Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Смех као последње уточиште слободе
ГЛАС ПОДРИЊА НА ПРОГНАНОЈ, А СЛОБОДНОЈ НУШИЋИЈАДИ У ИВАЊИЦИ

Смех као последње уточиште слободе

И ове године у Ивањици организоване две Нушићијаде у истом граду и у исто време. Прогнана, а слободна окупила сатричаре, новинаре и глумце који и у ова луда времена верују да су сатира и хумор део слободе
Слободна Нушићијада прославила је деценију постојања и окупила хиљаде љубитеља сатире, хумора и забаве на три догађаја у Београду и Ивањици.
Удружење грађана КудеС - иницијатива за културну децентрализацију Србије, 2010. године после више од 45 година обновило је ивањичку Нушићијаду. Уз сарадњу са локалном самоуправом са великим успехом протеклих година организовала је фестивал захваљујући којем крајем сваког августа Ивањица постаје културни центар Србије. Одлуком скупштине општине Ивањица од пре две године ово удружење више нема никаквих ингеренција у вези са организацијом фестивала, општина преузима фестивал на себе.
А, онда су дошли неки нови људи, загосподарили целом Србијом, па и Ивањицом, и прогнали је из сопственог града. Сметало им је што су се учесници Нушићијаде смејали и шалили на рачун власти, сметали су им учесници програма. Заборавили су да је управо њихов Нушић исмејавао све оне ликове који су били на власти, а постајали временом непревазиђени јунаци његових комедија.
Тако је Нушићијада добила новог газду, општинску власт у виду Српске напредне странке, а КудеС није дигао руке и већ други пут свој омаж највећем српском комедиографу организовао је у егзилу, на приватном имању у селу Прилике. Дан уочи Нушићијаде, уприличен је део програма и у Београду, а колико је народу стало до Нушића и до сатире говори и чињеница да је Дорћол плац био крцат. Да се мало нашалимо, више је људи било на Нушићијади у Београду, него дан касније на протесту опозиције.
Друга година Нушићијаде у изгнанству, десета у организацији, окупила је многобројне уметнике, хумористе, новинаре, писце, сатиричаре и глумце који су наступили пред публиком на Дорћол плацу, али и у ивањичким Приликама, у засеоку Даријевића река. Овогодишњи концепт прогнане, а слободне Нушићијаде био је радио који се слуша и гледа, па су програм у Београду водили Дарко Митровић и Марко Степановић, односно Марко Видојковић и Ненад Кулачин у Ивањици.
Глумци Петар Божовић и Тихомир Станић, карикатуристи Душан Петричић и Марко Сомборац, активиста Бранислав Гута Грубачки и хумориста Миодраг Стошић изазвали су салве горко-слатког смеха. Публика је имала прилику да доживи специјално издање емисије 24 минута, уз Зорана Кесића и део редакције Њуз.нета, који су годинама уназад неизоставни гости Нушићијаде. Посебан зачин узаврелој атмосфери дало је извођење емисије ПЉИЖ под ведрим небом, те су гости фестивала уживали уз Драгољуба Дражу Петровића, Мићка Љубичића и Воју Жанетића. Док су писци и уредници: Милан Ћулибрк, Зоран Хамовић и Марко Видојковић дискутовали о неукротивој снази пера и закључили да реч, као вода, увек нађе свој пут, о неукротивости дасака и снази театра говорили су људи из позоришта: драматуршкиња Миња Богавац, редитељ Војкан Арсић и глумац и активиста Владан Савковић.
А, онда се добар део екипе из Београда, преселио у Прилике. Уз поруку коју су заједно послали, да је ментално разграничење предуслов слободе, а хумор и смех нужност у слободном друштву, део извођача преселио се на приватно имање у околини Ивањице оивичено речицом, ушушкано јасеновима и украшено карикатурама. Одавде су и додали важност постојања појединца који сме да се шали, и исказали захвалност домаћинима који су се усудили да своје имање уступе читавом покрету шаљивџија међу којима се, поред Петра Божовића, нашао још један бард - Милан Лане Гутовић.
- Два су извора смеха у ова два фестивалска дана, Један је хумор који је у нашој герилској варијанти фестивала постао још доминантнији елемент него раније, а други је радост коју нам у овим необичним околностима доносе велики људи - извођачи, гости, пријатељи, сарадници - који подржавају наш рад и мисију. Ми смо наставили на трагу визије коју смо имали, а то је да правимо једну слободну, веселу, радосну манифестацију на којој се може чути и шала и смех као нека последња одступница слободног човека - каже Вера Јовановић, координаторка Нушићијаде
У музичком делу програма који су чинили Драгољуб Ђуричић и бубњари, Кактус Џек и Сашка Јанкс у Београду, односно саксофониста Јован Маљоковић са Балкан Салса Бендом у Ивањици, уживали су посетиоци свих генерација.
Посебан догађај који закључује слободну Нушићијаду представља Матине за историју, у славу 50 година од публиковања култног дела Радомира Константиновића “Философије паланке”, одржавао се у његовој кући у недељу, 25. августа. Разговор о овом култном делу окупио је Латинку Перовић, Миливоја Бешлина, Живана Берисављевића, Милана Влајчића, Слободана Илића, Владимира Маровића, и Ивана Миленковића.

Марија Шерифовић и Жељко Самарџић на “званичној”
Нушићијади
Званичну Нушићијаду обележили су, међутим, концерти. На градском Тргу су наступили Жељко Самарџић, Марија Шерифовић Дејан Петровић са својим бендом и Ордодокс Келтс. Организована је и ревијална фудбалска утакмица између женског фудбалског клуба Рад и ветерана из Ивањице, а приређено је и неколико позоришних представа, као и традиционални дефиле.


Е.Г.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa