Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Одобрен кредит за енергетску ефикасност
ОДРЖАНА ХИТНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Одобрен кредит за енергетску ефикасност

Идеја овог пројекта је да људи троше мање топлотне енергије, да имају мање рачуне, да „Топлана“ има мање расходе, а да се повећа цена некретнина и улепша град
Протеклог петка одржана је хитна седница Скупштине града Шапца са само једном тачком дневног реда. Пред одборницима се нашао, а на крају је и усвојен, предлог одлуке о задужењу Јавног комуналног предузећа „Топлана Шабац“ у износу од 2,5 милиона евра код Европске банке за обнову и развој.
Планирано је да се средства утроше за изградњу термоизолационих фасада на још 40-ак стамбених зграда. Рок отплате кредита је 12 година, уз каматну стопу од 2,5 одсто на годишњем нивоу.
-Кредитом који ћемо повући од Европске банке за обнову и развој финансираћемо термоизолацију стамбених зграда, уградњу термостатских вентила и делитеља трошкова. Овај кредит ће грађанима Шапца омогућити да имају ниже рачуне за грејање и да захваљујући тим нижим рачунима могу да врате кредит. Улога „Топлане“ је да плати радове. EBRD ће контролисати и управљати пројектом, даће своје консултанте и своје надзорне инжењере, тако да ће све бити урађено према правилима Банке и према Закону о планирању и изградњи, навео је директор „Топлане“ Слободан Јеротић.
Према његовим речима, извођач радова ће бити изабран на тендеру, а то ће бити онај који буде имао најбољу понуду. Комисију за избор ће чинити и консултанти EBRD. Радови ће почети по завршетку тендера, односно за око три недеље.
Одборници опозиције критиковали су ову одлуку. Представници Српске напредне странке са говорнице су истицали да граду није потребно ново задуживање.
-Град се задужио 1,5 милијарду динара у последње две године. Сада се поново, по хитном поступку задужио још 300 милиона. Ми смо мишљења да су то огромна средства, да се до сада неодговорно руководило новцем и да ће та средства бити злоупотребљена, рекао је шеф одборничке групе СНС Александар Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је демантовао ове наводе и истакао да град добро послује и да је тог дана на рачуну Града било 1,18 милијарди динара које ће бити утрошене на важне пројекте.
-Идеја овог пројекта је да људи троше мање топлотне енергије, да имају мање рачуне, да „Топлана“ има мање расходе, а да се повећа цена некретнина и улепша град. Једини у Србији, за сада, спроводимо овако нешто. EBRD жели да овај пројекат промовише у целој Србији, јер први пут један јавни орган, у овом случају „Топлана“ за своје кориснике узима кредит, пружа услугу и онда кроз уштеду енергије финасира отплату кредита.Колико ће радови трајати зависи од временских прилика, али неће бити завршени док не буду утрошена сва средства добијена кредитом, навео је градоначелник Зеленовић.
Полемика за говорницом је и овог пута отишла у много смерова. Причало се о палој фасади, министрима, војсци, одласку делегације Шапца на Косово прошле године.
-Непримерено је понашање градоначелника на овој Скупштини. Он је себи дао за право да ружно, лоше, нетачно, прича о министрима, републичкој власти, представницима државе. Имали смо ријалити наступ првог човека града, рекао је Александар Пајић.
Поједини одборници СНС са говорнице су изјавили да је градоначелник издајник и да је на Косову седео за столом са албанским терористима.
-Неки одборници су прешли границу пристојности и нормалног опхођења у парламенту. То је један од разлога зашто су представници опозиције изашли из свих парламената, националног и локалних, јер не може да се води нормална дебата. Ми смо представили програм, директор “Топлане” је аргументовано одговарао на питања, ја сам учествовао у дебати, а онда је све отишло на потпуно другу страну. Идеја је да свако ко мисли другачије мора да пати, да му се наноси штета. Ја ћу о овоме што се мени десило обавестити надлежне органе, односно полицију и тужилаштво и тражићу заштиту, рекао је градоначелник.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa