Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
ОД СВЕГ СРЦА ПОДРЖАВАМ ШАБАЦ И ПАРАЋИН ДА ИЗАЂУ НА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ
КАРИКАТУРИСТА ДУШАН ПЕТРИЧИЋ: ЗАШТО ИЗБОРИ У ШАПЦУ И ПАРАЋИНУ
НА НАЈБОЉИ НАЧИН ПОДРЖАВАЈУ ИДЕЈУ БОЈКОТА

ОД СВЕГ СРЦА ПОДРЖАВАМ ШАБАЦ И ПАРАЋИН ДА ИЗАЂУ НА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ

Дозволите нам да имамо ово што имамо у Шапцу и Параћину, па ћемо да изађемо и у Београду. Имамо слободне медије у та два града. Имамо очигледан пример са оваквим изборним условима и целу Србију са условима какви јесу. Ми се против овога у Србији боримо, а овде ћемо изаћи да покажемо да је и нама стало до избора. Али демократских, указао је карикатуриста Душан Петричић
Гостујући у емисији РТВ Шабац прошле среде, карикатуриста Душан Петричић рекао је да ће локални избори у Шапцу и Параћину на најбољи могући начин подржати идеју бојкота на свим осталим нивоима и у свим осталим срединама. Он је сигуран да излазак на изборе у Шапцу и Параћину неће угрозити идеју бојкота парламентарних избора.
Дајте нам Шабац,
променићемо Србију
- Напротив. Објашњење је врло једноставно и логично. Шабац и Параћин су две средине са опозицијом на власти. Са претпоставком да је та опозиција обезбедила и припремила релативно демократске услове у тим срединама, а ја верујем да јесте, значи ми идемо на изборе тамо где постоји минимум демократских услова. Верујем да у Параћину и Шапцу постоји минимум демократских услова за изборе, за честите и тачне изборе који ће колико-толико тачно рефлектовати вољу народа. Када би такви услови постојали и у другим деловима Србије, и на самом врху, ми бисмо ишли на такве изборе. И зато од свег срца подржавам људе и у Шапцу и у Параћину да изађу на локалне изборе и да задрже, ако је могуће на демократским изборима, то што су постигли. А то што су постигли није мало. И то је минимум да би овај народ и ова држава кренули напред – то је демократичност, одређени ниво слобода који обезбеђује неки историјски напредак. Без тога се даље не иде, рекао је Петричић.
Он очекује да ће врховна власт учинити све да сломи та два града и добије у њима власт, али, како је рекао, „знајући ову власт бар осам година како и шта раде, та власт можда може да сломи та два града на непоштене и лажне начине, значи недемократским средствима“.
- Они не могу демократски победити, дубоко сам убеђен у то. Они могу црним џиповима, бугарским возовима, преварама, џаковима да узму власт. Ако на поштеним изборима, на најпоштенији начин узму власт, свака част, навео је карикатуриста Петричић.
Он је сигуран да опозиција која има власт у Шапцу и Параћину не може угрозити идеју бојкота парламентарних избора, већ је може само подржати.
- Идемо на изборе тамо где постоје претпоставке демократских избора. Дозволите нам да имамо ово што имамо у Шапцу и Параћину, па ћемо да изађемо и у Београду. Имамо слободне медије у та два града. Имамо очигледан пример са оваквим изборним условима и целу Србију са условима какви јесу. Ми се против овога у Србији боримо, а овде ћемо изаћи да покажемо да је и нама стало до избора. Али демократских, закључио је Душан Петричић.
Власт истрајна у
лажи и превари
Петричић сматра да ова власт има само један задатак и један циљ - да склања и урушава опозицију.
- Ова власт нема никакву идеју о томе шта Србија као држава треба да буде, шта Срби као нација треба да буду. Ту нема никакве добре и корисне идеје по народ, има корисне идеје по појединце. Њихов једини циљ је да уруши и елиминише опозицију и онда пред изборе кажу народу: па за кога ћес да гласаш, бољег од мене немате. И у том смислу опозиција греши, не уме да поентира, нема ту врсту истрајности. Са друге стране, они су толико истрајни и упони на нечему што има негативну премису, они су толико упорни и истрајни у томе да вас опљачкају,слажу и покраду као да им живот зависи од тога. Вероватно им сада живот зависи од тога. А опозиција и народ који је слуђен и обезглављен, ми се боримо за живот, за ваздух и у тој борби ми немамо ту количину упорности и самоуверености које они имају у својој борби за лаж и превару.
Власт тражи
своју опозицију
Петричић сматра да власти не одговара бојкот и зато тражи неку своју опозицију.
- То је очигледно и не мислим да то долази из њихове памети и потребе да имају какву-такву демократску средину. Мислим да то долази из Европе, од оних који на одређен начин утичу на наша политичка збивања и који сасвим сигурно и отворено подржавају Александра Вучића на власти из својих врло јасних и видљивих разога. Мислим да од њих долази тај притисак на власт и реченица: па морате имати неку опозицију! И наравно, од тренутка када се појавила идеја бојкота, они су се узнемирили и успаничили и на све могуће начине раде на томе да се ипак изађе на изборе, по мени у потпуно немогућим и недемократским условима. Не мислим само на дан избора, на крађе и муљања на изборним местима, не мислим ни на предизборно време већ на време између избора, где имате све паре и медије овог света и неморал у души да можете да лажете 24 сата дневно и да вас баш брига за то, нагласио је Петричић.
Нервоза власти
очигледна
Душан Петричић не верује да је могуће изаћи на неке изборе под овим условима и победити Александра Вучића.
- Он је себи то обезбедио, он зна шта је све смуљао, слагао и украо и зато тако отворено и безочно гледа у очи и каже: не можете да ме победите. Ја сам заговорник бојкота и остало нам је само да докажемо зашто не постоји ни минимум услова, зашто је бојкот неопходан. Ја разумем људе који кажу да се до власти не моће доћи бојкотом. То је тачно али у срединама у којима постоји минумум загарантоване демократије и правила игре. Код нас то не постоји и то је лако доказати. Бојкотом се доказује да овде нешто дебело не ваља, показује се и пристојном свету који се повукао да је ситуација ненормална и да морамо својим бојкотом да покажемо да даље од овога не можемо. Када бисмо могли, ја бих први био за изборе. Али не можемо.
Ја верујем да је власт тога свесна и да јој није свеједно, показује велику нервозу. Они ће све урадити спуштањем цензуса, наговарањем, поткупљивањем, што увек и раде. Али ништа што је неприродно и патолошки не може у недоглед да траје. То ће се урушити. Чак и кад добију изборе, а добиће их, са или без бојкота, ја не сумњам да ће све упаковати и рећи: па ево имамо демократске снаге у парламенту. Али то ће трајати пет минута или пет дана док не заврше то што морају, рекао је познати карикатуриста.
Да им помогнемо
у урушавању
Карикатуриста каже да му је падало на памет да ће да пресахну идеје, да неће имати материјала да својом професијом обради ово што се дешава али очигледно је да ово толико дуго траје и не примећује да је крај близу.
- Све што се у природи базира на неприродном и патолошком, а ова власт на томе почива, пре или касније ће се само од себе урушити. Тужно је чекати да се сами уруше али надам се да нас има још довољно да својим активностима и професијом радимо све што можемо да им у том урушавању помогнемо. Ја верујем да су прешли тај зенит и да су на силазној путањи. Морамо бити стрпљиви и знати да идемо у добром правцу. А онда ће се ствари разрешти у једном тренутку, историја нам то показује, закључио је карикатуриста Душан Петричић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa