14. новембар 2019.14. нов 2019.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Овим путем Вам се обраћају бивши радници фабрике “Зорка” – Минерална ђубрива а.д. Шабац, саопштењем да се над њима врши правно насиље више од 20 година. Још од 1998. и 1999. године радницима су закидане плате, од 10 – 15 плата у зависности од радника. Радници су те плате тражили правним путем за које су у том периоду добили правоснажне и извршне пресуде. Пресуде ни до данас нису окончане.
Оваквим поступањем крше се основна људска права и то:
1. Право на правично суђење у разумном року, члан 32. Устава Србије као и
2. Право на имовину, члан 58. став 1 Устава Србије
Дана 04.08.2009. године поменута фабрика је продата од стране Агенције за приватизацију Републике Србије за 3,4 милиона евра. Тај новац је требао бити одмах подељен свим повериоцима међу којима су били и бивши радници “Зорка” – Минерална ђубрива Шабац, стајало је на званичној интернет страници, односно у Саопштењу за јавност Агенције за приватизацију РС дана 09.11.2009. године.
Новац од продаје фабрике је био сакривен на подрачуну Агенције за приватизацију РС од 2009. до 2012. године. Од 2012. до 2014. године по одобрењу Министарства финансија новац се орочава код пословних банака тако да је у том периоду остварена камата од 46,5 милиона динара.
Баш у том периоду по други пут Основни суд у Шапцу покреће принудну наплату на основу правоснажних и извршних пресуда радника. Дана 05.06.2013. године Основни суд у Шапцу доноси решење у коме констатује да поменута фабрика нема никаква средства за окончање судских пресуда, што је апсолутна лаж.
Дана 02.07.2015. године се отвара стечај у фабрици “Зорка” Минерална ђубрива а.д. Шабац и сав добијени новац од продаје са каматом се пребацује у стечајну масу.
Дана 25.12.2018. године, однсоно 08.04.2019. године добијен је извештај од стечајног управника, односно председника Привредног суда у Ваљеву у коме се између осталог каже: .... да је тај исти новац поново орочен код банке Поштанске штедионице.
Сада званично на рачуну има 306 милиона динара.
Овим путем апелујемо и молимо надлежне локалне органе, а највише државне органе да нам помогну у решењу и окончању овог маратонског правног насиља.
Унапред захвални бивши радници фабрике “Зорка” - Минерална ђубрива а.д. Шабац.
Председник одбора за радничка потраживања Радосав Јаковљевић