Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Сан вредан 10 милиона евра
НАСИП НА ДРИНИ У МАЧВАНСКОМ ПРИОБАЛНОМ ДЕЛУ

Сан вредан 10 милиона евра

Урађено 11. километара насипа од Бановог Брода до Салаша Црнобарског. То је сада савршен “штит” за 30.000 становника општине Богатић и Шабац
Идеја је рођена у време велике опасности од поплава у Мачви, пре пар година, када је великим пожртвовањем мештана избегнута катастрофа од набујале реке, чији водостај је растао из часа у час. Између осталог и због овога у Бриселу је предлог Мачвана о учвршћењу старог и изградњи новог насипа крај Дрине, наишао на одобравање и спремност да бесповратно финансирају овај пројекат, вредан укупно 10. милиона евра.
- Урадили смо 90 одсто насипа у дужини 11 километара од Бановог Брода до Салаша Црнобарског. Уграђено је укупно око 500.000 кубика песка и земље, а вредност овог посла који финансира Европска унија је око четири милиона евра. Радимо и три пута у непосредној близини воде, а потребно је изградити и 33 приступна пута насипу од села у укупној дужини од 33 километра, каже Милорад Ковачевић, директор Сремскомитровачког предузећа “Хидрограђевинар”које је извело радове. Он додаје да је круна (ширина) на врху насипа шест до осам метара, а висина на нивоу 500 годишњих вода.
Несумњиво је да је на овакав начин направљен чврст одбрамбени зид који штити око 30.000 житеља општине Богатић и града Шапца, тако и више хиљада плодних ораница и бројних других материјалних добара на овим просторима од могућих хировитих таласа Дрине.
Нови насип биће спојен са већ изграђеним 2014. године до Бадовинаца у дужини од седам километара, а за потпуни завршетак послова потребно је урадити у овом делу, крај обале Дрине још шест километара насипа.
- Сви ови послови, завршени и они који предстоје допринеће укупном мирном сну наших грађана. Верујем да су то, као и велико пожртвовање приликом недавне одбране од поплава имали у виду у Европској унији, опредељујући се да бесповратно финансирају поменуте вредне послове, каже Мирољуб Станић, начелник штаба за одбрану од поплава општине Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa