Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
Прославио 549. рођендан
САВАЦИЈУМ

Прославио 549. рођендан

Јубилеј какав Шабац до сада није имао. Од свечаног обележавања 500. годишњице до тужног три пута пресељавања “Камена знамена”. Умни грађани заборављају да своју обавезу да брину о свом граду. Камен знамен сада је на сигруном месту, поред фонтане на градском тргу
У среду, 23. октобра 1970. године Шабац је обележио 500. годишњицу свога постојања као људска насебина. Тај јубилеј, та свечност, догодила се на дан ослобођења Шапца после Другог светског рата, 23. октобра 1970. године. Овај датум је био и званични датум ослобођења града од фашизма. Данас (?), не знам зашто, тај датум је избрисан из новије историје Савацијума, односно Шапца. Сви народи у свету поносе се са годинама старости свога насеља и на разне начине обележавају ову годишњицу.
Прво обележавање ове јубиларне годишњице Шапца догодило се 23. октобра 1970. године, када је Шабац навршавао 500 година од званичног помена као људска насеобина.
Пошто је 500 година заиста велики јубилеј, Шапчани се организоваше, и на Дан ослобођења града – 23. октобра 1970. године, уградише спомен плочу, симболично названу “Камен знамен”, и обележише овај свој велики рођендански јубилеј града.
Са великом љубављу и на свечан начин, испред хотела “Слобода”, уградише Камен знамен у тротоар, тако да је свако, ко ту пролази, видео историју свога града. Да је све рађено из љубави према свом граду види се и из текста на спомен плочи, који гласи: “на 500. годишњицу свога града Шапчани уградише Камен знамен”. На плочи стоји и датум 23. октобар 1970. године. Тада је била двострука свечаност у граду- 500 година Шапца и Дан ослобођења града.
Оно расположење и задовољство грађана постављањем Камен знамена трајало је дестину година, све до изгрдње зграде “Кифла”. Од тада Камен знамен почиње да губи своју историјску вредност. Због изградње “Кифле” реконструистан је и тај део трга, па је у центру изграђен бетонски круг са наменом за цвеће, наводно да буде украс тог дела града. Ово “наводно” значи да ту скоро никада није било неког цвећа сем нешто зеленила и шибља. У центру тог шибља био је “уграђен” историјски Камен знамен, који се од корова и шибља никада није ни видео. Тамо је чамио све до нове реконструкције садашњег трга пре годину-две. Стиче се утисак да су се Шапчани доста брзо и олако одрекли трага значајне полумиленијумске историје свога града. Само да знају Шапчани - овакав јубилеј мало који град у Србији има. Година 1470. била је тада уписана и у ондашњи грб града.
Новом реконструцијом садашњег трга, под сретним околностима, Камен знамен се последњи пут пресељава, са надом да никада више неће мењати своје место, тим пре што нема, и никда није имао, никакво политичко значење, већ само културно-историјску вредност. Данас се налази на новом тргу, уграђен поред атрактивне фонтане, на задовољство свих грађана Шапца.
Будућа поколења знаће, и могу да се поносе да се грађани историјски вредних 500 и више година.
Као грађанин овог града поносан сам на све што се ново догађа и ствара у Шапцу. Познато ми је да је Шабац од постојања па до недавно у много чему била прва варош у Србији. Зар то није то нешто где сви треба да се поносимо. Овај случај са Каменом знаменом просто прозива умне Шапчане – историчаре, архитекте, књижевнике, песнике, музеје, уметнике свих занимања, па и све грађане, да сачувамо све историјске вредности које град сада има и које ће имати, то је наша обавеза према поколењима и будућности.
Шапчани, срећна нам 549. годишњица нашег града!
С.Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa