Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
НЕПРЕДВИДЉИВО ВРЕМЕ ДОНЕЛО ВЕЛИКЕ ШТЕТЕ
У ТОКУ АНАЛИЗА ЗЕМЉИШТА

НЕПРЕДВИДЉИВО ВРЕМЕ ДОНЕЛО ВЕЛИКЕ ШТЕТЕ

Невреме које је захватило наше подручје, по сагледавању узрока и последица на сеоским подручјима донело је велике штете у пољопривреди, а загађење у виду подземних бујичастих вода, довело је до појаве тешких метала у земљишту. По обиласку терена, а и по кординатама, кретању олујног ветра и правца кретања високих вода дуж савског насипа десне стране од Шапца према Богатићу, стручни тим је констатовао да су у осам села биле поплављене оранице а и дворишта.
Због температурних разлика, високе влажности, вода се јако тешко повлачила, што је последица садржаја површинских вода. Наиме, мутне воде како их називамо, које долазе спирањем земљишта у околине где се налазе отпадне воде од прераде, индустрије, као и клизишта где су одрони, и где не постоји брана, која задржава воду, те воде су са собом донеле део муља који се задржавао на земљишту. Претпоставља се да постоји велика вероватноћа, што ћемо знати када буду урађене анализе земљишта које су узете са терена, и вођењем статистичких података у ПССС-у, да се вода кретала од Крупња, ваздушном линијом од 20-ак км, од јаловишта Столице где су огромна клизишта и одрони на несанираном јаловишту које сваке године услед невремена прво погоди Крупањ, а затим остала насеља, каже Данијела Гаврић, мастер аналитичар заштите животне средине.
По завршетку анализа, где ће се утврдити о којим тешким металима се ради, као и њиховој концентрацији у земљишту ПССС ће обавестити становнике приградских насеља о овом проблему.
Према речима Дарка Симића ради се од огромној материјалној штети пољопривредника, који нису скинули жито на време, кукуруз који се налазио у поодмаклој фази метличења, неће моћи да се врше, на воћарству је оставило штете на горнем слоју хабитуса на лисној маси, што ће се видети у наредном периоду.
У мачванском делу то је немерљив губитак поготову због пољопривредника који се баве сточарством, јер су гајили пољопривредне културе током целе године, а сада су остали без приноса и хране за стоку. Када се заврше све ратарске културе, за неких месец дана, имаћемо статистику, колики су губици, као и то што је Данијела изнела. А то су агротехничке мере за елиминисање тешких метала и побољшавање земљишта за наредну годину.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa