Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
Алергија, болест модерног доба
РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ: ДР СЛАВОЈКА ВАСИЋ

Алергија, болест модерног доба

Епидемиолошке студије из целог света указују да је 25% светске популације алергично, са тенденцијом повећања, без обзира на доб, расу и социјални статус
О алергијама, од којих све већи број људи болује, посебно о „летњим“, разговарали смо са др Славојком Васић, специјалистом опште медицине у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља "Др Драга Љочић".
Шта је алергија и како настаје?
- Алергија представља поремећај у функционисању имунолошког система, односно, неуобичајен одговор на различите узрочнике из наше околине.
Организам алергичне особе прекомерно реагује на неку специфичну супстанцију из околине или више њих. Те супстанце зовемо алергенима.
Алергени могу да изазову реакцију и када су присутни у веома малој концентрацији. Дакле, алергија је узрокована реакцијом властитог имунолошког (одбрамбеног) система, који иначе штити тело од разних обољења тако што ствара антитела.
Који су најчешћи алергени?
- Код здравих особа, одбрамбени систем при првом контакту "запамти" алергене као материје које нису штетне, и "не предузима ништа" при поновљеном контакту са њима. Код алергичних особа, имунолошки систем бурно реагује и тако долази до алергије. Алергијска реакција се може догодити одмах, или пар сати након контакта са одређеним алергенима. Најчешћи алергени су: полен (трава, дрвеће, коров), храна (кикирики, јаја, соја, кравље млеко, чоколада, плодови мора..), убод инсекта (осе, пчеле,стршљена, мрава), гриње, животињске длаке, латекс...
Алергијске реакције нису безазлене, шта више, могу довести до смртног исхода?
- Симптоми и знаци могу бити локални и општи (системски). Могу варирати од благих, тешких и опасних по живот. Локалне манифестације су црвенило, свраб, екцем, пликови на кожи, цурење носа, кијање, кашаљ, промуклост, отежано дисање, бронхоспазам, затим, мучнина, повраћање, болови у стомаку, тешкоће са гутањем, слабост, малаксалост, бледило, несвестица, пад крвног притиска, убрзан рад срца, сузење, црвенило и свраб очију. Анафилакса је најтежи облик алергијске реакције. Може се јавити при првом или поновљеном контакту са алергеном. Увек захвата два или више органских система, често са смртним исходом, услед престанка дисања и циркулаторног колапса.
Које алергије су „актуелне“ у летњем периоду?
- Лети су најчешће алергије на убоде инсеката, с обзиром на чињеницу да више времена проводимо у природи. Манифестују се болом на месту убода, црвенилом и отоком, али и отежаним дисањем, отоком језика и грла, убрзаним радом срца и падом притиска, што захтева хитну и неодложну помоћ лекара. Присутне су и реакције на полен трава и корова, које се могу манифестовати кијавицом и цурењем из носа, али и отоком дисајних путева и отежаним дисањем.
Последњих година учестала је реакција на амброзију?
- Амброзија је једногодишња коровска биљка, врло распрострањена, пореклом из Северне Америке. Цвета од краја лета до првих јесењих мразева. Свака биљка произведе око сто милиона зрнаца полена. Алергију на амброзију има око 80% алергичних на полен корова, са тенденцијом повећања, тако да ће у будућности управо она бити велики узрок нарушавања здравља. Они који имају алергију на амброзију припремају се узимајући прописану терапију пре него што амброзија почне да цвета. Заштита целокупног становништва требало би да се спроведе планским уништавањем амброзије, механичким, агротехничким и хемијским мерама.
Како се (да ли се уопште) лечи алергија? На који начин можемо да се заштитимо?
- Лечење се спроводи лековима који делују локално, или системски, по препорученој шеми, а на основу календара цветања трава, дрвећа и корова. Терапија је вишемесечна, али због дуготрајности примене често не буде испоштована до краја. Избегавање алергена је базични поступак у лечењу.
Они који су алергични на полен, требало би мање да бораве напољу у време цветања биљака, нарочито у јутарњим часовима, када је концентрација највећа и када би требало избегавати и проветравање стана. Са порастом температур, током дана се смањује и концентрација полена. Код алергије на кућну прашину помаже често брисање влажном тканином, усисавање, уклањање тепиха и предмета који скупљају прашину и гриње. Нажалост епидемиолошке студије из целог света указују да је 25% светске популације алергично, са тенденцијом повећања, без обзира на доб, расу и социјални статус.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa