Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Стваралаштво под маском
Шабачка уметност у Србији

Стваралаштво под маском

Галерије отварају своја врата. Радост и порив стваралаштва. Нове идеје, начини презентације одређени пандемијом. Здравље ума и духа приоритет
Након дуге принудне паузе култура се полако враћа у своје домове. Иако смо имали прегршт могућности да уживамо у стваралаштву током изолације и спас потражимо у благодетима креативности, многима је недостајала уметност у свом оригиналном формату, традиционални начин презентације и конзумације хране за душу. Млада шабачка уметница Емилија Васић одазвала се позиву Центра за културу у Мајданпеку да дела из опуса „Ако сам ја дете, шта си онда ти?“ представи ван матичног града.

- После дужег времена поново сам у прилици да излажем своје радове што ми веома значи, као и свим уметницима. Мајданпек је мали, рударски град, али су људи заинтересовани за различите видове стваралаштва. Можда је и ситуација око пандемије утицала на то. Оналајн култура и простор не може у потпуности да замени одлазак у галерију, позориште. Потребно је да посматач има одређени контакт са делом које се налази пред њим како би на прави начин осетио, доживео оно што је уметник желео да прикаже – наводи Емилија и додаје да је ситуација била шанса за ствараоце са сагледају свет из другачије перспективе.

-Сматрам да су месеци иза нас уметницима били идеална прилика да преиспитају себе и да се упусте у нове пројекте на које се можда не би одважили, али су сада били мотивисани да то учине. Тренутно радим на новим сликама, и уживам у процесу. Уметност је радос, чак и под маскама – закључује наша саговорница.


М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa