Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Одбранићемо  слободу упркос свему
Конференција за медије листе „Небојша Зеленовић – Шабац је наш“

Одбранићемо слободу упркос свему

Управни суд у новом саду поништио одлуку ГИК о проглашењу листе коју предводи Небојша Зеленовић, услед непотпуних података на 406 изјава подршке грађана. Представници листе тврде да је реч о грешкама које нису они начинили и додају да овакви марифетлуци неће спречити грађане да одбране слободу свог града
Сигуран сам да већина грађана жели да одбрани нашу слободу и да ћемо сви заједно у тој одбрани успети, а овакви и слични марифетлуци не могу то спречити. Они који су подржали нашу листу својим потписима и ми као представници листе трпимо последице за грешке које су начинили други, али бићемо јачи и од оваквих ситуација. Најмање је важно који редни број ће бити испред листе на гласачком листићу – изјавио је на конференцији за медије Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и носилац листе „Небојша Зеленовић – Шабац је наш“, коментаришући одлуку Управног суда у Новом Саду да ову листу за локалне изборе у Шапце прогласи неважећом.
Наиме, поменута судска инстанца је усвојила жалбу Српске напредне странке и поништила решење Градске изборне комисије о проглашењу листе „Небојша Зеленовић – Шабац је наш“ за локалне изборе услед непотпуних података на 406 оверених изјава подршке грађана листи коју предводи актуелни градоначелник Шапца. Како наводи Зеленовић, недостатак је последица пропуста јавних бележника.
-У дану прикупљања потписа, Срспка напредна странак на располагању је имала 11 нотарских књига, а ми само две. Приликом овере потписа подршке нотари су начинили грешке у делу где треба написати број личне карте, место издавања и датум. Негде недостаје број, негде датум, негде место издавања и тај пропуст је код свих 406 потписа подршке који су проглашени формално неисправним. Грешка је на нотарима, а биће испитано да ли је грешка случајна или намерна. Подсећам да је приликом предаје потписа констатован овај недсотатак, те да је дежурни нотар исправио све, али то за Управни суд није било валидно – нагласио је Зеленовић и додао да не жели да тумачи систем одлучивања Управног суда у Новом Саду, али да му истовремено није јасна одлука да не постоји ништа спорно у чињеници да Српска напредна странка није имала писану сагласност Александра Вучића да њихова листа за локалне изборе у свом називу има његово име.
Дан после званичне одлуке Управног суда, у просторијама странке Заједно за Србију организовано је прикупљање недостајећег броја потписа подршке.
-Поступамо по упутствима Градске изборне комнисије. Немамо проблем да скупимо ни више хиљада потписа, а не 406. Вара се свако ко мисли да може спречити листу на чијем челу је Небојша Зеленовић да наступи на предстојећим локалним изборима. Исправљамо грешке које нисмо ми начинили, али ни то неће спречити да будемо део изборног процеса и да добијемо подршку грађана који нам верују – истиче Милан Васић, један од кандидата са ове листе и тренутни начелник Градске управе.

Јавнобележничка комора одбацује наводе
Истим поводом огласила се Јавнобележничка комора Србије која је истакла да су грешке у попуњавању начинили страначки активисти, те да јавни бележник у овом поступку само утврђује идентитет потписника.
“Грешке у подацима у обрасцу су касније уочене и исправљене, а локална Изборна комисија је такву листу усвојила. Тиме је завршена надлежност бележника, којима се свакако не може приписати одговорност за одлуке било Изборне комисије, било надлежног суда” наводи се у саопштењу Коморе.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa