Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Саобраћај у служби безбедности
Завршна фаза радова на Винаверовом тргу

Саобраћај у служби безбедности

Асфалтирањем саобраћај нормализован. Преостали радови у пешачком подручју. Јавили се донатори за поједине додатке на Винаверовом тргу. Становници солитера се надају већој безбедности пешака
Винаверов трг још није завршен, према најавама све би требало да буде комплетирано до краја текућег месеца, али од недавно, нема рестрикција у саобраћају и периодa где је захтевано додатно стрпљење од возача, односно време у коме су тражени алтернативни правци је окончано. Асфалтирањем завршнице Карађорђеве улице, уласка у Милоша Поцерца, део при спајању са Поп Лукином улицом, као и део где се Карађорђева спаја са Кајмакчаланском нормализован је саобраћај у свим правцима око Трга у настајању.
-Уз саобраћај у три траке, биће више паркинг места у Кајмакчаланској, двоструко више испред солитера (познатог као Зоркин солитер), као и у Карађорђевој. Истовремено ће, када сви радови буду окончани, бити много више простора за грађане, као и естетски ужитак новог, лепог трга, инспирисаног делом "Громобран свемира" нашег суграђанина Станислава Винавера – истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Временски услови погодују планираним активностима, а према речима градоначелника Зеленовића, идеја Винаверовог трга се испоставила као интересантна за многе донаторе који желе да оставе неки свој печат на будућој локацији.
- Обавештен сам да су се јавили различити донатори који би помогли различите садржаје, попут клупа, чесме, сата и других. Ускоро ће почети украшавање солитера чиме ће, у складу са пројектом, замишљена форма да добије пун изглед спајајући лепо и функционално. Знатно више простора биће и за пешаке – додаје градоначеник Шапца приликом посете радовима.
Естетика, функционалност јесу јако важни, а радови спроведени на коловозу у основи имају потребу за увећањем безбедности, наглашавају представници града. Баш овај део око солитера ХИ „Зорка“ током претходне две деценије видео je трагедије које су последица, углавном неприлагођене вожње условима саобраћаја, али и недовољне прегледности.
-Сви ми који живимо у близини знамо да је овај део био место за испробавање аутомобила, брзине, кочница, за испољавање различитих врста комплекса несавсених возача. Из Карађорђеве, у пуној брзини су аутомобили напредовали до скретања код ватрогасног дома или даље према Лидлу. Пре деценију на пешачком прелазу на почетку Поп Лукине улице погинула је једна бака, на прелазу у Милоша Поцерца једно дете су ударила кола и као последицу је жртва остала са неколико центиметара краћом ногом. Такође у Милоша Поцерца ударен је пре две године један пешак. Питање да ли би икада кривац био пронађен да жена која је радила у једном локалу нија записала таблице. Стално је постојао страх код родитеља, јер пешачки прелаз у Милоша Поцерца, или није био видљив, или га возачи нису поштовали, и он је био перманентна опасност за најмлађе. Семафори који су постојали су уклоњени пре 15-ак година и никада нису враћени. Верујемо да ће на овај начин коначно бити решен проблем и драго ми је да је коначно један пројекат за овај део града заживео – нада се станар солитера Александар Довраговић, истовремено и заменик управника зграде.
Уколико не буде наглог погоршања времена или непланираних сметњи на крају новембра, очекују надлежни, трг посвећен Станиславу Винаверу требало би да добије планирани изглед у потпуности.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa