Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Фото: Шабачко позориште

Фото: Шабачко позориште

Нова позоришна сезона у Шапцу

Слобода је одговорност

Почела нова позоришна сезона. Слобода и одговорност окоснице. Премијерно извођење представе „Шумадија“. Друштвено ангажоване теме обележиле 15. Позоришну ревију. Најављене нове адаптације савремених српских драмских писаца
Читава Ревија је у знаку савременог домаћег драмског текста, као и аутора млађе и средње генерације, те су и теме слобода и одговорност, али и међусобна веза ова два појма. Обично мислимо да смо слободни ако ником не одговарамо, или немамо одговорност. Ипак, парадокс је у томе што само док имамо одговорност можемо да задржимо и своју слободу. Неслободан човек нема никакву врсту одговорности, или је од ње ослобођен. Поменути појмови и релације ће бити нити које ће се тематски провлачити кроз различите продукције - рекла је директорка Шабачког позоришта Милена (Миња) Богавац поводом нове сезоне која је почела у градском театру у суботу, 5. октобра.
Уметнички директор БИТЕФ-а Иван Меденица званично је отворио 15. Позоришну ревију осврнувши се на значај позоришта као институције чији је један од примарних задатака да укаже на друштвене вредности којима заједница треба да тежи.
-Позориште нема положај какав је имало у времену настанка, али мислим да напорима које чини Миња Богавац оно може да проба да ту функцију у друштву поврати и буде место где ће се артикулисати неке од базичних вредности на којима заједница треба да се заснива, и као пар екселанс институција грађанског друштва. Театар какав ми данас знамо је платформа за исказивање грађанских вредности и друштва, где слободи и одговорности припадају водећа места. Често нисмо свесни колико су заправо слобода и одговорност међусобно повезани, јер слобода без одговорности је анархија и нихелизам, а одговорност без слободе је подаништво, послушност и покоравање - навео је Меденица симболично пресецајући врпцу на сцени пред премијеру новог комада „Шумадија“.

Награда „Борис Ковач“ за Слободана Петрановића
Награда "Борис Ковач" коју додељује градски театар већ деценију и по, ове године припала је драмском уметнику Слободан Петрановићу Шарцу за укупан допринос Шабачком позоришту.
-Није флоскула, али изузетно ми је драго због признања које је стигло од колега и куће у којој радим већ 32 године и могу слободно да кажем да ми је то најзначајнија награда у животу. Након три деценије професионалног бављења глумом у Шабачком позоришту чини ми се да је заокружена једна прича. Када погледам иза себе ту је више од 140 премијера, а сада је то неко препознао и можда када улазите у зреле године тада и дајете највише - истиче Петрановић и додаје да глума занат и да с временом уметник постаје свеснији себе, професије, другачије гледа на свет што га чини мудријим.
Уметничко веће у саставу: Љубиша Баровић - глумац, Владимир Милојевић - глумац, Анета Томашевић- глумица, донело је једногласну одлуку о лауреату.
-Нема онога ко је гледао наше “Рубиште“, а да из сале није изашао са горким укусом у устима, кнедлом у грлу и великом симпатијом према једном од најтрагичнијих ликова у драми - Парадајзу. Наш Шарац је изузетно топло, уверљиво, једноставно и дирљиво дочарао лик са маргине, жртву неспоразума, човека који одбија да одрасте и живи у суровом свету. За тај сјајан глумачки рад већ је освојио награду на Фестивалу “Јоаким Вујић”, али ову награду осваја за низ осталих, добро упамћених и похваљених улога током протеклих година.
Од Кумића Мите у “Мрешћењу Шарана“ па до неколико улога у најновијој представи “Ана Франк”, Шарац је увек показивао и доказивао да нема великих и малих улога, да су све подједнако вредне ако им се срцем приступа-наводи се у образложењу Већа.

Ревију обележиле друштвено ангажоване теме
Драмско дело „Триптих о радницима“ Градског позоришта Чачак састављено од три једночинке и кроз различите приче о радницима у раздобљу од једног века упозорава на њихов положај одиграно је у оквиру друге вечери овогодишње Ревије. Аутори текста су три млада писца: Тијана Грумић, Страхиња Маџаревић и Сара Радојковић, док је комад режирао Југ Ђорђевић.
Треће вечери 15. Позоришне ревије шабачка публика је имала прилику да погледа изведбу представе "Али град ме је штитио" ансамбла Народног позоришта из Ужица чију режију потписује Бојан Ђорђев. Према тексту Тање Шљивар је настало дело које у својој основи има живот постујугословенских миграната у Немачкој, њихову свакодневицу, али и чежњу за једном Жељаном. Усмереност је ка конкретном догађају, протестима 2015. године против отварања Европске централне банке у Франкфурту.
-Гостовање Ужичког позоришта није случајно, не само што нам је географски једно од ближих, него и због сарадње коју ћемо остварити у току сезоне. На Фестивалу дечјег позоришта тренутно се играју наше две представе и то је само један од сегмената који нас очекује у будућности - истакла је директорка Шабачког позоришта.
Представа „Ана Франк: Историјска антибајка за децу и одрасле“ своје премијерно извођење имала је у оквиру Европских дана Јеврејске културе, а прву репризу на овогодишњој Ревији. Намењена деци и одраслима, базирана на истоименом дневнику који је потресно сведочанство о Холокаусту. Прича о одрастању, у свету који је кренуо путем екстрема, у коме нема милости, разумевања, саосећања нити правде за све, а посебно за дете које упркос свему постаје мудрије, симбол живота и победе чувајући доброту.
Ревију је затворио бубњарски концерт Драгољуба Ђуричића и гошће из Бразила, а познати музичар био је главни актер Причаонице пре самог наступа у Шапцу.

Садржајна позоришна сезона
Шабачко позориште након премијере „Шумадије“ очекује и представа „Два витеза из Вероне“, Мије Кнежевић, која на другачији начин презентује Шекспира младима. У плану је и комад „Радио Шабац“ у режији Олге Димитријевић уз подршку Маријане Митровић и Ивана Милисављевића. Комад за тему има историју Радио Шапаца, уз документарни разноврстан материјал и сведочи о успону и паду Југославије у времену транзиције, али и локалним актерима и „малој“ радио станици. Најављена је и сарадња са Новосадским позориштем и Коканом Младеновићем, сезону затвара „Три сестре“.
-У Шапцу се преко двадесет година није играо велики Чехов и као градско позориште имамо обавезу према класицима, а ово ће бити оригинална адаптација како бисмо комад актуелизовали. Режија је поверена Бојани Лазић - појаснила је Миња Богавац.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa