Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Грађани одлучују
Директно одлучивање

Грађани одлучују

Становници 60 шабачких месних заједница имају јединствено право да 8. децембра одлуче како ће утрошити новац прикупљен од пореза на имовину (укупна сума из буџета града је 214.359.792,71 динара). Иако су за ову годину предлози формирани, они који нису уписани у списак још увек могу то учинити до 5. децембра одласком у месну канцеларију, Градску управу, или електронским путем заказати долазак службеника Градске управе на кућну адресу и приликом њихове посете уписати се међу гласаче. Сви уписани имају право на одлучивање, без обзира да ли су измирили своје пореске обавезе.
За сваку месну заједницу је тачно дефинисано о колико новца се одлучује као и списак предлога за које се може гласати. Предлози су састављени на основу идеја које су грађани и савети месних заједница достављали Градској управи. Сви уписани ће путем позива бити обавештени о датуму, времену, као и предлозима у циљу потпуног информисања.
Липолист:
Путна инфраструктура најважнија

Мештани Липолиста на непосредном изјашњавању у децембру одлучиваће о суми од 2.865.000 динара од повраћаја пореза на имовину.
На листи се налази шест предлога, а према процени Савета месне заједнице и Групе грађана, највише новца је предвиђено за инфраструктурне радове, шљунчење, односно насипање атарских путева. Међу приоритетима су и помоћ ОШ "Војвода Степа", Црквеној општини, уређење обале уз сеоске саобраћајнице, као и издвајања средстава за спорт и омладину.
-Добром одлуком града Шапца у могућности смо да новац који се прикупи од пореза на имовину распоредимо како сматрамо да је најбоље. У претходна два изјашњавања одзив је био солидан, али очекујем да ће сада већи број да се укључи и због тога апелујем на све да се упишу у списак, а то могу учинити у Месној канцеларији сваког радног дана - рекао је Владан Вујанић одборник у Скупштини града Шапца.
У претходна два непосредна одлучивања становници Липолиста као приоритете изгласали су поправку путева и реконструкцију цркве.
-Мислим да су људи свесни шта значи када дају новац за порез који одлази у буџет и због тога треба да сами одлуче како ће бити утрошен. Ипак, у селу живе претежно старији који можда нису у могућности да учествују гласању. Знам да ћу 8. децембра гласати за предлоге за које видим да су најважнији, а то су путна мрежа и сматрам да би требало да се ураде два бунара - истакао је мештанин Слободан Стаменић.
Змињак:
Реализовано гарант будућих инвестиција

Змињак је једна од 50 сеоских месних заједница која је у претходном кругу непосредног изјашњавања одлучивала о расподели новчаних средстава, а као приоритет изгласала је изградњу балон сале у Основној школи "Јован Цвијић". Пре годину дана објекат је завршен, а сада је место где ђаци могу неометано да учествују у часовима физичког васпитања.
-Непосредно одлучивање је јединствен начин да решавамо актуелне проблеме и укључимо суграђане, јер пре ове иницијативе нису били упитани о томе како желе да определе свој новац. За све ово време колико сам градоначелник упознао сам грађане који не знају шта је јавна политика, али нисам срео никога ко се не разуме у финансије. У свакој месној заједници свако зна како би да потроши новац. Сада сам поносан на све који желе да учествују и гласају о предлозима који су им најважнији. Мештани Змињака и Скрађана су на претходном изјашњавању одлучили да им је најважнија спортска сала. Она је у функцији већ годину дана и користи, не само ученицима школе, него свима који желе да се баве спортским активностима - навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић приликом посете Змињаку и додао да је могуће да грађани мењају стварност, чувајући оно што су заједно урадили.
Одборник у Скупштини града Шапца Драган Станковић и председник Савета МЗ Змињак истиче да је претходна иницијатива Змињака добар показатељ како ће предложено бити спроведено у дело.
-Веровао сам да ће све што је одлучено бити урађено. У будућности ћемо новац определити за Дом културе, цркву, јер су то најважније установе, уз школу, у једном месту. Сматрам да ће се и гласачи у нашем селу сложити и и због тога треба да буду део одлучивања. Уз подршку Града смо успели да урадимо оно што смо предложили.
Бела Река:
Асфалтирање пута приоритет

Новчана средства у износу од 383.000 динара, од повраћаја пореза, Месна заједница Бела Река планира да инвестира у асфалтирање локалног пута који води ка сеоском гробљу, а због бројних оштећења, отежава мештанима пролазак саобраћајницом, посебно у јесењем и зимском периоду.
-Сума новца којом располажемо није велика, али се надамо да ћемо успети да сакупимо од мештана додатна средства како би аплицирали за "два на динар". У претходном кругу имали смо 690.000 динара и предложили смо асфалтирамо игралиште за мале спортове. Суграђани су подржали иницијативу, али је то урађено од стране СНС-а. Наиме, преко републичких органа су издејствовали новац и спровели то у дело. На неки начин можемо да им се захвалимо, јер је новац остао и биће искоришћен за уређење центра села и два аутобуска стајалишта - истакао је Сретен Живанић одборник у Скупштини града Шапца.
Градоначелник Небојша Зеленовић истиче да су иницијативе грађана увек добродошле, било да долазе од МЗ као формалних представника и предлагача, или групе грађана која измирује своје пореске обавезе.
-Ова пракса постоји једино у Шапцу и због тога је важно да грађани буду део ње и одлучују. Иако су мештани у Белој Реци изгласали да се уради спортско игралиште то је реализовало предузеће из Ваљева које одржава регионалне путеве. Од 150 километара путева под ингеренцијом држав на територији нашег града, урађено је свега 500 метара, а предузеће задужено за радове "смогло је снаге" да уради спортски терен, што можда значи да су променили делатност. Ипак, у Белој Реци Дом културе, месна заједница, школа и амбуланта функционишту, те ће средства бити сада бити за другу намену искоришћена. Због тога позивам све да се укључе и гласају за оно што им је важно - закључио је градоначелник.
Дуваниште:
Бољи услови за мештане

Мештани мачванског места Дуваниште средства из претходна два непосредна одлучивања, у износу од два милиона динара уложили су у путну инфраструктуру и израду тротоара.
За наредно изјашњавање један од предлога је наставак радова на тротоару поред основне школе у овом месту, затим помоћ Фудбалском клубу „Слога“ и уређење сеоског гробља. Средстава којим располажу су око 914.000 динара.
Председник Света месне заједнице Зоран Ђурковић истиче да је идеја о повраћају новца, али и улагања у Дуваниште од великог значаја за све, како би се побољшали услови живота на селу.
-Можда су неки били скептични када је у питању одлучивање, али како се ствари реализују, тако су све уверенији у добробит тога за дело - закључио је Ђурковић.
Поцерски Метковић
Мештани Поцерског Метковића на прошлогодишњем непосредном изјашњавању изгласали су прелоге за реконструкцију Дома културе и постављање ограде око школе. Радови на Дому култруре још увек су у току.
Ове године предложено је чак седам пројеката. Мештанима ће бити понуђено да гласају за: поправку асфалта, постављање пропуста испод асфалта и израду другог слоја асфалта у Данојлићима, помоћ ФК "Думача", одржавање и шљунчење малских путева, одржавање гробља и центра села, радове на споменику на центру села и израду бетонске стазе до улаза у школу из Поцерске улице.
-Нејважније је да се заврши реконструкција некадашњег Дома културе. Прошле године смо урадили једну половину, а сада завршавамо другу. Мештани су рекли да желе продавницу, али објекат нико није хтео да узме у закуп док се не заврши и други део. Поред тога, центар је личио на ругло. Урадили смо ограду око школе, средили центар, уредили гробље. Веровао сам у ову причу од почетка, али само имали проблем што нико није хтео да прухвати да ради други део дома за новац који смо имали. Директорка ЈП “Инфраструктура” Виолета Шестић је расписала нови тендер и фирма са Мишара је прихватила и сада је у завршној фази, објаснио је Верољуб Сибинчић, председник Месне заједнице Поцерски Метковић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да ће 8. децембра бити празник демократије. Позвао је све грађане да “у слободном Шапцу слободно гласају” и да се не плаше “ни напредњака ни притисака”.
-Овде се гласало да се крене у изградњу Дома и гради. Гласало се да се огради школа и ограђена је. Сада за следећу туру референдума имају различите предлоге и за њих ће се гласати. Који предлог добије највише гласова биће урађен. Једино се Шабац пита, рекао је градоначелним Зеленовић.
Поцерском Метковићу ће бити враћено око 900.000 динара од пореза на имовину.
Миокус:
Бира се један од два предлога

Миокус је био село без терена за мале спортове. То се недавно променило, јер је рализован пројекат изабран на претходном непосредном изјашњавању. Терен се налази одмах поред школе, а радују му се деца, млади, али и старији, јер се надају да ће напредак села задржати млађе нараштаје.
-Мени и мојим друговима изградња овог терена много значи. До сада нисмо имали ову привилегију и морали смо да идемо у друга села да играмо фудбал, или неки други спорт, каже Борисав Враштановић.
Жарко Самарџић сматра да терен има вишеструку значај. Нада се да ће у селу бити и више деце која ће се играти на њему.
-Нажалост, имамо мало деце. Верујем да ће нам сада долазити и деца из суседних села да се овде друже и играју. Надам се да ће мештани видети да се боримо за наше село и да ће се и они потрудити да буде више деце, рекао је Самарџић и захвалио се председнику МЗ Саши Враштановићу и градоначелнику Небоји Зеленовићу на свему што чине за Миокус.
Не терену ће поред малог фудбала моћи да се игра и кошарка, одбојка, рукомет, али и све друге игре до којих сеже дечја машта.
-На самом почетку непосредног изјашњавања људи су гласали, али нису баш веровали да ће то бити урађено. Међутим, видели су да се ради. Имамо добру сарадњу са градом и градоначелником. Добијамо средства од пореза, имамо могућност да радимо “два на динар”, а и Град нам је из свог буџета асфалтирао 400 метара пута на улазу у село, који су били најкритичнија деоница, навео је Саша Враштановић.
Мештани Миокуса за предстојеће директно одлучивање на располагању имају 400.000 динара. Овај новац биће довољан или за изградњу капеле на гробљу или за реновирање сале на фудбалском терену.
-Овде је интересантна ситуација, јер мештани могу да се определе за један од два предлога. Чули смо од мештана реакције на реализацију овог пројекта који је изгласан прошле године и заиста им ово много значи, а младима и деци посебно. Јако је битно да се препознају интереси и потребе млађе популације која заиста жели да остане да живи у селу, навела је помоћник градоначелника Јелена Петровић Топаловић.
Цуљковић:
Сведоци реализације изгласаног

У Месној заједници Цуљковић 8. децембра неће бити непосредног изјашњавање грађана, јер је последње одржано у јулу. У предходна два мештани су изгласали да средства од пореза на имовину утроше за насипање малских и атарских путева, а реновиран је и Дом културе.
Председник Месне заједнице Предраг Вујковић истакао је да ће средства и убудуће користити за реализацију пројеката који су „кључни“ за ово село. Цуљковић је мала месна заједница, тешко је сакупити новац, грађани нису финансијски моћни да би више учествовали у систему „два на динар“.
-Новац од пореза нам много значи, од тих средстава смо у ранијем периоду реновирали Дом културе. Важно је да сваке године имамо новац на својим рачунима, јер тако боље функционишемо и завршавамо ствари које су нам важне – рекао је Вујковић.
Цуљковић је једно од мањих места у Шапцу где је заживео поступак директног одлучивања. У почетку су људи размишљали да ли да се упишу у списак и учествују, а сада су сведоци реализације појединих пројеката.
Богосавац:
Четири предлога

Мештани Богосавца имаће прилику да одлучују на шта ће бити утрошена средства од 1.154.905,86 динара од повраћаја пореза на имовину. Месна заједница је предложила четири пројекта а приоритет је асфалтирање једног од преосталих сокака, шљунчење градинарских и некатегорисаних путева, кошење и одржавање сеоског гробља и центра села и помоћ Фудбалскoм клубу „Слога“
До сада су мештани Богосавца имали једно непосредно изјашњавање и одлучили да средства од пореза на имовину инвестирају у девет пројеката од којих је већина урађена, а у току су радови на сређивању школског дворишта.
- Дошао сам у посету Месној заједници Богосавац, како бих обишао радове који се овде изводе. Недавно је било компресовање пумпе и бунара а настављају се радови на ограђивању школе, шљунчењу путева и уређењу школског дворишта. Оно за шта су гласали мештани Богосавца и других месних заједница приводи се крају – истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Асфалтирана улица др Милорада Ђорђевића
Протеклог понедељка завршени су радови на асфатирање улице др Милорада Ђорђевића у Касарским ливадама у дужини 650 метара. Радови су коштали 4 милиона динара, а финансирани по систему "два на динар".
- За мене је ово радосан дан. Коначно могу да одахнем и заборавим на све проблеме док улица није била асфалтирана. Град нам је помогао да се ослободимо лошег пута и прашине. Захваљујем се градоначелнику који нам је помогао да реализујемо овај пројекат - рекао је мештанин Лазар Ивановић.
Грађани МЗ Касарске ливаде имају на располагању 4.878.157,75 динара, у предлогу су три пројекта. Савет МЗ предложио је да се новац од пореза на имовину искористи за изградњу отвореног базена, а група грађана за прву фазу реконструкције Основне школе "Вук Караџић" и почетак изградње тротоара у улици Стефана Првовенчаног.
Летњиковац:
Асфалтирана улица Бакал Милосава

У Месној заједници Летњиковац у улици Бакал Милосава прошлог уторка завршени су радови на асфалтирању у дужини од 300 и ширини пет метара. Радови су финансирани по принципу „два на динар“. Укупна вредност инвестиције је 4 милиона динара.
Током ове грађевинске сезоне асфалтирано је 28 улица на овај начин, а радови се настављају све док временски услови буду дозвољавали.
Мала Врањска:
Спремни за нови круг одлучивања

У Малој Врањској грађани су у претходнoм поступку дитектног одлучивања решили да новац од пореза на имовину утроше на реконструкцију објекта Месне заједнице у којој ће бити отворена нова продавница након непуних десет година. Зграда која је била у фази рушења створиће грађанима нове услове за живот. Мештани су спремни за нови круг где ће имати прилилику да одлучују у шта ће инвестирати 814.083,42 динара. На листи се налазе три предлога а највише новца опредељено је за шљунчење и одржавање малских путева, изградња игралишта за кошарку и одбојку у центру села, сређивање и ограђивање гробља.
Начелник градске управе Милан Васић приликом посете овом селу је истакао да је резултат свега што је до сада урађено управо прилика која је пружена грађанима да сами предлажу и одлучују шта је за њих најважније.
Горња Врањска:
Пет предлога за децембар
Мештани Горње Врањске на непосредном изјашњавању 8. децембра моћи ће да се определе за један од пет предлога а одлучиваће како да утроше 2.094.531,85 динара.
Мештанима ће бити понуђено да гласају за :помоћ за изградњи цркве, уређење центра села, дома културе и сеоског гробља, одржавање неасфалтираних путева, подршку развоја спорта.
- Ове године планирамо да радимо на проширивању водоводне мреже, има доста заинтересованих. Желимо изградњу три нове учионице за децу како бисмо им обезбедили да похађају наставу пре подне – каже Драган Лукић члан Савета месне заједнице Горња Врањска.
Прошле године мештани су се на непосредном изјашњавању определили да уреде Дом културе, да се среди тротоар на центру. Радови су још увек у току. Измалтерисана је црква а погођен је и иконостас који ће бити готов до краја марта. Такође, од дела издвојених средстава урађене су две стазе на гробљу, а уведена је и градска вода у школу.
Заблаће:
Рад на путној инфраструктури
У Заблаћу су у јулу одржана два непосредна изјашњавања грађана те због тога 8. децембра у овој месној заједници неће бити спроведено исто. Највећи део средстава од повраћаја новца на имовину у претходном непосредном изјашљавању утрошен је на путну инфраструктуру, а захваљујући принципу „два на динар“ асфалтирано је два километра и четири стотине метара пута.
Председница месне заједнице Заблаће Наташа Радовановић је истакла да је Заблаће мала месна заједница, те новац од пореза на имовину не може да задовољи ни основне потребе мештана.
-Укључивање грађана у процес директног одлучивања је темељ модерне демократије. С обзиром да је свака месна заједница различита и специфична добро је да се чује воља народа. Ми се боримо за оно што нам је потребно. Искрено верујем да ће нам та борба донети много великих и важних пројеката који ће побојшати квалитет живота у нашим селима – рекла је Наташа Радовановић.
Асфалтирана улица Бакал Милосава
У Месној заједници Летњиковац у улици Бакал Милосава завршени су радови на асфалтирању у дужини од 300 метара, и ширини пет метара, а финансирани су по принципу „два на динар“. Укупна вредност инвестиције је 4 милиона динара. Током ове грађевинске сезоне асфалтирано 28 улица на овај начин, а радови се настављају све док то буду временски услови дозвољавали.
М.Ж./М.М./М.Г

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa