Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Наранџасти и сиви за историју
Рађање шабачког баскина

Наранџасти и сиви за историју

Одигран први меч у историји у Шапцу. У плану оснивање клуба. Професор Андриоло очекује да следећи пут дође у Шабац са својом екипом,
на пријатељски меч
Надамо се да ће наранџаста и сива у нашем граду понети обележје нечег посебног, другачијег и новог у Шапцу. Маркере ових боја носиле су екипе које су одиграле први меч баскина у историји нашег града. Спортска историја Шапца је богатија за још један спорт, први који, у свом конкретном облику, обједињује особе са инвалидитетом и особе без инвалидитета. Професор Алберто Андриоло, италијански кошаркашки стручњак и тренер баскина у Италији, после јунске посете Шапцу, поново је дошао у град на Сави и кроз игру демонстрирао млад, а по својој идеји велики спорт.
-Једном оцу у Кремони је било тешко да гледа како његова ћерка, са тежим обликом инвалидитета, стоји по страни док се други играју на часовима физичког или у слободно време. Заједно са синовима је осмислио и постепено утврђивао правила спорта названог баскин. Сваки нови град на баскин мапи Европе је велика радост. Само у овом спорту једнако учествују особа са и без инвалидитета, једнако доприносе победи и поразу, једнако осећају ту величанствену драж спорта. Знам да сте ви кошаркашка нација, бољи сте од нас у кошарци, али у баскину верујем да имате шта да научите од Италијана – рекао је професор Андриоло.
Захваљујући компанији „Весковини“ Шабац је добио неопходну опрему за овај спорт и спреман је да даље подржава развој овог спорта. Италија је колевка баскина, а сан је да се шири даље Европом.
-Наша дисциплина приближава народе, државе. Фредерико Весковини је био највећа подршка при оснивању клуба у Удинама, несебично подржава развој баскина у Шапцу. Мој сан је да из Шапца спорт „освоји“ Србију и да баш одавде отпочне стварање савеза клубова из целе средње Европе – додао је Андриоло.
Резултат се не пише још, ускоро хоће, али ће памтити сви тај осећај када постигнете поен.
-Уживали смо, много осмеха се види на свим лицима. Први пут играмо, а већ чекамо следећу прилику. Не знам колико ће памтити други ову утакмицу, али ја ћу заувек, јер сам постигла и кош – рекла је Ђурђица Ковачевић, једна од актерки утакмице, део „сиве“ екипе.
Мало где је спорт добродошао као у Шапцу, спортском граду, уверен је Немања Пајић, председник Скупштине града.
-У баскину смо сви заједно, делимо сваки треутак утакмице. Сви смо једнаки. Свега неколико месеци је протекло од прве презентације до прве утакмице, што показује вољу и рад на развоју баскина у Шапцу. Уверен сам да ће брзо бити формиран и тим и да ћемо парирати и тимовима из Италије – рекао је Пајић.
-Баскин је инклузивни спорт који подсећа на кошарку, носи име које спаја речи баскет и инклузија. У истој екипи су особе са и без инвалидитета, мушкарци и жене и по томе је јединствен.

Б. Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa