунотерапијом. Такође у 2018. значајно је скраћено време чекања за радиотерапију. Све то доприноси да је, и поред тога што је број оболелих од карцинома у порасту, период преживљавања знатно продужен. То је уједно и најбољи показатељ квалитета лечења онколошких болесника.
СКРИНИНГ
Дом здравља Шапац званично је почео да ради скрининг за дојку 2014. а за колоректални карцином 2015. Ради се и опортуни скриниг за рак грлића материце – пацијенткиње се не позивају систематски, него им се ради папа тест када дођу на преглед. Примећује се тренд пораста око десет процената (на годишњем нивоу) пацијената у оквиру скрининг програма. Године 2017. урађено је 2.517 скрининга за карцином дебелог црева, а током 2018. 2.550 прегледа.
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa