Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Срећа и мир су благостање
ПРИЈАТЕЉСТВО ГРАДОВА КРОЗ АРХИВУ „ГЛАСА ПОДРИЊА“

Срећа и мир су благостање

Економско благостање није оно право благостање. Право благостање је срећа и мир у човековој души, љубав према људима. То је оно чиме ви располажете више него ико. Градећи наше пријатељство учићемо једни од других, на обострану корист и задовољство
Недавно су, 9. јула, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и градоначелник Фуђимија, Mitsuhiro Hošin, потписали Повељу о потврђивању братства ова два града. Заинтересовани пријатељством дугим 37 година, прелистали смо архиву „Гласа Подриња“ и разговарали са очевицима.
Све је почело у јуну 1981. године, када је, посредством Сталне конференције градова и општина тадашње Југославије, делегација града Фуђимија боравила у Шапцу. У јулу наредне године, уследила је узвратна посета.
- Прва делегација Шапца отишла је 1982. године у Фуђими. Делегацију су сачињавали тадашњи председник Скупштине општине, Новак Лукић, Владислав Јанковић, потпредседник „Зорке“ и Милош Васић, председник АИК-а. Тамо их је дочекао Сабуро Јамага, који двадесет година био градоначелник Фуђимија, каже Милош Лукић за „Глас Подриња“.
„Гледајући из перспективе света, Фуђими и Шабац су мали градови, али, упркос томе, уверен сам да ће наша два града својом сарадњом допринети не само обостраном развоју, него и учвршћивању светских веза и светског мира уопште“, рекао је том приликом Јамада.
Појашњавајући зашто су, у жељи да се збратиме са једним југословенским градом, одабрали баш Шабац, јапански домаћини су истакли „географске и друге сличности“. Наиме, Фуђими се налази недалеко (око педесетак километара) од престонице Јапана.
Том приликом, парафирали су споразум о сарадњи који је предвиђао да ова два града подстичу сарадњу и са осталим градовима Јапана и Југославије, па су представници делегације Шапца посетили Кавасаки и Кјото, који су се збратимили са Ријеком и Загребом.
Повеља о братимљењу потписана је на Дан ослобођења Шапца, 23. октобра исте (1982) године, када је делегација Јапана узвратила посету. „Споразумом је“, према речима тадашњег градоначелника Шапца, Новака Лукића, “предвиђено да се оствари сарадња у привреди, култури, спорту, као и размена стваралаштва: сликарских радова и информативних програма“.
У оквиру обележавања ослобођења Шапца, потписана је Повеља о братимљењу:
„Градови Фуђими и Шабац, руководећи се основним принципима о миру и сарадњи међу народима, споразумели су се о сарадњи и братимљењу у уверењу да ће то бити од значаја за развитак пријатељских односа између ова два града, да ће доприносити продубљивању пријатељства и међусобног разумевања између Јапана и Југославије, чврсто уверени да ће овај споразум допринети унапређењу мира у свету“.
Занимљиво је шта је, у разговору са новинаром „Гласа Подиња“, 28. октобра 1982, (број 1853), Јамада поручио Шапчанима:
„Живимо у једном тешком свету, који је мање економски удобан него што је некад био. Међутим, не сме се заборавити да оно што човек када је сам не може да учини, можемо сви када смо уједињени. У изградњи будућности не можемо да заборавимо нашу одговорност и зато морамо учинити све да уједињени наставимо да градимо то што смо започели. Разне тешкоће којима је свет сада опрхван не смеју нас у томе омести. Зато бих желео да вам поручим да економско благостање није оно право благостање. Право благостање је срећа и мир у човековој души, љубав према људима. То је оно чиме ви располажете више него ико. Градећи наше пријатељство учићемо једни од других, на обострану корист и задовољство.“
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa