Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Спорт за све у свету за свакога
ПРОМОЦИЈА БАСКИНА У ШАПЦУ

Спорт за све у свету за свакога

Баскин уједињује људе. Врло популаран у Италији, полако „осваја“ Европу. Иницијатива Фредерика Весковинија. Град спреман да пружи сваку подршку
- Кроз причу о баскину препознао сам нешто више од спорта, препознао сам клицу из које може да се роди лепши, бољи свет који желим за своју децу и за будуће нараштаје. Убрзо смо организовали турнире у регији из које смо професор Андриоло и ја, а како привређујем и у Србији, волим да кажем да сам делом и Србин, те смо одлучили да покушамо са промоцијом и овде. У земљи кошарке, добрих и предузимљивих људи, не сумњам у успех. Једино што се можда покајем је за шта ће Србија врло брзо постати сила и у баскину и побеђивати све – истиче, кроз осмех, Фредерико Весковини, власник компаније, говорећи о спорту који би могао освојити срца Шапчана.
У речи баскин крије се спој баскета и инклузије. Спорт, настао на бази кошарке, обједињује људе различитог степена и врсте инвалидитета, а може да га игра, равноправно свако. Потребна је жеља, упорност и алтруизам скривен у свима нама.
-Баскином рушимо баријере и градимо мостове, споне међу људима који се, наизглед, много разликују, а у ствари су исти као и други. Упорност побеђује сваку препреку и срж игре је да покажемо како инвалидитет није нешто што нас спречава, издваја, већ да свако може наћи своје место, допринети успеху колектива. Снага се крије у нама и баш сваког човека она може водити напред – приближио је бит овог спорта Алберто Андриоло, представник баскина за регију Фриули Венеција Ђулија.
Шабац већ има спортске клубове где се особе са инвалидитетом могу бавити, између осталог: стоним тенисом, атлетиком, куглањем, стрељаштвом, што говори о ентузијазму, а нови спорт има своје посебности које ће га учинити додатно важним.
-Баскин је специфичан јер омогућава и особама са интелектуалним потешкоћама да учествују, што није случај са другим спортским дисциплинама прилагођеним различитим степенима инвалидитета. Оптимиста сам по питању промоције баскина у Шапцу, јер више удружења особа са инвалидитетом у нашем граду је врло активно и велику пажњу поклања спорту и рекреацији, истакао је секретар Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић.
На путу ширења и развоја баскина протагонисти могу рачунати на подршку Градске управе, обећао је председник Скупштине града Немања Пајић.
-У нашем граду неколико удружења особа са инвалидитетом негује различите видове сарадње са другим удружењима кроз спорт. То нису само пријатељаски сусрети, већ клубови остварују одличне резултате на шампионатима и уверен сам да нема бољег места за почетак српског баскина. Градска управа је спремна да пружи сваку помоћ, логистичку и финансијску – уверава председник Скупштине града Немања Пајић.
Б. Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa