Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Имамо чиме да се поносимо
ШАБАЦ НА САЈМУ ТУРИЗМА У КРАГУЈЕВЦУ

Имамо чиме да се поносимо

На 11. Међународном сајму туризма у Крагујевцу први пут се представио и Шабац. Сајам је трајао три дана, а на њему је учествовало више од 100 излагача из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Словеније и, први пут из Мађарске.

Туристичка организација Шапца могла је да се похвали природним лепотама овог краја, али и манифестацијама по којима је Шабац познат широм Србије, па и даље. Сајам је био одлична прилика и да се успоставе контакти са другим туристичким организацијама и разговара о могућим сарадњама.

-Користимо сваку добру прилику да представимо туристичку понуду нашег града. Овај Сајам је знатно мањи од оног у Београду и нема огромних гужви, али је зато посета константна, може да се оствари већа интеракција са посетиоцима и имамо могућност да им посветимо више пажње и детаљније изложимо који су то све добри разлози да дођу у наш град. Одлична је била и прилика да разговарамо са колегама из других туристичких организација и направимо иницијалне контакте о потенцијалној будућој сарадњи, наводи Срђан Митрашиновић, директор ТОШ-а.

Председница Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић искрено се одушевила када је виде штанд Шапца на Сајму, пошто је и сама из Подриња. ТОШ је већ сарађивао са градовима из Републике Српске, а ово је била прилика да се сарадња унапреди и прошири.
-Када из Шапца уђете у Републику Српску прво вам је ту Бијељина, а даље обавезно треба да наставите ка Вишеграду са Андрићградом, мостом који је баштина UNESCO-а, ту је чаробни туристички прстен који је диван прекогранични производ: Мећавник, Шарганска осмица, Вишеград, Фоча са Националним парком Сутјеска, једним од најлепших у Европи. За вас је значајан и Национални парк Дрина. То су посећене дестинације. Затим, од Бијељине Посавином се стиже до Бања Луке, Приједора, Националног парка Козара и дивних поткозарских општина. Сви имају нешто да понуде. Ми смо дестинација за активан одмор, каже Нада Јовановић.
ТОШ је већ успоставио сарадњу са Јахорином, која постаје права VIP дестинација. Тамо се 30. новембра отвара гондола и пет нових стаза, док је 7. децембра ски опен и концерт Брајана Ферија.
-Они који дођу на Јахорину увек се враћају, зато ми позивамо оне који никада нису били. Можемо да се похвалимо “Херцеговачком кућом” и “Крајишком кућом” где смо окупили све мале произвођаче тих крајева и ставили их под ова два бренда. Тиме смо добили атрактивне, здраве и добро брендиране производе. Туризам су приче. Ако их нема треба их измислити, а ни ми, ни ви не морамо да измишљамо. Толико много их имамо. Знам за Чивијаду још од пре рата, али сам у друге ваше манифестације слабо упућена. Манифестације су важне, јер туристи први пут у неко место дођу управо због манифестација, истакла је Нада Јовановић.
Конкретан резултат разговора је позив и прихватање ТОШ-а да учествује на Сајму туризма у Бања Луци у априлу. Такође, када су се упознали са чињеницом да се велики број људи из Републике Српске после рата трајно настанио у Шапцу и околини, њихова туристичка организација је изразила жељу да дође у Шабац са производима који ће њих подсетити на место рођења, али и Шапчане упознати са нечим новим.
Са Ваљевом се разговарало о поновном повезивању шабачке Чивије и ваљевске Подвале. Сарадња ће у наредном периоду бити детаљније дефинисана.
Такође је постигнут договор о сарадњи и са Пријепољем. Директор Туристичке организације Пријепоља Небојша Свирчевић шабачке представнике је позвао на неколико манифестациј и догађаја важних за овај град, а највише је био заинтересован за сарадњу са Шабачким хиподромом. На манифестацији која је прошле године обележила 50 година постојања, Комаранској кошији, одржавају се трке у три категорије. Сваке године овом догађају присуствује неколико хиљада људи. Жеља организатора је да уз знање и искуство које Шапчани имају о коњарству ове трке подигну на виши ниво и привуку још већи број посетилаца.
-Захваљујући ТОШ-у ове године се у Крагујевцу представио и Шабачки хиподром и Коњички клуб “Џокеј клуб”. Иза нас је још једна веома успешна сезона са највише тркачких дана и највише грла у тренингу. Шабац остаје стожер коњичког спорта у Србији и радимо за добробит овог спорта у Србији. На састанку са представнивима Туристичке организације Пријепоља постигли смо договор да помогнемо развоју коњичког спорта у њиховом крају, истакао је директор Шабачког хиподрома Александар Драгојевић и додао:
-Следеће године се обележава двеста година како је Јеврем Обреновић уприличио прве организоване коњичке трке у Србији. Наравно то се догодило у Шапцу и имамо обевезу да то достојно обележимо.

Већи број туриста у Шапцу
ТОШ је на овом Сајму имао још једну успешну промоцију своје туристичке понуде. Резултат би требао да буде већи број туриста наредне године.
-Очекујемо већи број туриста у категоријама пензионера и ђака. Највеће интересовање је за планину Цер и Церски марш као манифестацију. Велики проблем када је Цер у питању је и даље инфраструктура и непостојање угоститељског објекта где би људи могли да преноће. Тако као опција и даље остају једнодневни туристички излети на којима могу да посете спомен комплекс на Текеришу и виде део природних лепота ове планине. Сигурно ће велики број екскурзија посетити Мишар, Цер и Летњиковац, каже директор ТОШ-а Срђан Митрашиновић.


Представљен први град Србије
Заиста ми као град имамо чиме да се поносимо. У претходне четири године дуплирали смо број ноћења у нашем лепом граду и заузели запажено место на туристичкој мапи Србије. Током три дана Сајма показали смо, у срцу Шумадије, лепо лице Шапца. Представили смо наше манифестације, смештајне капацитете и одговоре на кључно питање "Зашто доћи у Шабац?" Број посета нашем штанду показује да смо тамо наишли на плодно тле, да су домаћини резумели нашу причу и да им се оно што су видели и чули допада. Ово је још једна потврда да смо на правом путу. Да слобода рађа лепоту и да то у Србији има своју, све већу, публику и да Шабац јесте први град Србије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa