Инфо

25. јул 2019.25. јул 2019.
Др Петар Старчевић
IN MEMORIAM

Др Петар Старчевић

Пре десетак дана опростисмо се од др Пере Старчевића, друга, пријатеља, комшије, лекара, спортисте, начелника Службе медицине рада, секретара и председника Шабачке подружнице СЛД, лауреата награде “Др Лаза К. Лазаревић”, обичног а нашег, и уз све то светског путника др Пере Старчевића.
Родом и животом Шапчанин, пореклом из Звезда, учитељско дете растао је на шабачкој калдрми, у Занатлијској улици, заједно са сестром Оливером, уз мајку Јелицу, учитељицу многих и многих генерација. За време студирања упознаје се са Милом, цуретком са Камичка да би по окончању школовања наставили заједно, Мила као медицинска сестра а Пера као млад лекар. Где би прво, него у село, како и приличи младима. Као добитну комбинацију (лекар и сестра брачни пар) здравствене власти их упућују у Прово, где брзо стичу поверење сумњичавих Проваца, даноноћним дежурствима и пружањем медицинске помоћи док здравствену станицу претварају у цветну башту. После неколико година проведених у Прову долазе у Шабац, и настављају рад у Медицини рада, Пера завршава специјализацију а Мила вишу медицинску школу.
Иако због здравствених проблема из младости није могао да се активно бави спортом др Пера му је оставо веран целог живота, нарочито боксерима, са којима остаје практично целог живота.
Понуду да због специфичне патологије тадашњег хемијског гиганта “Зорке” пређу у Завод за медицину рада ХИ “Зорка” где остају све време док тај Завод није припојен Центру, настављајући даље свој рад првенствено на превентиви. Такође, др Пера је активан члан СЛД при чему се истакао као секретар, а потом и председник Подружнице у Шапцу. Његов рад на превенцији обољења везаних за специфичности патологије радних места бива награђен наградом Регоналног Фонда ЗО “Др Лаза К. Лазаревић”.
Уз све наведено Пера и Мила, или Мила и Пера – што је исто, током живота испуњавају још једну заједничку страст а то су путовања. С временом су постали светски путници па се тако и њихов терет путовања (и више пасоша) уписује више од 160 земаља, широм света на свим континентима – негде и више пута. Њихове путописне репортаже и фотографије су нас увек обавештавале куда се крећу и шта су ново видели.
То се наставило и после пензионисања све до пре кратког времена кад нас је поразила вест да му је срце стало у Турској. Светски путник др Петар Старчевић – наш доктор Пера није одолео и овом изазову да се још једном вине у небеса. Нажалост, заувек.
српско лекарско друштво подружница шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa