Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Одлазак хроничара села
ИН МЕМОРИЈАМ: ЉУБИНКО ЈЕВТИЋ (1951-2019)

Одлазак хроничара села

“У Мачви има људи које чим сретнеш одмах заволиш”. Тако је говорио и писао признати књижевник Јанко Веселиновић. У веродостојност његових речи може се уверити свако ко је познавао и дружио се са недавно преминулим Љубинком Јевтићем из Бадовинаца, вредним сакупљачем баштине богате историје највећег мачванског села, крај Дрине, где је раније неко време био председник месне заједнице и директор Земљорадничке задруге.
Љубинко је увек био благе нарави, упоран, вредан, насмејан... Зрачио је позитивном енергијом и без много размишљања настојао да помогне људима. Посебно новинарима жељним лепе приче о селу, човеку. И сам је прикупио огромну историјску грађу о Бадовинцима. Не ретко је чинио услуге људима како би обрадили своје њиве, утовили стоку или произвели какав други производ на селу и од тога могли да живе.
Постоје разне анегдоте о томе, а чињеница је да су челници месне заједнице или општине Богатић, кад постоји жеља неког човека или делегације да сазнају нешто више о историји Бадовинаца, упућивали на Љубинка и он је то увек са задовољством прихватао.
Дао је значајан подстрех развоју културно-уметничког аматеризма на селу, водећи програме разних манифестација, потпуно бесплатно, на своје и задовољство других. Баш такав био је и скоро полувековни његов ангажман на вођењу коњичких трка, највише на хиподрому у Богатићу.
Често је указујући на значај јавне речи говорио да све оно што се догодило, а није објабљено у медијима, као да се није ни догодило.
Отишао је са овог света у уверењу да село заслужује више, те да се кроз разне облике културних, спортских и привредних активности мора утицати на “оживљавање” руралних крајева.
Тврдио је и с усхићењем говорио да има много значајних људи који су “поникли” из бразде и нису заборавили на свој завичај.
Јевтић је за свој рад више пута награђиван.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa