Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Владика: Помоћ народу и цркви на Косову циљ број један
ЛАДИКА ЛАВРЕНТИЈЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗЕЛЕНОВИЋ РАЗГОВАРАЛИ О ЈАГОДАРИМА У ГОРАЖДЕВЦУ

Владика: Помоћ народу и цркви на Косову циљ број један

Успеху Пројекта на Косову значајно допринели контакти које су остварили владика Лаврентије и Теодосије. “Сарадња између Епархије и Града је божанствена, ништа веће не тражим него нека Бог одржи овакве лепе односе и нека нам помаже убудуће оволико колико је до сада помогао”, казао је владика
Градоначелник Небојша Зеленовић и владика Лаврентије разговарали су прошлог понедељка о градоначелниковој посети српским породицама у Гораждевцу које су подигле засаде јагода уз помоћ Шапца, али и о даљем развоју Духовно-културног центра “Свети Сава” у Богосавцу где је и одржан састанак.

Прилику да српско становништво на Косову почне да зарађује више од свог рада и помоћ Града Шапца за набавку садница јагоде, као и знање које је шабачки стручни тим поделио са будућим јагодарима на Косову, владика Лаврентије је похвалио и оценио као одличну.

Градоначелник је владици Лаврентију пренео утиске из посете пољопривредним домаћинствма у Гораждевцу у коју је ишао са владиком Теодосијем и истакао да без цркве не треба да се деси ниједан важан пројекат на Косову.
Он је изразио задовољство што је владика Лаврентије пружио пуну подршку пројекту, и рекао да су успеху пројекта са јагодама значајно допринели контакти на Косову које су омогућили владика Лаврентије и владика Теодосије.
-Без наше цркве на Косову не може и не треба да се деси ниједан важан пројекат. Из те сарадње је проистекло и то да имамо седам српских породица у селу Гораждевац које су захваљујући помоћи града Шапца, аустријске агенције и њихових сопствених средстава, уз подршку цркве, посадили јагоде. Данас смо разговарали шта можемо да урадимо још, где ће нас овај пројекат одвести и отворило се низ идеја како можемо да направимо структуру која ће бринути о српским светињама на Косову и како да помогнемо људима да зарађују више новца. Драго ми је што је владика пружио пуну подршку овом пројекту и надам се да ћемо имати још више успешних подухвата, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.

Владика Лаврентије похвалио је сарадњу са Градом и истакао да може да буде за пример другим епархијама.
-Сарадња између Епархије и Града је божанствена, ништа веће не тражим него нека Бог одржи овакве лепе односе и нека нам помаже убудуће оволико колико је до сада помогао. Наши односи могу да служе за пример осталим епархијама. Ко не верује нека дође да се увери на лицу места, казао је владика.

Плод те сарадње јесте и помоћ народу на Косову, а према речима владике Лаврентија, помоћ народу и цркви на Косову треба да буде “циљ број један”.
-Спремам се стално да зовнем остале владике да створимо један мали круг за помоћ српској цркви на Косову. Да зовемо, рецимо, ту децу нашу која би ишла у школу за богослове, да платимо ми одавде ако су им родитељи сиромашни да не могу да их школују. Да цркве обновимо, да друге активности које помажу активности цркве омогућимо народу. И ако Бог да, на томе треба да радимо. И то нам је број један циљ и задатак да се посветимо, рекао је епископ шабачки Лаврентије.
Градоначелник је оценио да ниједна заједница не може се развија ако не постоји добра сарадња са црквом.
-Поносан сам на сарадњу коју град Шабац има са својом епархијом и са својим владиком. Доказ за такву сарадњу је и овај, последњи у низу пројекта, Духовно-културни центар у Богосавцу. Он се развија добро, на задовољство свих, закључио је градоначелник.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa