Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Ново рухо након једног века
ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ШКОЛЕ И ИЗГРАДЊА
ФИСКУЛТУРНЕ САЛЕ У КАМЕНИЦИ

Ново рухо након једног века

Вредност инвестиције је преко сто милиона динара
Школа у Каменици ће у септембру ђаке дочекати у потпуно новом руху. Данашња школа, подигнута у периоду од 1900. до 1903. године добровољним радом мештана овог села али и Љутица и Голочела, готово да никада није реновирана. У школи кажу да је мањих интервенција било у претходним годинама али да објекат на озбиљније улагање чека дуже од једног века.
Радови на реконструкцији једине нереновиране од пет осморазредних школа на подручју коцељевачке општине су почели а осим адаптације објеката од темеља до крова, чија је укупна површина око 680 квадрата, и уређења школског дворишта, планирана је и изградња фискултурне сале површине око 650 метара квадратних. Вредност инвестиције је преко сто милиона динара и према речима општинског руководства ова школа ће сада добити потпуно нову димензију.
–Потписан је уговор са извођачем и кренули су радови. Ради се реконструкција и адаптација целокупне школе у Каменици са свим пратећим објектима. Значи школска зграда, кухиња и други постојећи објекти, али оно што је ново јесте изградња фискултурне сале у оквиру школског дворишта. Такође ће бити уређено и целокупно двориште што подразумева и нову ограду, нове стазе, осветљење у оквиру школе, асфалтирање дотрајалог игралишта, али и решавање битних проблема, канализације и водоснабдевања изградњом бунара за потребе ове установе јер у Каменици немамо градску воду- рекао је председник општине Душан Илинчић и напоменуо да је ово вероватно највећа инвестиција у Каменици и подсетио да према њој гравитирају и четири месне заједнице како са подручја ове тако и села која припадају владимирачкој и ваљевској општини.
Према пројекту сала ће осим терена за кошарку, одбојку, мали фудбал имати и део просторија предвиђених за свлачионице, оставе за спортске реквизите, тоалете, канцеларије. Такође, планирано је постојање једне сале за састанке која ће имати засебан улаз, а у овом објекту биће смештена и котларница прилагођена котлу који ће грејати све објекте.
Изградња фискултурне сале најављена је и у Доњем Црниљеву.
–Највероватније ће бити започета у току ове године. Спремамо документацију. У завршној фази је припрема целокупне техничко-пројектне документације, а потом следи расписивање тендера. Крај тендера за неколико дана очекујемо и за реконструкцију школе у Љутицама која ће такође бити реновирана и обновљена. Биће адаптирана постојећа школа са комплетним партерним уређењем дворишта. На тај начин ћемо завршити са обновама и реконструкцијама свих школа од Љутица до Доњег Црниљева. Почетком године смо асфалтирали и пут до једине школе на подручју општине до које није до сада водио коловоз са модерним застором, а то је школа у Градојевићу. Ту је изграђен и терен који ће првенствено користити ђаци али и остала омладина и сви житељи овог села- изјавио је Илинчић.
ПРЕДУСЛОВ ЗА ОПСТАНАК СЕЛА
У жељи да сачува села, коцељевачка општина одлучила је да улаже у рурална подручја и да сваком становнику овог краја створи што боље услове за живот. То је превасходно дужност свих оних који руководе овом локалном самоуправом, али и оних који раде у општинској управи.
–Обезбедити што боље услове за сваког житеља, у сваком селу, јесте наш циљ али и обавеза. Покушавамо да свугде направимо једнаке услове. Добар пут, вода, струја, реновирање школе, пристојне установе, јесу предуслови за опстанак и останак људи на селу- сматра председник општине Коцељева.
Илинчић је подсетио да је постављањем оптичког кабла интернет доступан у свим деловима ове општине те да сваки грађанин, ма где се налазио, има могућност коришћења савремених технологија и комуникацију баш као и становници Београда.
–Ми морамо да задржимо становништво, да анимирамо грађане да остају у селима, на својим имањима, али да бисмо то учинили неопходно је да им понудимо пристојне услове за живот и да верујемо да ће се њихов број у перспективи, можда повећати- закључио је Илинчић.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa