Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Веће шансе за запослење
ОСАМ НЕЗАПОСЛЕНИХ ШАПЧАНА ЗАВРШИЛО
ОСНОВНУ ИНФОРМАТИЧКУ ОБУКУ

Веће шансе за запослење

За обуку, која је почела у јануару, пријавило се 11 полазника, али је троје одустало. Најупорнији су научили рад у офису, ворду, екселу, као и како се предности интернета могу искористити на најбољи начин
Осам незапослених Шапчана у понедељак је добило сертификате о успешно завршеној основној информатичкој обуци у Центру за стручно усавршавање. Обуку је финансирао Град Шабац путем Локалног акционог плана запошљавања (ЛАПЗ).
-Обука је била јако интересантна, а предавачи изузетни. Трудили су се да нам све објасне. Ексел је на почетку био мало тежи, али све смо савладали. Надам се да ћу лакше добити посао, који јако дуго чекам. По образовању сам учитељица, али никада нисам радила у струци и последњих пет година сам без посла, рекла је Татјана Самарџија и захвалила се свима који су им омогућили да заврше обуку.
За обуку, која је почела у јануару, пријавило се 11 полазника, али је троје одустало. Најупорнији су научили рад у офису, ворду, екселу, као и како се предности интернета могу искористити на најбољи начин.
-Драго ми је што сам била део овог пројекта и надам се да ће ми доста помоћи код проналажења посла. Делимично сам познавала рад на рачунару, али сада сам стекла доста новог искуства, навела је Драгана Живановић из Табановића.
Заједничко за све полазнике је да дужи период траже посао. Познавање рада на рачунару је обавезан услов у готово свим огласима за посао, тако да им завршена обука повећава компетенције на тржишту рада.
-На обуци је било занимљиво. Некада теже, некада лакше. Углавном сви смо нешто научили и направили помак у досадашњем знању. Међусобно сам сарађивали, дружили се и помагали једни другима, а предавачи су били изврсни. Много су се трудили да ми све савладамо. Искрено се надамо да ћемо све што смо научили имати где и да применимо, рекла је Љиљана Арсеновић из Шеварица која је са завршеном Гимназијом радила као трговац, а сада је четири године без посла.
Овогодишњи ЛАПЗ садржи шест програма, а за обуке ће бити издвојено пет милиона динара. Све обуке се реализују у сарадњи са ЦСУ.
-Одељење за локални економски развој сваке године предлаже Скупштини Града ЛАПЗ. Овогодишњи ЛАПЗ садржи шест програма који су намењени незапосленим лицима, привредним друштвима и предузетницима и укупан буџет за 2020. годину је 52,8 милиона динара. Ми смо непосредно пре проглашења ванредног стања спровели конкурс за обуку за оперативно коришћење 3Д штампача. Очекујемо до краја месеца да пријављени крену на ову обуку. Такође, припремамо и јавни позив за рад на ЦНЦ машини који до краја месеца треба да буде објављен. Тренутно имамо 160 лица која учествују или су учествовали у неким од програма. Очекујемо да ће их бити још минимум 100, истакла је Виолета Шестић, начелница Одељења за локални економски развој.
Обука за рад на 3Д штампачу треба да почне до краја маја, а директор ЦСУ Бранко Филиповић је навео да је значај ове машине био огроман за време ванредног стања. Наиме, на њему су одштампали 1.330 визира који су подељени здравственим радницима у Шапцу.
-Следећа обука је за рад на ЦНЦ машинама и она траје 180 часова од чега ће 90 бити у нашем тренинг центру, а 90 у предузећу “Галеб”. Очекујемо да добијемо акредитацију за основни курс енглеског језика. Потрудићемо се да у наредном периоду акредитујемо и виши курс из ексела, као и курсеве за обновљиве изворе енергије, тачније за производњу струје преко соналних панела, као и за производњу топлотне енергије преко соларних панела, рекао је Филиповић.
Ове обуке ће бити акредитоване кроз Академију за обновљиве изворе енергије, која ће до краја године бити оформљена у Тренинг центру при ЦСУ на Летњиковцу.

Обуке због потреба привреде
По сертификате у ЦСУ нису дошли сви, јер је њих двоје и пре завршетка обуке пронашло посао.
-Чули смо од полазника да им је ова обука користила, да су научили нешто ново и да су оспособљени научено и да примене на будућем радном месту. Све мере које су у ЛАПЗ-у ми смо донели у договору са привредницима. Тако је и ова обука настала из потребе привреде и резултате већ видимо. Добро је и то да ће бити нових курсева, да ћемо помоћи нашим незапосленим суграђанима, али ово није намењено само за незапослене него и за привреду да могу своје раднике да обуче за нове вештине. Апелујемо на привреднике да искористе шансу јер су обуке потпуно бесплатне, рекао је председник Скупштине Града Шапца Немања Пајић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa