Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Унапређење услуга локалне администрације
ШЕФ МИСИЈЕ САВЕТА ЕВРОПЕ ПОСЕТИО ШАБАЦ

Унапређење услуга локалне администрације

Савет Европе подржава 50 јединица локалне самоуправе у Србији. Пројекат ће трајати наредних годину дана или мало дуже. Односи се на унапређење људских ресурса у јединицама локалне самоуправе, помоћ у њиховом професионалном развоју и на тај начин се уједно помаже локалном становништву кроз унапређење услуге коју им локална администрација пружа
Тобиас Флесенкемпер, шеф мисије Савета Европе у Београду у петак је са сарадницима посетио Шабац и са градоначелником Небојшом Зеленовић је говорио о пројекту у ком Шабац учествује. Пројекат ће трајати наредних годину дана и односи се на унапређење људских ресурса у јединицама локалне самоуправе, помоћ у њиховом професионалном развоју, чиме се истовремено помаже локалном становништву да се унапреди услуга коју локална администрација пружа.
-Савет Европе има Повељу о локалним самоуправама и покушава да помогне градовима и општинама у Србији да у свом раду примене стандарде који су овом Повељом предвиђени. Град Шабац учествује у овом пројекту којим Савет Европе подржава 50 јединица локалне самоуправе у Србији. Пројекат ће трајати наредних годину дана или мало дуже. Односи се на унапређење људских ресурса у јединицама локалне самоуправе, помоћ у њиховом професионалном развоју и на тај начин се уједно помаже локалном становништву кроз унапређење услуге коју им локална администрација пружа. Градоначелник Зеленовић нас је упознао и са услугама које град пружа својим грађанима и политикама које спроводи, посебно када је у питању заштита животне средине, управљање отпадом и слично. То су све вредности које поштује и Савет Европе, навео је Фленсенкемпер.
Међутим, ово нису једине теме о којима се на састанку разговарало. Градоначелник Зеленовић госта је упознао и са политичким притисцима којима је град Шабац изложен, а причало се и о предстојећим изборима, а Фласенкемпер је истакао да је Савет Европе веома заинтересован да испрати изборе следеће године.
-Једна од тема нашег састанка била је и то да видимо где се налазимо са нашим захтевом да се у Србији од стране Савета Европе и Комитета за мониторинг уведе постмониторинг мисија. Очигледно је да се, након мог наступа у Стразбуру и састанка Комитета за мониторинг у Београду, није десило ништа ново. Влада Србије није дала сагласност да Савет Европе уведе постмониторинг мисију. Савет Европе је веома заинтересован да испрати процесе и процедуре у вези избора следеће године, али првенствено да се поштује Повеља о правима локалних самоуправа. Повеља каже да локалне самоуправе имају право на политичку, економску и финансијску независност. То се крши, за то имамо различите доказе, истакао је Небојша Зеленовић.
Градоначелник је искористио прилику да Флесенкемпера упозна са новом „суровом и бруталном“ кампањом Српске напредне странке. Поред тога, рекао је да је о овоме обавестио и амбасадоре страних држава у Србији.
-Деле се летци у којима се износе гнусне лажи. Такође, на непристојан начин се приказују страни амбасадори и моји контакти са њима, рекао је Зеленовић.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa