Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Избори од цивилизацијског значаја за Шабац
КОАЛИЦИЈА “МЕТЛА – ЗА ОПСТАНАК, ЈАЧЕ ОД БОЈКОТА” ТАС НА ВАГИ ПОНОВЉЕНИХ ИЗБОРА

Избори од цивилизацијског значаја за Шабац

“Важно је да се тог дана одбрани нормалност и пристојност у Шапцу. Многи су изгубили вољу и сматрају да њихов глас не мења ништа, али управо је супротно”, наводи Бранко Живановић. “Важно је да сви из владајуће коалиције одбране своје гласове, али и да изађу сви они које је прошлог пута мрзело да чекају, сметала им је киша, или су сматрали да им је тог дана битније нешто друго”, каже Срђан Митрашиновић
Коначно је познат датум понављања избора у Шапцу. Градска изборна комисија расписала је изборе за суботу, 5. септембар, на 27 изборних места. Скоро 30.000 грађана још једном ће имати прилику да се изјасни – желе ли да Град настави у смеру у ком је ишао последњих 20 година, или да крене путем републичке политике.
Разлика у броју гласова које је 21. јуна освојила Српска напредна странка и странке које сада чине владајућу коалицију, или би јој дале подршку је 880 гласова. На 27 места, на којима ће се избори поновити, та разлика је 61 глас.



Уколико би у суботу листа под редним бројем 9 “Метла – За Опстанак, јаче од бојкота” прешла цензус то би могло бити превага у формирању владајуће већине. Носилац листе Срђан Митрашиновић сматра да су ови избори за Шабац од цивилизацијског значаја.
-Нисмо желели да причамо о политици док се епидемиолошка ситуација не стабилизује и људи не буду морали да брину о свом здрављу. Сада за то постоје услови и време је да позовемо грађане Шапца да одлуче о судбини града. Избори нису готови. После првих резултата 21. јуна мислили смо да смо изгубили вољом грађана. Међутим, како су почеле да пристижу информације са различитих бирачких места схватили смо да се дешавало нешто чудно и нелогично. Тешко је поверовати да у 21. веку, у једној европској држави, може да се деси тако нешто. Суд је пресудио да се избори понове на 27 бирачких места, на којима гласа укупно око 30.000 бирача. То значајно утиче на укупан резултат, каже Срђан Митрашиновић.
Бранко Живановић из “Метле” сматра да ће коалиција прећи цензус јер ће ГИК спречити неправилности које су се на биралиштима догодиле пре месец и по дана. Истиче да је важно да што више људи изађе на изборе, поготову оних који су их прошли пут бојкотовали или су традиционални апстиненти.
-Чињеница је да велики број људи није заинтересован за политику и да не излази на изборе никада, али ово треба да представља изузетак. Важно је да се тог дана одбрани нормалност и пристојност у Шапцу. Многи су изгубили вољу и сматрају да њихов глас не мења ништа, али управо је супротно. Сваки глас ће значити у бори за одбрану демократије у граду. Ово су судбоносни избори не само за наредне четири године, него за један дужи период, наводи Живановић.
Коалицији је званично недостајало мање од 300 гласова, али су сигурни да су имали доста више од тога. Кажу да ће и на овим поновљеним изборима радити поштено, али да неће дозволити да поново буду преварени на исти начин.
-Поднето је толико пријава, а Тужилаштво и даље не реагује. Важно је да сви из владајуће коалиције одбране своје гласове, али и да изађу сви они које је прошлог пута мрзело да чекају, сметала им је киша, или су сматрали да им је тог дана битније нешто друго, каже Митрашиновић.
Поручују да ће у градској Скупштини заступати свој програм и да од њега неће одступати ни када буде у супротности са оним за шта се буде залагала владајућа већина. “Опстанак”, који је проистекао из Градског одбора Нове Србије имао је и у прошлом сазиву једног одборника и доследност су показали тако што, иако део владајуће већине, једини нису гласали за оно са чим се нису слагали.
-Спремни смо да укажемо на оно што није идеално и да демократском дебатом дођемо до најбољег решења. Постоји доста простора да се унапреди саобраћај у граду, затим да се прошири водоводна и канализациона мрежа. Такође, буџет са пољопривреду се мора увећати. Није све у Шапцу идеал. Грешке се дешавају. Међутим, уколико би победио неко ко Београду не сме рећи “Не” лако би се могло догодити да сутра у Варни имамо мигрантски центар, истиче Митрашиновић.

Бранко живановић


Бранко Живановић се слаже са овим и подвлачи да неће бити пуки аминери одлука које ће доносити неко други.
-Наши одборници неће бити “дизачи руку” него ће подржати само оне одлуке које су у интересу града и грађана. Битно је да у Скупштини буду људи који ће свој посао да раде професионално, а не по партијској линији. Верујемо да ћемо добити прилику да уђемо у локални парламент јер ће изборе контролисати ГИК и СНС неће имати да на нелегалне начине на биралишта доведе фасцинантан број људи, као 21. јуна, каже Живановић.
Програм који ће заступати заснован је на четири основна стуба: породица, образовање, пољопривреда и традиција. Бригу о породици показали су кроз Покрет “Три плус” који у Шапцу дуже од три године помаже породицама са троје и више деце.

Шабац је претходних неколико година у оквиру Чивијаде организовао „Параду беба и трудница“. Многи су ово схватили као својеврсан пандан београдској „Паради поноса“, мада је организаторима, Туристичкој организацији Шапца, најважније било да из Шапца пошаљу лепу слику Србији и укажу на значај породице и борбе против беле куге. Реакције су биле много боље од очекиваних, па прошлогодишња слика са шабачке Параде није обишла само Србију, него је отишла и у свет.
-Током свог мандата на челу ТОШ-а најпоноснији сам управо на ову манифестацију. Нико није могао да оспори да је то најлепша слика Србије. Ипак, прошле године у Скупштини Града одборници СНС-а довели су и ово у питање. Рекли су да то јесте лепо, али да Шабац нема никакву зараду од тога. То је јасан показатељ разлике између два света између којих ће се у суботу одлучивати. Парада беба и трудница пореске обвезнике не кошта ништа, а привредници се утркују у томе ко ће обезбедити мајице за учеснике, док им „Млекара Шабац“ поклања и пакете, каже Срђан Митрашиновић.


-Пројекат “Три плус” је сјајна ствар и многим породицама је остварио значајну уштеду. То је модалитет којим би требало да се помогне и другим породицама. Бројни још проблеми треба да се реше. Један од њих су уџбеници. не зна се ни ко су издавачи ни шта у њима пише. Град са оволиким буџетом има потенцијал да обезбеди бесплатне уџбенике за ђаке. Имамо фонд за лечење деце. Прошле године смо сматрали да је боље да уместо организованог дочека Нове године средства оду за ову намену. Тај Фонд треба да се увећа на још неке начине, али и да се не користи само за децу. Најтеже оболели у нашој земљи се лече СМС порукама и то је страшно, истиче Митрашиновић.
Залажу се за идеју да Шабац постане универзитетски град, што би довело не само до тога да најбољи остају овде, него и да најбољи из околних градова долазе у Шабац. Већ постоје заинтересовани универзитети који би помогли да се ова замисао спроведе у дело.
-Постоје универзитети који су дали модалитет по коме би дошли у Шабац. Определили би се смерови који су потребни овом граду, индустрији, медицини, ИТ сектору, спорту. Спремни су и да инфраструктурно уложе у Шабац да би се успоставило дугорочно партнерство, наводи Митрашиновић.
Мачва, Поцерина и Посавотамнава, као пољопривредни крајеви највише зависе од цене инпута и откупне цене производа. Град се труди да уложи тамо где Република прави пропусте, али увек постоји простор за додатне подстицаје.
-Морамо видети шта локална самоуправа још може да уради за село. Питање наводњавања у Поцерини мора да се реши системски, а не, као што се дешава, да се помаже појединцима који то и сами могу да приуште. Такође, акција наводњавања “кап по кап” у Мачви, мора да се систематизује и да се помогне свима, истиче Митрашиновић.
За очување традиције се већ годинама боре негујући манифестацију Церски марш, која поред одласка пешке од Шапца и Текериша, на дан Церске битке, подразумева и бројне друге активности којима се подигне свест и знање о значајним сегментима наше историје.

Ангажовањем Божидара Катића, члана Градског већа, сада на листи коалиције „Метла – За Опстанак, јаче од бојкота“, а касније и Срђана Митрашиновића, Шабац је на Крфу добио парцелу где може да подигне одмаралиште за најбољу шабачку децу. Парцела је у власништву Грчке православне цркве и на њој се налази капела у којој су се молили припадници Дринске дивизије током свог боравка на овом острву.
-Дали су нам парцелу коју су и инфраструктурно средили. Ми смо у међувремену нашли неколико привредника који су заинтересовани да граде на тој парцели. Током целе сезоне имамо могућност да децу која су најбоља у свим областима водимо на бесплатно летовање. Поред тога што ће им то бити награда, упознаће и још једну страну наше историје, наводи Митрашиновић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa