Инфо

21. јул 2011.21. јул 2011.
ПОЧЕЛА БЕРБА КУПИНЕ

ЧЕСТЕР РЕДОВНО И КВАЛИТЕТНО РАЂА

Берба купине почиње ових дана у нашем крају. На територији пет општина (Шабац, Коцељева, Богатић, Владимирци и Обреновац), које прати ,,Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац, под купином је 700 до 800 хектара. Велике површине купине су искрчене због веома лоше откупне цене последњих година
Ова зима је била благонаклона према овој воћној врсти, није било измрзавања, а и цветање је било добро. Међутим, свакодневне тропске температуре, не иду на руку произвођачима купине, јер наносе велике ожеготине. За сада има 10 ““ 15 % оштећења на плодовима. У том случају треба имати засену, што представља веома велику инвестицију. Овогодишња откупна цена купине за прву класу кретаће се око 50 динара. Очекује се добар род. Приноси ће бити изнад просека у засадима који имају засену и заливне системе и достизаће 20 ““ 25 тона по хектару, речи су дипл. инг. Милорада Јоцковића вишег стручног сарадника за воћарство из шабачке ,,Пољопривредне саветодавне и стручне службе“.
Поред откупа воћа шабачка фирма „Либертас“ успешно гаји америчку сорту купине „Честер“, под којом тренутно има 3,5 хектара. Једини су у региону који гаје ову сорту. Засад је трогодишњи и налази се у пуном роду. Ради се о бестрној сорти, која је веома тражена у свету. Њене позитивне особине су постојаност, погодна је за транспорт, задржава боју и слатког је укуса. Сазревање плодова и берба почињу око 18. јула.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa