Инфо

Берза

  • aero 1.000 ▲ 0,60%
  • alfa 26.500 ⚫ 0,00%
  • fint 650 ⚫ 0,00%
  • impl 3.400 ▼ -2,86%
  • jmbn 6.032 ▼ -13,83%
  • lsta 651 ⚫ 0,00%
  • mtlc 1.981 ▼ -3,84%
  • niis 750 ⚫ 0,00%
  • vbse 2.936 ⚫ 0,00%
(10. октобар 2019.)
КОМЕНТАР

Политизација здравља

Проблем је што 50 до 70 одсто људи који живе у селима нема оверену здравствену књижицу. То није само проблем у Накучанима него и у другим селима, а сигуран сам да у целој Србији није ништа боље
Политизација здравља
Предизборна кампања увелико је у току. Средства се, као и обично не бирају. Док једни “симболично” префарбавају Београд, други између осталог организују превентивне прегледе. На први поглед нема ништа лоше у борби за здравље грађана. Међутим, проблем је када се ти прегледи искористе да се рашири и понека неистина.
Савет за здравље Поверништва Српске напредне странке прошле недеље организовао је превентивне прегледе у Месној зеједници Накучани. Мештанима је урађен ЕКГ преглед, налаз шећера у крви и измерена им је висина крвног притиска. На преглед су могли да дођу сви мештани, независно од тога да ли имају оверену здравствену књижицу.
-Нису сви мештани позвани на прегледе. Обавестили су само своје симпатизере, каже Продан Панић одборник у Скупштини града из Накучана и осврће се на један од највећих проблема са којима се пољопривредници данас суочавају – неовереним здравственим књижицама.
-Проблем је што 50 до 70 одсто људи који живе у селима нема оверену здравствену књижицу. То није само проблем у Накучанима него и у другим селима, а сигуран сам да у целој Србији није ништа боље. Тако да и када се на превентивним прегледима утврди да нешто није у реду, поставља се питање шта даље. Људи су опет принуђени да се сналазе како знају и умеју. Узрок томе је што је пољопривредник доведен на руб егзистенције. Цене су оборене, а субвенције касне и сваке године све је горе, наводи Панић.
Каже да људи у селима немају могућност да плате социјално и пензионо осигурање, које годишње износи више од 40.000 динара. Сматра да је ово проблем о ком треба причати, а не оно на шта је стављен акценат на једној регионалној телевизији на којој је емитован прилог о овим превентивним прегледима.
-Рекли су да у Накучанима не ради ни апотека ни амбуланта. Иако се званично воде да припадају Волујцу и амбуланта и апотека су у Накучанима. Амбуланта ради сваки дан прву смену, а апотека од 7.00 до 17.00. Доктор је у том прилогу изјавио да житељи Накучана иду на прегледе у Доње Црниљево и Текериш, што је потпуна неистина. Новинарка је рекла да људи из Накучана до амбуланте у Волујцу имају 18 километара. Најудаљеније куће су од амбуланте највише седам километара далеко. До Дома здравља и Болнице у Шапцу имамо 20 километара. Амбуланта и апотека нису проблем, истиче Продан Панић.
Недавно је Влада Републике Србије у Накучанима асфалтирала три сеоска пута. Наш саговорник каже да је као председник Савета МЗ Накучани 2014. године направио планове по којима би те путеве требало асфалтирати и истиче да је добра ствар што је урађено нешто од чега ће користи имати сви становници села.
-Не желим да неко помисли да критикујем ствари које ради СНС из политичких разлога. Признаћу када је нешто добро урађено. Ипак, здравље људи је озбиљна ствар и не сме се користити у политичке сврхе, а овде је у недељу управо то урађено, закључује Продан Панић.

Најновији број

16. јануар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa