Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Превенција најважнија у следећој години
САСТАНАК ТЕЛА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

Превенција најважнија у следећој години

Апсолутна стратегија безбедности у саобраћају до 2020. године је да не буде ниједно погинуло дете у саобраћајним незгодама
Јуче је у Градској кући одржана седница Тела за координацију послова безбедности у саобраћају на којој су изнети извештаји о стању безбедности у саобраћају, говорило се о тренутним активностима и програму рада за 2020. годину. На дневном реду је био извештај и анализа стања безбедности у саобраћају на територији града у протеклом периоду, извештај о активностима реализованим у Европској недељи мобилности, извештај са семинара “Унапређење система безбедности у саобраћају 2019” и предлог програма рада Тела за 2020. годину.
Председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају Немања Пајић истакао је да су успели да реализују све планове предвиђене за ову годину. Као лоше у 2019. години издвојио је већи број саобраћајних незгода и већи број погинулих у саобраћају.
-Томе је допринела и катастрофална саобраћајна незгода када је на Табановачком путу у једној незгоди живот изгубило четворо младих. Саобраћајних незгода са смртним исходом нема у градском језгру него на магистралним путевима. Ти путеви једу у надлежности државе, али ми можемо да радимо на превенцији. Кампања “Чувај се” коју спроводимо усмерена је управо на превенцију код најугроженијих категорија возача, младих. Такође смо успели да спроведемо и све кампање које је радила национална Агенција за безбедност саобраћаја. Сви инфраструктурни радови који се обављају у граду на свој начин доприносе безбедности у саобраћају. Нова четири пешачка прелаза су уздигнута, на нов начин су уређене зоне школа, навео је Немања Пајић.
Апсолутна стратегија безбедности у саобраћају до 2020. године је да не буде ниједно погинуло дете у саобраћајним незгодама и то је испуњено.
Чланови тела за координацију послова безбедности у саобраћају похађају семинаре које организује Агенција за безбедност саобраћаја. На семинарима су добили инструкције на који начин треба да раде и на шта треба да обрате пажњу.
-Полиција добро ради репресивни део посла и ми бележимо повећање у буџету из тих средстава. Поента је да они који се у саобраћају понашају небезбедно финансирају безбедност саобраћаја. Сав тај новац морамо више усмерити на превентиву, на рад са младима, на саобраћајно васпитање. Потребно је што више едукативних активности кроз Предшколску установу, основне и средње школе, али и неформалне групе као што су мопедисти, трактористи, пешаци. Само када се заокруже сви сегменти- добри услов пута, полиција која ради свој посао и наш превентивни рад, можемо да очекујемо боље резултате. Све је то уграђено у наш програм који треба да се реализује 2020. године, рекао је Немања Пајић.
Агенција за безбедност саобраћаја упутиће локалним телима Правилнике о раду у којима ће бити наведено на шта треба да обрате пажњу, а у имплементацији тих Правилника добиће помоћ и са Саобраћајног факултета. Национална Агенција такође ће одобравати програм рада локланих тела, а у Шапцу очекују да ће у координацији остварити још боље резултате у безбедности у саобраћају.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa